<Resultaat 1121 van 1419

>

KAREL VAN DE WOESTYNE aan
zijn echten vriend Manuël.
Vier-vijf woorden, beste, want ik zit overgeslameurd.[*] Denk 's an: van 's morgens zes uur te voet naar Slijpstraat, waar we den bilan aan 't opmaken zijn,[*] en 's avonds om zeven uur slechts terug. En dan, schrijven, schrijven, schrijven voor "Vlaanderen". Ah! ik zal een borstbeeldeken op mijn graf wél verdiend hebben!!
Dank voor uwe hartelijke meêdeeling aangaande mijne dulle dochter Kirkè, toovenaresse alhier (en overal.)[1] Pisdoeck schrijft me 'tzelfde. Nu moet ge in de Februari-aflevering van "Groot-Nederland" mijn Blauw-baard lezen, die er u in levenden lijve is opgedragen.[2] 't Is om zich kreupel te lachen. Ik word een "auteur gai"![*] Wat de buiten-lucht en de koper-slagerij toch al doen! (Waarom ik dat in "Vlaanderen" niet geef? Omdat ik er toch álles niet met mijn persoon kan volzetten, en omdat mijn boek niet wachten kan tot er in "Vlaanderen" plaats is: want iedereen, in een tijdschrift, gaat vóor den secretaris)[3]
En nu, babbelaar die ik ben: ter zake. Onze hoog-edele uitgever, die een goede kerel is, vraagt me een lijstje van eventuëele meêwerkers en bijdragen voor 1906, voor de propaganda, snap je? Wat mag ik nu — en zeg het me spoedig! — van ued[ele] aankondigen?
Proficiat, dat Nora betert en het al tamelijk goed stelt. We zijn er werkelijk, werkelijk blij om.
Bonjour, zulde, voor u alle twee, en is Puck al terug?[4]
Uw verkleefde.
Karel
't Is triestig van dieën Joris, gevangen bij den Turk.[5] Ik zal het zondag laten aflezen van op den preekstoel, en er over spreken (dit laatste is ernstig) met volksvertegenwoordigers die ik ken.
Mariette is druk bezig een kerstboom op te timmeren met de barones della Faille, voor de arme kinderen van 't dorp: niet minder dan vier honderd kinders! 'k Heb in mijnen porte-monnaie mogen schieten! En van Dishoeck die me dan nog op mijn loon aftrekt!!
en ["]Wereldbiliotheek”? en "kritiek"?[6]

Annotations

[*] 'Overgeslameurd': met te veel beslommeringen opgezadeld.
[*] 'Den bilan opmaken': de Van de Woestijnes maakten de eindrekening op van het voorbije jaar in de koperslagerij.
[1] Zie brief 48, noot 6. De brief waarin De Bom Van de Woestijne met dat verhaal complimenteert, is niet bewaard.
[2] Van de Woestijne beweert hier dat hij 'Blauw-baard of het zuivere inzicht' zou publiceren in Groot Nederland, maar dat klopt niet. Het verhaal verscheen in Vlaanderen. Zie brief 48, noot 5.
[*] 'Auteur gai': komedieschrijver, auteur van luchtige vertelsels.
[3] Niettemin zou Van de Woestijne in 1906 de redacteur (en secretaris) zijn die de meeste bijdragen aan Vlaanderen heeft afgestaan.
[4] 'Puck': zie brief 127, noot 5.
[5] Edward Joris was in Konstantinopel in de gevangenis beland en ter dood veroordeeld. De Bom maakte het nieuws op 5 december bekend in de NRC en wijdde er die dag alleen al drie bijdragen aan. Hij liet de zaak niet los en klaagde de kwestie in binnen- en buitenlandse kranten aan. Naar een van die artikelen in de NRC, die hij beweert te zullen laten voorlezen, verwijst Van de Woestijne in deze brief. De Bom was ook oprichter en voorzitter van het 'Antwerpsch Comiteit ter bevrijding van onzen landgenoot Edward Joris' en verspreidde in die hoedanigheid de brochure over 'De zaak Edward Joris', die hijzelf anoniem heeft geschreven. Joris is dankzij het protest van onder meer De Bom, die gesteund werd door enkele volksvertegenwoordigers, inderdaad vrijgekomen. Niettemin gingen er ook in Vlaanderen stemmen op dat Joris wellicht toch schuldig was, en dat hij zijn straf niet mocht ontlopen. Zie over de zaak-Joris ook Walter Resseler en Benoit Suykerbuyk, Dynamiet voor de sultan. Carolus Eduard Joris in Konstantinopel, Antwerpen, b+b, 1997.
[6] Dit postscriptum staat in de linkermarge van de tweede beschreven bladzijde. 'Wereld-bibliotheek': zie brief 136, noot 4. 'Kritiek': Van de Woestijne bedoelt de tekst van Sano. Zie brief 139 (noot 4), brief 141, brief 144 en brief 145.

Register

Naam - persoon

Bom-Aulit, Eleonora (Nora) de (° 1879 - ✝ 1955)

Na een kortstondige relatie met Lode Ontrop huwde ze op 24 augustus 1901 met Emmanuel de Bom. Door haar permanent wankele gezondheid en de hoge mate waarin ze beïnvloed was door de (waan-)ideeën van 'waterdokter' Alwyn van Son, bleef het huwelijk echter 'in alle betekenissen van het woord onvruchtbaar'.

Dishoeck, Cornelis Anthony Jacobus van (° 1863 - ✝ 1931)

Nederlandse uitgever die niet alleen het tijdschrift Vlaanderen, maar ook tien boeken van Van de Woestijne heeft uitgegeven. Ze maakten in augustus 1899 kennis met elkaar tijdens het 25ste Taal- en Letterkundig Congres. Hun correspondentie werd in 1997 door Leo Jansen en Jan Robert uitgegeven onder de titel 'Altijd maar bijeenblijven'. Brieven aan C.A.J. van Dishoeck, 1903-1929.

Faille-d'Huysse, barones Agnes della (° 1888 - ✝ 1971)

Echtgenote van senator Herman della Faille uit Deurle (bij Latem) en spilfiguur in nogal wat sociale werken, het plaatselijke verenigingsleven en liefdadigheidsacties. Ze is onder meer oprichtster van het Provinciaal Verbond der Boerinnenkringen. Tussen 1926 en 1970 was ze burgemeester van Huise.

Joris, Edward (° 1876 - ✝ 1957)

Vlaamsgezinde, socialistische boekhandelaar uit Antwerpen die bekend werd toen hij in 1905 in Turkije in de gevangenis belandde en ter dood veroordeeld werd wegens vermeende medeplichtigheid aan de (mislukte) aanslag op sultan Abdul Hamid door Armeniërs. Emmanuel de Bom leidde de drukkingsgroep die de executie van deze anarchist heeft kunnen verhinderen.

Sano, Frits (° 1871 - ✝ 1946)

Psychiater en neuroloog. Hij was een vriend van Emmanuel de Bom.

Woestijne-Van Hende, Maria (Mariette) van de (° 1884 - ✝ 1968)

Echtgenote van Karel van de Woestijne. Ze trouwden op 13 februari 1904 en kregen samen een zoon (Paul) en een dochter (Lily). Dochter van een echtpaar dat in het centrum van Gent een zaak had waar spiegels werden gemaakt en verkocht.

Titel - krant/tijdschrift