Annotations

[9] In de marge maakte De Bom enkele aantekeningen met een blauw potlood, voornamelijk om de brief te structureren en zo ook zijn eigen antwoordbrief beter te kunnen ordenen. Naast de mededeling dat hij vergeten was om het geld af te trekken voor het 'batik-zakje' zette hij een vraagteken. Dat deed hij ook bij de vermelding van het 'persdiploma', dat Van de Woestijne naar eigen zeggen onder meer het geld voor de tram zou uitsparen. 'Van tram' is in die zin door De Bom onderstreept. Dat geldt ook voor de woorden 'voor mij', in eerste zin van de vierde alinea.
[2] Over die aankoop, blijkbaar een souvenir uit Amsterdam, zijn verder geen details bekend, tenzij deze passage verband houdt met een gelijkaardige verwijzing in brief 192 (zie daar noot 10).
[3] Deze brief is niet bewaard.
[4] Louise-Marie is een dorp nabij Ronse. Een honderdtal congresgangers werden er ter afsluiting van het 29ste Nederlandsch Taal- en Letterkundig Congres door het echtpaar Ameye uitgenodigd voor een (fragmentarische) openluchtvoorstelling van Sacchini's Oedipe à Colone (1786), tegen de berg waarop hun landgoed was gebouwd. Nadien genoot een deel van hen — waaronder naast Teirlinck en Van de Woestijne ook Top Naeff en Gerard van Hulzen — ginds nog een feestmaal. Van de Woestijne schreef er op 1 september een artikel over. Het verscheen op 5 september 1906 in de NRC.
[5] Deze brief is niet bewaard.
[*] 'Proprio': de eigenaar van het huis dat de Van de Woestijnes zouden betrekken.
[8] Het is markant dat Van de Woestijne dat vond, aangezien 'Don Juan sentimenteel' uiteindelijk niet eens is verschenen. Het was bedoeld om te verschijnen in Janus met het dubbele voor-hoofd (1908), maar dat is dus niet gebeurd.

Register

Name - person

Bom-Aulit, Eleonora (Nora) de (° 1879 - ✝ 1955)

Na een kortstondige relatie met Lode Ontrop huwde ze op 24 augustus 1901 met Emmanuel de Bom. Door haar permanent wankele gezondheid en de hoge mate waarin ze beïnvloed was door de (waan-)ideeën van 'waterdokter' Alwyn van Son, bleef het huwelijk echter 'in alle betekenissen van het woord onvruchtbaar'.

Hulzen, Gerard van (° 1860 - ✝ 1940)

Nederlandse prozaschrijver die ook kritisch werk publiceerde.

Meester, Johan de (° 1860 - ✝ 1931)

Prozaschrijver en journalist. Tussen 1886 en 1891 was hij vanuit Parijs correspondent voor het Handelsblad, om vervolgens tot 1927 als criticus te werken voor de Nieuwe Rotterdamsche Courant. Het proza van De Meester (o.m. Een huwelijk, 1890 – Zeven vertellingen, 1899 – Louise van Breedevoort, 1903 en Geertje, 1905) is vaak neerslachtig van toon.

Naeff, Top (eig. Anthonetta) (° 1878 - ✝ 1953)

Nederlandse schrijfster van romans, novellen, theater, essays en kritieken.

Rijswijck, Jan van (° 1853 - ✝ 1906)

Burgemeester van Antwerpen tussen november 1892 en februari 1906.

Teirlinck, Herman (° 1879 - ✝ 1967)

Auteur van romans, poëzie en theater. Heeft zowel aan Van Nu en Straks, Vlaanderen als aan het Nieuw Vlaams Tijdschrift meegewerkt, waardoor hij als het ware een halve eeuw de literatuur en de geest van de Van Nu en Straks'ers heeft voortgezet. Samen met Van de Woestijne publiceerde hij in 1928 de brievenroman De leemen torens.

Vermeylen, August (° 1872 - ✝ 1945)

Aanvankelijk sterk anarchistisch geïnspireerde en non-conformistische schrijver die het vooral moest hebben van zijn essays. Tot zijn voornaamste bijdragen aan Van Nu en Straks (waarvan hij in een aantal opzichten de geestelijke leider was) behoren behalve zijn literaire kronieken ook zijn opstellen Kritiek der Vlaamsche Beweging en Kunst in de vrije gemeenschap. Van de Woestijne had een ambigue relatie met hem. Hij noemde Vermeylen in een brief aan Lode Ontrop een 'groot dilettant, die zich veel vergist maar toch steeds verstandelijk-interessant blijft'. Vermeylen wordt vaak verweten dat hij zich na de eeuwwisseling steeds meer conformeerde. Na de Eerste Wereldoorlog koos hij voor een carrière in de politiek en werd hij een boegbeeld van de socialisten.

Woestijne-Van Hende, Maria (Mariette) van de (° 1884 - ✝ 1968)

Echtgenote van Karel van de Woestijne. Ze trouwden op 13 februari 1904 en kregen samen een zoon (Paul) en een dochter (Lily). Dochter van een echtpaar dat in het centrum van Gent een zaak had waar spiegels werden gemaakt en verkocht.

Zaaijer, Johannes Azn (° 1844 - ✝ 1925)

Hoofdredacteur van de NRC vanaf november 1892. Van 1886 tot en met 1892 was hij als liberale politicus lid geweest van de Tweede Kamer.

Title - journal