<Resultaat 382 van 1419

>

O Mane,
Ziehier het portret waarvan ik gisteren meldde.[1] Het is zeer gelijkend, Meunier "gespeven" (Meunier "gerocheld", zeggen ons ketjes)! Nú is hij misschien een heel, heel klein beetje verouderd.
Ik heb geen ander portret kunnen vinden. Er is geen verschenen in Caprice-Revue, 1n jaargang.[2] Bestaat er een tweede jaargang? Mysterie. In ieder geval is die op de Bibliotheek niet.
En in Antwerpen?
Schrijf gij de literaire kroniek in 't geheel (Extaze er in begrepen).[3] Ik heb te veel werk!! Ik zal u binnen eenige dagen een brief schrijven met losse gedachten over dat boek.[4] Jaak[5] leest het nu ook en vindt het colossaal, oneindig beter dat het beste van Bourget. Hij beweert dat Couperus geen Germaan is....— ? — Nu, dat is me wel gelijk, zulle!...
Nu moet ik u van geld spreken. Ik acht het smerig, maar de nood — de Nood! — doet me over die smeerlapperij heenstappen. Er ontbreekt me 3.50 fr. om mijn professor van Spaansch te betalen (men had mij hier het geld al gegeven, maar ik heb het opgedaan). Kunt ge mij — naar uw belofte — per omg[aande] de 2 fr. weergeven (een postmandaat) die 'k u geleend heb? (Ze zijn ook al tweemaal met een kwitancie van het Dietsche Heim[6] gekomen... Of ik die aan de deur heb gezet!...) Ik zal dan nog 3 fr. aan eenen snul kunnen afleenen, en dan ben ik gered. Ik heb aan mijn prof. beloofd dat ik hem Vrijdag zou betalen.
[2]
Ik zal waarschijnlijk naar Antwerpen niet kunnen komen Zondag (geen centen). In dat geval zou ik opkomen den Zondag 6 Maart (groote vastenavond) van 's morgens tot 7 of 8 u. 's avonds.[7]
Wat denkt men in de Hofstr[aat] over mijn gedachte van "Zwans-exhibition"?[8]
Toon van Welie is iemand, een breed verstand, een hoog karakter en een nobel hart, dunkt me. Ik moet dien weerzien. Bedank hem voor zijn gewilligheid om mijn artikel op te sieren met een oorspr[onkelijk] portret.[9]
Zal 't omslag van nr 2 Vl[aamsche School] bewaard worden? De kleur schijnt me niet heel gelukkig gekozen. De Jeune Belgique draagt dit jaar een lenterok van zeer kiesch malvwit. Met zoo een pak aan zou de Vl[aamsche School] goddelijk zijn.
Allo, salut. Ik ga werken!!.....
Gust

Annotations

[4] Er is in de volgende brieven van Vermeylen aan De Bom geen sprake meer van Extaze.
[5] Jacques Dwelshauvers.
[7] Vermeylen ging die dag zogenaamd naar Antwerpen. Zie brief 58, noot 1bis.
[8] Over de Hofstraat: zie brief 10. Over de 'Zwansexhibition', zie brief 53.
[9] Waarschijnlijk bedoelt Vermeylen zijn artikel over de XX in De Vlaamsche School (nr. V (1892), p. 73-75, met een tekening van Theo van Rysselberghe. In De Vlaamsche School in 1892 is geen tekening van Antoon van Welie gepubliceerd.

Register

Naam - persoon

Bom, Emmanuel Karel De (° Antwerpen, 1868-11-09 - ✝ Kalmthout, 1953-04-14)

Bibliothecaris, journalist en schrijver. Medeoprichter van Van Nu en Straks. Gehuwd met Nora Aulit op 24/08/1901 in Antwerpen.

Bourget, Paul (° Amiens, 1852 - ✝ Parijs, 1935)

Schrijver en criticus.

Dwelshauvers, (Jean) Jacques (° Brussel, 1872-07-09 - ✝ Montmaur-en-Diois (Drôme), 1940-11-14)

Kunsthistoricus en militant anarchist.

Broer van Georges Dwelshauvers en gezel van Clara Köttlitz, met wie hij in 1897 een vrij huwelijk aanging. Deed beloftevolle studies aan het Koninklijk Atheneum Brussel (afd. Latijn-Grieks), waar hij A.Vermeylen leerde kennen. Studeerde 1890-92 natuurwetenschappen aan de ULB (diploma van kandidaat in juli 1892). Met een beurs van de Jacobsstichting vatte hij in oktober 1892 studies in de medicijnen aan te Bologna, samen met de latere geneesheren Herman Köttlitz en Alfred Walravens. Hij verliet Bologna in 1897, zonder de hele cyclus te hebben beëindigd.

