Annotations

[1] Paul de Vigne maakte tijdens een verblijf in Rome een buste van het jonge meisje Beatrice (1872). Het is niet zeker waarom De Bom aan Van de Woestijne een foto of afgietsel van dat beeld had gevraagd, maar hoogstwaarschijnlijk moest het dienen als cadeau voor de verjaardag van zijn vrouw. Dat verklaart ook de geheimhouding van deze brief. Zie ook brief 80 e.v.
[2] Het beeld met de naam 'Beatrice' (of 'Beatrijs') is in het bezit van het Gentse Museum voor Schone Kunsten.
[3] Het antwoord op deze vraag is negatief. Zie brief 81.
[4] De bundel De boom-gaard der vogelen en der vruchten (1905) sluit af met twee 'Epigrammatische gedichten'. Het eerste ('Hang gij, met uwe hande') is opgedragen aan Nora de Bom, het tweede ('Een dubbel-loot'ge beuk') aan Victor dela Montagne. De gedichten werden in december 1904 al gepubliceerd in Vlaanderen (II, 12, p. 664-665), en verschenen ook in zeer beperkte oplage op losse vellen. De exemplaren van het echtpaar De Bom, met een opdracht van Van de Woestijne, worden bewaard in het Letterenhuis.
Nora de Bom vierde op 6 oktober 1904 haar 25ste verjaardag, Dela Montagne werd op 8 oktober vijftig.
[5] Nora de Boms verjaardag viel op een donderdag, en dus een weekdag. Wellicht daarom vraagt Van de Woestijne of het feestje misschien op (zondag) 9 oktober zou plaatsvinden. Dat bleek overigens ook zo te zijn: De Bom organiseerde een verjaardagsfeest voor zijn vrouw en zijn vriend Dela Montagne. Voor die laatste werd het feest op voorhand geheim gehouden.
[*] 'Gejein': geheim.
[6] Op dit adres in de Limburgstraat stond het ouderlijke huis van Mariette van Hende. Ze verbleven daar tijdelijk vanwege de ziekte van haar zus Madeleine (zie brief 80).
Show entire letter