Annotations

[1] Wegens ziekte had Van de Woestijne op 23 november in extremis een lezing voor de Vereeniging van Letterkundigen moeten afzeggen (zie brief 273). Hij zou het publiek onderhouden hebben met een spreekbeurt over de vraag: 'Wat is poëzie?' Uiteindelijk heeft de lezing plaatsgevonden in de trouwzaal van het Antwerpse stadhuis, op 23 december 1908. De Bom schreef er een verslag over, dat drie dagen later in de NRC is verschenen.
[*] 'Uitfineeren': vgl. 'fineren' (uitdokteren, bedenken).
[*] 'Commis-voyageur': vertegenwoordiger, leurder.
[*] 'Au diapason': juist gestemd, volgens de regels van de kunst.
[2] De Bom alludeert op de invloed van de Franse dichtersgroep van de 'Parnassiens' op Pol de Mont. Geïnspireerd door hun virtuoze taalgebruik en artificiële versificatie introduceerde De Mont het 'formalistische impressionisme' in ons taalgebied. Hij deed dat in 1885 met de bundel Fladderende vlinders. De Mont gaf redevoeringen bij de vleet en zal voor deze lezing, waarvan het onderwerp hem zo na aan het hart lag, weinig inspanningen hebben moeten doen.
[*] 'Boniment': uiteenzetting, speech.
[3] Pol de Mont zou die voordracht over J.M. Dautzenberg de week nadien (op zondag 30 november 1908) toch geven, en werd op dat moment dus niet door Van de Woestijne vervangen. De lezing over Dautzenberg kon moeilijk nog veel langer worden uitgesteld, omdat ze bedoeld was ter herdenking van diens geboortedag, 6 december 1808.

Register

Naam - persoon

Dautzenberg, Johan Michiel (° 1808 - ✝ 1869)

Vlaamsgezinde schrijver van voornamelijk natuurlyriek en gedichten, liederen en romances over de Vlaamse strijd. Qua metriek liet hij zich inspireren door de klassieken. In zijn eigen tijdschrift De toekomst schreef hij voornamelijk beschouwende teksten over onderwijs en pedagogiek.

Hooft, Pieter Cornelis. (° 1581 - ✝ 1647)

Nederlandse dichter, toneelschrijver, geschiedschrijver uit de renaissance.

Langendonck, Prosper van (° 1862 - ✝ 1920)

Medestichter van Van Nu en Straks die jarenlang als ambtenaar in Brussel heeft gewerkt. In de redactie van dat tijdschrift was hij de enige katholieke redacteur. Hij was ook ouder dan de anderen. Daardoor fungeerde hij min of meer als hun mentor. Als overgangsfiguur stimuleerde hij hun literaire vernieuwingsdrang, maar vestigde hij ook hun aandacht op het grote talent van enkele voorgangers, zoals Guido Gezelle. Hij publiceerde slechts één bundel romantische gedichten, Verzen (1900). De Bom en vooral Van de Woestijne koesterden een grote bewondering voor hem. Die bewondering nam niet af, ook niet toen Van Langendonck steeds heviger verschijnselen van (erfelijke) schizofrenie begon te vertonen.

Mont, Pol de (° 1857 - ✝ 1931)

Vlaams dichter, prozaschrijver, dramaturg, criticus en volkskundige. Hij studeerde in Leuven samen met Albrecht Rodenbach, met wie hij Het Pennoen (1878-1880) oprichtte. In 1904 werd hij conservator van het Antwerpse Museum voor Schone Kunsten, en een jaar later stond hij mee aan de wieg van het tijdschrift De Vlaamsche Gids. Als dichter en criticus vertegenwoordigt hij de Tachtigers in Vlaanderen.

Montagne, Victor dela (° 1854 - ✝ 1915)

Bibliofiel, dichter en vriend van Emmanuel de Bom, die in 1907 zijn twee dichtbundels heeft heruitgegeven. Medestichter van het Tijdschrift voor Boek- en bibliotheekwezen. Hij vervulde verscheidene functies binnen het Ministerie van Justitie, waarvan hij uiteindelijk directeur werd.

Toussaint van Boelaere, Fernand V. (° 1875 - ✝ 1947)

Vlaamse prozaschrijver die naam maakte in de Tweede Reeks van het tijdschrift Van Nu en Straks. In 1907 stond hij mee aan de wieg van de Vereniging van Vlaamsche Letterkundigen, waarvan hij ook een tijd secretaris was.

Woestijne, Paul van de (° 1905 - ✝ 1963)

Zoon van Karel van de Woestijne, die na zijn proefschrift als specialist in middeleeuws Latijn aan de universiteit van Gent verbonden was.

Woestijne-Van Hende, Maria (Mariette) van de (° 1884 - ✝ 1968)

Echtgenote van Karel van de Woestijne. Ze trouwden op 13 februari 1904 en kregen samen een zoon (Paul) en een dochter (Lily). Dochter van een echtpaar dat in het centrum van Gent een zaak had waar spiegels werden gemaakt en verkocht.

Titel - krant/tijdschrift