In hetzelfde jaar begonnen de eerste strubbelingen met Gust Vermeylen, i.v.m. diens huwelijk met Gaby Brouhon en de strekking en inhoud van Van Nu en Straks. Het jaar daarop maakte hij een nieuwe reis naar Bologna en Bergamo. In het voorjaar van 1899 trok hij met Clara naar Firenze, waar hij zich voortaan geheel aan kunsthistorisch onderzoek wijdde, geboeid door de figuur van Botticelli en de kuituur van het Quattrocento. Hij zou in Firenze ook nog de toelating hebben gevraagd zich voor de eindexamens geneeskunde aan te bieden, maar legde die nooit af. Zijn verblijf in en om Firenze (afwisselend te Calamecca en te Castello), dat tot 1906 duurde, werd regelmatig onderbroken voor reizen naar het thuisland, en naar Parijs.

In 1899 werd te Antwerpen trouwens zijn zoon Lorenzo (Jean-Jacques Erasme Laurent) geboren (op de akte tekende o.m. Emmanuel de Bom als getuige), en het gezin was er officieel ingeschreven aan de Montebellostraat 3 tot 1906. In dat jaar, verhuisden zij naar Colombes bij Parijs (Boulevard Gambetta 46, niet-geregistreerde verblijfplaats). Dwelshauvers, die zich intussen Mesnil noemde (naar twee dorpjes bij Dinant, de geboortestad van zijn vaders familie), onderhield er nauwe contacten met de anarchistische en internationalistische beweging. Hij verdiende de kost met het schrijven van reisgidsen, eerst bij Hachette (o.a. de Guide Joanne - na W.O.I Guide Bleu - over Noord-Italië), nadien bij Baedeker.

Tussen 1910 en 1914 vestigde het gezin Mesnil zich te Alfort bij Parijs, waar - gezien zijn moeilijkheden met de geheime politie - evenmin een officiële inschrijving werd genoteerd. Jacques Mesnil stierf in niet opgehelderde omstandigheden te Montmaur, waar zijn zoon toen zou hebben gewoond; hij leed toen al enkele jaren aan een hart- en nierziekte waarvoor hij o.m. door dokter Schamelhout werd behandeld. Behalve aan Van Nu en Straks werkte hij nog mee aan Mercure de France, La société nouvelle, Ontwaking, Onze kunst, Revista d'Arte, Gazette des beaux arts, Burlington Magazine, de Parijse krant L'Humanité en het Italiaanse Avanti. Een bibliografie kan men terugvinden in de geciteerde bronnen.

Meunier, Constantin Emile (° Etterbeek, 1831-04-12 - ✝ Elsene, 1905-04-04)

Beeldhouwer, schilder en graficus.

Vader van Karl Meunier.

Rijsselberghe, Theo Van (° Gent, 1862-11-23 - ✝ Saint Clair (Z.-Fr.), 1926-12-13)

Schilder.

Vermeylen, August. (° Brussel, 1872-05-12 - ✝ Ukkel, 1945-01-10)

Hoogleraar, kunsthistoricus en schrijver. Medeoprichter van Van Nu en Straks. Gehuwd met Gabrielle Josephine Pauline Brouhon op 21/09/1897.

Welie, Antoon Van (° Afferden, 1866-12-18 - ✝ Den Haag, 1957-09-25)

Schilder.

Titel - krant/tijdschrift

Caprice-revue (°)

Brussels weekblad.

Verscheen blijkbaar anderhalf jaar (bereikte 76 nummers), omstreeks het jaar 1888 (toen werd een bijdrage van Jules Destrée over Villiers de l'Isle Adam gepubliceerd).

Jeune Belgique, La (° 1881 - ✝ 1897)

Literair tijdschrift.

Vlaamsche School, De (° 1855 - ✝ 1901)

Tijdschrift voor kunsten, wetenschappen, letteren, oudheidkunde en kunstnijverheid.

Naam - instituut/vereniging

Dietsche Heim, Het (° 1891 - °)

Vlaamse kunstkring in Brussel.

De plannen voor deze vereniging die 'een Groot Germaansch kunstgenootschap' wou zijn en zijn aanhangers zocht 'in alle takken der Kunst en Wetenschap', ontstonden wellicht al in de eerste helft van 1891 (op 14 juni van dat jaar meldt Juliaan De Vriendt aan Buyl, dd. schrijver van Dietsche Heim ten huize van Lod.de Raet, dat hij zijn benoeming tot voorlopig bestuurslid wegens tijdgebrek niet kan aannemen). Het Voorlopig Bestuur werd samengesteld op 29/12/1891 en kwam daags daarop in een eerste algemene vergadering bijeen in het Volkskoffiehuis (Koornmarkt, Brussel). Het Heim zelf werd ondergebracht op de eerste verdieping van Taverne Léopold in de Handelsstraat. Deze tegenhanger van de als verfranst beschouwde Cercle Artistique telde al spoedig meer dan honderd leden en beoogde o.m. de organisatie van kunstfeesten en voordrachten. De jaarlijkse bijdrage was op dertig frank bepaald. De kring moet in 1893 nog bestaan hebben, vermoedelijk met Lod.de Raet zelf als schrijver.

Vingt, Les (° 1884 - ✝ 1894)

Brusselse avant-gardistische kunstkring.