Annotations

[1] Op 23 juli 1907 bezocht koning Leopold II in Brugge de 'Exposition de la Toison d'Or et de l'Art Néerlandais sous les Ducs de Bourgogne à Bruges'. Van de Woestijne schreef een verslag over dat bezoek voor de NRC. Het werd gepubliceerd op 25 juli 1907. Zie ook brief 249, noot 4.
[2] De brief van De Bom is niet bewaard.
[*] 'Ilico': op staande voet.
[*] 'Jedenfalls': in elk geval.
[3] Van de Woestijne en De Bom zagen elkaar op zaterdag 6 juli tijdens een redactievergadering van Vlaanderen.
[4] Het is niet met zekerheid uit te maken wie Van de Woestijne met 'F.G.H.A. Van der Palm' bedoelt. Wellicht vergiste hij zich van voorletters en doelt hij op Joannes Hendricus van der Palm, van wie hij de stijl hier lijkt te imiteren.
[5] Het is onduidelijk om welke tekst het hier gaat. Er is in Vlaanderen na deze brief overigens geen bijdrage van De Ridder meer gepubliceerd.
[6] August Vermeylen was op 21 september 1897 getrouwd met Gabriëlle Brouhon.
[7] Houdeng-Goegnies is een gemeente vlakbij La Louvière, waarvan het vandaag ook een deelgemeente is. Mevrouw Vermeylen was eigenlijk afkomstig van Gibet.
[*] 'Daimoon' (< Grieks: δαιμων): goddelijke macht die alles weet en regelt (vgl. demon).
[8] 'Dernière incarnation': laatste incarnatie. Van de Woestijne verwijt Vermeylen voortdurend van gedaante te verwisselen, waardoor hij niet te doorgronden was en bedrieglijk overkwam.
[9] Het is niet zeker wie Van de Woestijne met 'Erasmus Jr.' precies bedoelt. Julius de Praetere is een plausibele optie.
[*] 'Défroqué': uitgetredene.
[10] Van de Woestijne bedoelt De wandelende jood (1906).
[12] 'Vereeniging': de VVL. Zie brief 256, noot 1.
[13] 'Wij moeten Vlaming zijn': verwijzing naar Vermeylens gevleugelde woorden: 'Om iets te zijn moeten wij Vlamingen zijn. — Wij willen Vlamingen zijn, om Europeeërs te worden', uit het essay 'Vlaamsche en Europeesche Beweging' (1900).
[14] In 1904-1905 bouwde de Brugse architect Jozef Viérin in Ingooigem een huis voor Stijn Streuvels. Dat huis kreeg de naam 'het Lijsternest'. Op 19 september 1905 trouwde Streuvels met Alida Staelens. Het 'schoon en leelijk' kind op de foto moet Paula Lateur zijn. Zij werd als eerste kind van Streuvels geboren op 26 september 1906. Zowel van het Lijsternest als van Alida Staelens en Paula Lateur zijn in het Letterenhuis foto's uit 1907 bewaard. Iets latere foto's (uit 1909) zijn te vinden in: Jan Coppens, Karel van Deuren en Piet Thomas, Stijn Streuvels, fotograaf, Snoeck-Ducaju & zoon, 1994.
[15] In 1893 publiceerde Stéphane Mallarmé de bloemlezing Vers et prose. Tussen 1905 en 1914 verscheen dan het gelijknamige tijdschrift dat was opgericht door Paul Fort (1872-1960) en Paul Valéry (1871-1945).

Register

Naam - persoon

Bom-Aulit, Eleonora (Nora) de (° 1879 - ✝ 1955)

Na een kortstondige relatie met Lode Ontrop huwde ze op 24 augustus 1901 met Emmanuel de Bom. Door haar permanent wankele gezondheid en de hoge mate waarin ze beïnvloed was door de (waan-)ideeën van 'waterdokter' Alwyn van Son, bleef het huwelijk echter 'in alle betekenissen van het woord onvruchtbaar'.

Hegenscheidt, Alfred (° 1866 - ✝ 1964)

Bioloog, aardrijkskundige, musicus, dichter en filosoof. Hij werkte als hoogleraar aan de ulb. Zijn voornaamste bijdragen aan Van Nu en Straks waren het opstel 'Rythmus' en het lyrische drama Starkadd.

Langendonck, Prosper van (° 1862 - ✝ 1920)

Medestichter van Van Nu en Straks die jarenlang als ambtenaar in Brussel heeft gewerkt. In de redactie van dat tijdschrift was hij de enige katholieke redacteur. Hij was ook ouder dan de anderen. Daardoor fungeerde hij min of meer als hun mentor. Als overgangsfiguur stimuleerde hij hun literaire vernieuwingsdrang, maar vestigde hij ook hun aandacht op het grote talent van enkele voorgangers, zoals Guido Gezelle. Hij publiceerde slechts één bundel romantische gedichten, Verzen (1900). De Bom en vooral Van de Woestijne koesterden een grote bewondering voor hem. Die bewondering nam niet af, ook niet toen Van Langendonck steeds heviger verschijnselen van (erfelijke) schizofrenie begon te vertonen.

Leopold II (° 1835 - ✝ 1909)

De tweede koning der Belgen. Hij regeerde van 1865 tot het jaar van zijn overlijden.

Dwelshauvers, Jacques (° 1872 - ✝ 1940)

Schreef onder de naam Jacques Mesnil.

