<Resultaat 508 van 1419

>

Houwe,
Dat doet me pleizier dat ge kunt vertrekken,[1] maar die Haarlemmers[2] betalen toch te weinig. Nu, amuseer je goed, & bespot me niet te veel wanneer ge daarginder zult zijn...
Hierbij uw boek Simons.[3] Vertel hem (Sim[ons]) niet waarom ik in Brussel blijf, maar beloof hem dat ik in October zal opkomen,[4] bij de eerste gelegenheid.
Laatste raadgevingen: 1) Propaganda maken voor Ons T[ijdschrift] Ge moet er aan iedereen van spreken, om de blijde mare rond te strooien maar... vraag geen medewerkingen!! Dat zou ons later kunnen embeteeren.
Wanneer ik in Holland zal zijn zal ik het propaganda-werk voortzetten (met inschrijvingskaartjes)
2) Vooral, wanneer ge van HET spreekt, zoo weinig scherts en humor als mogelijk! Stel het voor, alsof het een volmaakt iets zou wezen.
3) Houd eenige centen in den zak om toekomende week naar Brussel te komen. Jaak vertrekt binnen tien dagen (Maandag 19) & wil u absoluut zien.[5] In Brussel zult ge geen cent moeten opdoen. We zullen waarschijnlijk bij Dw[elshauvers] dineeren.
Ik heb nog nog tien groote bladzijden van mijn roman geschreven. Definitieven titel: Heimwee.[6] Ik hoop dat het vóór 't einde van 't jaar zal af zijn.
Heb Gorter's verzen gekocht.[7]
Zegen & poot v[an Gust]

Annotations

[1] Emmanuel de Bom ging voor 3 dagen naar Amsterdam. Zie brief 141, noot 1bis.
[2] De Oprechte Haarlemsche Courant.
[3] Het is niet duidelijk om welk boek het gaat.
[4] Tenslotte zal Vermeylen pas in november naar Nederland gaan. Zie brief 205, noot 4, brief 199 en brief 210.
[5] Jacques Dwelshauvers ging naar Bologna om zijn studies in de geneeskunde voort te zetten. Hij kwam daar aan op 5 oktober 1892. Zie brief 166.
[6] De roman Heimwee is nooit als zodanig verschenen. Een stuk daaruit is wel verschenen, zie Vermeylen, 'Heimwee', in: Van Nu en Straks, Eerste reeks I, 1 (1893), p. 3-9. Daar werd echter niet bij vermeld dat het ging om een fragment, een inleiding of een eerste hoofdstuk. Zoals blijkt uit brief 170 was het gepubliceerde deel oorspronkelijk als eerste hoofdstuk van de roman bedoeld.
[7] Herman Gorter, Verzen (Amsterdam, W. Versluys, 1890).

Register

Naam - persoon

Bom, Emmanuel Karel De (° Antwerpen, 1868-11-09 - ✝ Kalmthout, 1953-04-14)

Bibliothecaris, journalist en schrijver. Medeoprichter van Van Nu en Straks. Gehuwd met Nora Aulit op 24/08/1901 in Antwerpen.

Dwelshauvers, (Jean) Jacques (° Brussel, 1872-07-09 - ✝ Montmaur-en-Diois (Drôme), 1940-11-14)

Kunsthistoricus en militant anarchist.

Broer van Georges Dwelshauvers en gezel van Clara Köttlitz, met wie hij in 1897 een vrij huwelijk aanging. Deed beloftevolle studies aan het Koninklijk Atheneum Brussel (afd. Latijn-Grieks), waar hij A.Vermeylen leerde kennen. Studeerde 1890-92 natuurwetenschappen aan de ULB (diploma van kandidaat in juli 1892). Met een beurs van de Jacobsstichting vatte hij in oktober 1892 studies in de medicijnen aan te Bologna, samen met de latere geneesheren Herman Köttlitz en Alfred Walravens. Hij verliet Bologna in 1897, zonder de hele cyclus te hebben beëindigd.

