<Resultaat 1070 van 1419

>

Beste Manuël, beeld u in: uwe postkaart van Zaturdag laatst[1] krijg ik slechts van morgen, nu 't reeds Maandag is, in handen. En waarbij komt het dat ik ze slechts van morgen in handen krijg? — Omdat, Manuël, de kleine Madeleen weer ziek is:[2] lever-kattarrh[*] en geelzucht, gevolg nog steeds van Diphteritis en meer nog van 't ingespuitte serum. Zoodat we sedert Donderdag laatst tot op heden morgen in de Limburgstraat[3] hebben gewoond... Thans is ze weêr beter...
Nu, gauw antwoord: 1º Catharina van Rennes haar muziek begint 's avonds om zes uur.[4] 2º Ge zult gij mogen bellen en kloppen, en tegen de deur, zelfs, den geweldigsten stormloop mogen inrichten: de deur van de Bibliotheek zal Zondag, wijl het Zondag is, zoo toe blijven als het verstand van Paul Fredericq. Zoodat ge wel zult gedwongen zijn uw dag tusschen Catharina van Rennes en ons te verdeelen... Helaas, waarom kan ik u 's middaags aan mijne tafel niet noodigen? — Ge moet weten, met Mariëtte is het als in 't spreekwoord: Hoe langer de weg, hoe moeder de man (ik wil niet zeggen "moeder de vrouw": zoo'n "jeu de mot" ware te gemakkelijk); 't is te zeggen dat ze zich koest moet houden: Zondag zal het nog nauwelijks een drie weekjes zijn vóor de groote gebeurtenis; ge ziet van hier dat ik een beetje bang ben voor overwerk: elke onvoorzichtigheid kan noodlottig zijn, nietwaar? — Ge zult het ons dus niet kwalijk nemen, hoop ik, dat ik u voorstel bij ons den namiddag gezellig te komen doorbrengen, — en dan zouden we samen naar 't concert gaan, als het u belieft... — Moest Mariëtte weten dat ik u zulke onbeleefde brieven schrijf, 't zou er óp zitten, want ze wil altijd ál te fel zijn; een ongeluk is echter ras gekomen...
Ik vrees dat ge nu kwaad gaat zijn. 't Zou me spijten, omdat ik me zooveel voorstel van eenige uren met u en Nora en den kostelijken lammen Tanjej — te meer dat uw geschrift zulke zeldzaamheid wordt...
Wacht ne keer: ik herlees uwe kaart, en zie dat ik me deerlijk vergis. 't Is in de Antwerpsche bibliotheek dat ge Zondag tot 12 uur moet blijven, is 't niet? Nu: duuzend excuses, om al die nuttelooze woorden. Schrijf me gauw hoe laat gijlie aankomt, triumphantelijk wordt ge aan 't Station met de fanfare van St Amandsberg afgehaald en naar de Prins Albertstraat, numero 52 en elders niet,[5] processie-wijze geleid, waar de dampende koffie u wachten zal, en moeder Mariëtte u zal verwachten...
Tot Zondag dan, niewaar? En vivan de leute.
En in afwachting, veel pollekens aan Nora en aan u
van uw
Karel
Pardon voor papier en stijl: ik voel me zéer zaken-man vandaag.[6]

Annotations

[1] De kaart is niet bewaard.
[2] 'Madeleen': Madeleine van Hende. Zie brief 80.
[*] 'Cattarrh' (catarre, katar): Ontsteking van de slijmvliezen, in dit geval van de lever.
[4] Catharina van Rennes trad op zondag 27 november 1904 op in de 'Cercle Artistique ét Littéraire' tijdens een muziekavond 'voor kinderen en kindervrienden'. Ze deed dat op vraag van de Gentse afdeling van het Algemeen Nederlandsch Verbond. De Bom deed verslag van het optreden in de Nieuwe Rotterdamsche Courant op 29 november 1904 ('Catharina van Rennes in den Gentschen Kunst- en Letterkring').
[11] Van de Woestijne had het niet echt op Paul Fredericq begrepen, onder meer vanwege diens negatieve recensie over Het vader-huis. Zie brief 31, noot 5.
[12] 'Lammen Tanje': Victor dela Montagne.
[6] De brief is geschreven op het briefpapier van het familiebedrijf van de Van de Woestijnes.

Register

Naam - persoon

Bom-Aulit, Eleonora (Nora) de (° 1879 - ✝ 1955)

Na een kortstondige relatie met Lode Ontrop huwde ze op 24 augustus 1901 met Emmanuel de Bom. Door haar permanent wankele gezondheid en de hoge mate waarin ze beïnvloed was door de (waan-)ideeën van 'waterdokter' Alwyn van Son, bleef het huwelijk echter 'in alle betekenissen van het woord onvruchtbaar'.

Fredericq, Paul (° 1850 - ✝ 1920)

Hoogleraar Nederlandse literatuur en nationale geschiedenis aan de Gentse universiteit. Hij staat bekend als de 'officiële ideoloog' van het liberale flamingantisme. In 1876 bekeerde hij zich tot het protestantisme. In 1883 werd hij hoofdredacteur van Het Volksbelang, en tussen 1887 en 1920 was hij voorzitter van de Gentse afdeling van het Willemsfonds. In die hoedanigheid richtte hij vijf volksbibliotheken op. Hij was familie van Cyriel Buysse en de gezusters Loveling.

Hende, Madeleine van

Zus van Mariette en dus een schoonzus van Karel van de Woestijne. Ze trouwde in 1921 met Maurice Roelants.

Montagne, Victor dela (° 1854 - ✝ 1915)

Bibliofiel, dichter en vriend van Emmanuel de Bom, die in 1907 zijn twee dichtbundels heeft heruitgegeven. Medestichter van het Tijdschrift voor Boek- en bibliotheekwezen. Hij vervulde verscheidene functies binnen het Ministerie van Justitie, waarvan hij uiteindelijk directeur werd.

Rennes, Catharina van (° 1858 - ✝ 1940)

Nederlandse componiste en zangpedagoge die in 1904 onder meer de Kleengedichtjes van Guido Gezelle op muziek heeft gezet.

Woestijne-Van Hende, Maria (Mariette) van de (° 1884 - ✝ 1968)

Echtgenote van Karel van de Woestijne. Ze trouwden op 13 februari 1904 en kregen samen een zoon (Paul) en een dochter (Lily). Dochter van een echtpaar dat in het centrum van Gent een zaak had waar spiegels werden gemaakt en verkocht.

Titel - krant/tijdschrift