Brusselse kunsthistoricus die na zijn studies ook jarenlang in Italië en Frankrijk heeft gewoond. Mesnil was een militante anarchist die een duidelijke stempel drukte op het tijdschrift Van Nu en Straks. Omstreeks 1897 geraakte hij in onmin met zijn studiegenoot August Vermeylen, omdat die niet trouw genoeg zou hebben gehandeld naar hun anarchistische idealen. De Bom was dooppeter van Lorenzo, de zoon van Mesnil, die in 1899 werd geboren.

Meyere, Victor de (° 1873 - ✝ 1938)

Schrijver en volkskundige. Hij heeft Van de Woestijne geïntroduceerd in de groep rond Van Nu en Straks, het tijdschrift waaraan hijzelf tijdens de eerste reeks meewerkte. Van de Woestijne heeft hem eind april of begin mei 1895 voor het eerst ontmoet.

Palm, Johannes Hendricus van der (° 1763 - ✝ 1840)

Gereformeerde theoloog, oriëntalist, predikant en staatsman. Hij was hoogleraar oosterse talen en gespecialiseerd in welsprekendheid. Hij gaf aan de Leidse hoogleraar Matthijs Siegenbeek (1774-1854) de opdracht om een uniforme spelling van het Nederlands uit te dokteren. Die spelling (1804) telde drie basisprincipes: 'Schrijf zoo als gij spreekt', '[...] acht geven op de Afleiding' en '[...] acht geven op het Gebruik.' In België kreeg ze een officieel statuut in 1844.

Praetere, Julius de (° 1879 - ✝ 1947)

Typograaf, schilder en sierkunstenaar. Hij behoorde tot de eerste groep kunstenaars die zich in Latem vestigden, waar hij op zijn handpers eerste drukken van Guido Gezelle, Karel van de Woestijne, Stijn Streuvels en Herman Teirlinck vervaardigde. Van 1905 tot 1912 was hij directeur van de kunstnijverheidsschool in Zürich, van 1915 tot 1917 vervulde hij die functie in de hogere kunstnijverheidsschool van Basel.

Raet, Lodewijk de (° 1870 - ✝ 1914)

Figuur uit de Vlaamse beweging die pleitte voor een sterk economisch programma voor Vlaanderen en hamerde op het belang van het Nederlands in het onderwijs. In 1889 stichtte hij samen met August Vermeylen en Hubert Langerock het tijdschrift Jong Vlaanderen.

Ridder, André de (° 1888 - ✝ 1961)

Auteur van een aantal literaire prozawerken, waaronder historische romans en enkele letterkundige studies, onder meer over Stijn Streuvels en Hugo Verriest. Medestichter en redacteur van De boomgaard. Hij werd op latere leeftijd ook hoogleraar economie (statistiek) in Gent.

Streuvels, Stijn (° 1871 - ✝ 1969)

Pseudoniem van: Frank Lateur.

Bakker van opleiding, maar als prozaschrijver bekend geworden in tijdschriften als Van Nu en Straks, De Gids en De Nieuwe Gids. Hij was een vriend van Van de Woestijne en (vooral) van De Bom. Samen met hen stichtte hij het tijdschrift Vlaanderen (1903-1907). De vlaschaard (1907) en De teleurgang van den waterhoek (1927) zijn twee van zijn bekendste romans.

Teirlinck, Herman (° 1879 - ✝ 1967)

Auteur van romans, poëzie en theater. Heeft zowel aan Van Nu en Straks, Vlaanderen als aan het Nieuw Vlaams Tijdschrift meegewerkt, waardoor hij als het ware een halve eeuw de literatuur en de geest van de Van Nu en Straks'ers heeft voortgezet. Samen met Van de Woestijne publiceerde hij in 1928 de brievenroman De leemen torens.

Vermeylen, August (° 1872 - ✝ 1945)

Aanvankelijk sterk anarchistisch geïnspireerde en non-conformistische schrijver die het vooral moest hebben van zijn essays. Tot zijn voornaamste bijdragen aan Van Nu en Straks (waarvan hij in een aantal opzichten de geestelijke leider was) behoren behalve zijn literaire kronieken ook zijn opstellen Kritiek der Vlaamsche Beweging en Kunst in de vrije gemeenschap. Van de Woestijne had een ambigue relatie met hem. Hij noemde Vermeylen in een brief aan Lode Ontrop een 'groot dilettant, die zich veel vergist maar toch steeds verstandelijk-interessant blijft'. Vermeylen wordt vaak verweten dat hij zich na de eeuwwisseling steeds meer conformeerde. Na de Eerste Wereldoorlog koos hij voor een carrière in de politiek en werd hij een boegbeeld van de socialisten.

Vermeylen-Brouhon, Gabriëlle

Werd in 1897 de echtgenote van August Vermeylen. Hun (kerkelijke) huwelijk was een doorn in het oog van Vermeylens jeugdvriend Jacques Mesnil, die er een bewijs in zag dat Vermeylen het anarchisme had afgezworen.

Woestijne-Van Hende, Maria (Mariette) van de (° 1884 - ✝ 1968)

Echtgenote van Karel van de Woestijne. Ze trouwden op 13 februari 1904 en kregen samen een zoon (Paul) en een dochter (Lily). Dochter van een echtpaar dat in het centrum van Gent een zaak had waar spiegels werden gemaakt en verkocht.

Titel - krant/tijdschrift