In hetzelfde jaar begonnen de eerste strubbelingen met Gust Vermeylen, i.v.m. diens huwelijk met Gaby Brouhon en de strekking en inhoud van Van Nu en Straks. Het jaar daarop maakte hij een nieuwe reis naar Bologna en Bergamo. In het voorjaar van 1899 trok hij met Clara naar Firenze, waar hij zich voortaan geheel aan kunsthistorisch onderzoek wijdde, geboeid door de figuur van Botticelli en de kuituur van het Quattrocento. Hij zou in Firenze ook nog de toelating hebben gevraagd zich voor de eindexamens geneeskunde aan te bieden, maar legde die nooit af. Zijn verblijf in en om Firenze (afwisselend te Calamecca en te Castello), dat tot 1906 duurde, werd regelmatig onderbroken voor reizen naar het thuisland, en naar Parijs.

In 1899 werd te Antwerpen trouwens zijn zoon Lorenzo (Jean-Jacques Erasme Laurent) geboren (op de akte tekende o.m. Emmanuel de Bom als getuige), en het gezin was er officieel ingeschreven aan de Montebellostraat 3 tot 1906. In dat jaar, verhuisden zij naar Colombes bij Parijs (Boulevard Gambetta 46, niet-geregistreerde verblijfplaats). Dwelshauvers, die zich intussen Mesnil noemde (naar twee dorpjes bij Dinant, de geboortestad van zijn vaders familie), onderhield er nauwe contacten met de anarchistische en internationalistische beweging. Hij verdiende de kost met het schrijven van reisgidsen, eerst bij Hachette (o.a. de Guide Joanne - na W.O.I Guide Bleu - over Noord-Italië), nadien bij Baedeker.

Tussen 1910 en 1914 vestigde het gezin Mesnil zich te Alfort bij Parijs, waar - gezien zijn moeilijkheden met de geheime politie - evenmin een officiële inschrijving werd genoteerd. Jacques Mesnil stierf in niet opgehelderde omstandigheden te Montmaur, waar zijn zoon toen zou hebben gewoond; hij leed toen al enkele jaren aan een hart- en nierziekte waarvoor hij o.m. door dokter Schamelhout werd behandeld. Behalve aan Van Nu en Straks werkte hij nog mee aan Mercure de France, La société nouvelle, Ontwaking, Onze kunst, Revista d'Arte, Gazette des beaux arts, Burlington Magazine, de Parijse krant L'Humanité en het Italiaanse Avanti. Een bibliografie kan men terugvinden in de geciteerde bronnen.

Simons, Leo Mz (° Den Haag, 1862-08-01 - ✝ Rotterdam, 1932-06-11)

Auteur, uitgever (Wereldbibliotheek) en Vondelkenner.

Vermeylen, August. (° Brussel, 1872-05-12 - ✝ Ukkel, 1945-01-10)

Hoogleraar, kunsthistoricus en schrijver. Medeoprichter van Van Nu en Straks. Gehuwd met Gabrielle Josephine Pauline Brouhon op 21/09/1897.

Naam - uitgever

Versluys' Uitgeversmaatschappij B.V. (° 1875 - °)

Amsterdamse uitgeversmaatschappij.

Werd opgericht door Willem Versluys. Bestaat heden nog. Op 1 oktober 1885 werd er het eerste nummer van De nieuwe gids uitgegeven. Er verschenen ook werken van vele jonge auteurs uit die periode. Het kantoor van W. Versluys zelf was lange tijd een ontmoetingsplaats voor zakelijke en kunstzinnige besprekingen.

Titel - krant/tijdschrift

Oprechte Haarlemsche Courant, De (° 1847 - ✝ 1941)

Nederlands dagblad met zeer oude traditie. Werd in 1656 gesticht door Abraham Casteleyn als Weeckelijke Courante van Europa. Werd twee jaar later Haarlemsche Courant, waaraan in 1664 het woord Opregte werd toegevoegd. Pas vanaf de 19de eeuw (1847) verscheen het als dagblad. Omstreeks 1890 behoorde het tot de meest gelezen kranten van Nederland, grotendeels omwille van de rubriek familieadvertenties, wat de krant ook de naam "dameskrant" opleverde. Smolt in 1941 samen met Haarlems dagblad onder de naam Haarlemsche courant.