<Resultaat 580 van 1419

>

Weledele Heer,
In dank uw brief ontvangen. Zeer vereerd door uw aanbod, dat ik aanneem, met geestdrift zelfs.
Maar één oprecht woord erbijgevoegd: ik voel mij niet geroepen een partijman te worden. Mijn bijdragen aan uw blad zullen dus puur individueele meeningsuitingen zijn. Mijn kennis van sociale studiën berust niet op studie van boeken; ik heb zeer weinig gelezen. Ik tracht mij alle dagen meer en meer in te wijden.
Het artikel,[1] waarvan U me de plaatsing aankondigt, was bestemd voor een krant — de... Haarlemsche Courant!! Die natuurlijk, hoe kon ik zoo naïef zijn! geweigerd heeft. Het is niet zeer diep doordacht en zeer snel geschreven. U zult dat waarschijnlijk aan gedachte en stijl wel gemerkt hebben.
Voor zooverre ik mij tot heden een denkbeeld heb kunnen vormen over de sociale quaestie, geloof ik te behooren, of beter: geneigd te zijn om over te hellen naar de uiterste richting der sociaal-democratie, d.i. de uiterste grenslijn tusschen socialisme en anarchisme, in de niet-burgerlijke opvatting van dit laatste begrip. Ik hoop, dat de toekomstige Staat (misschien zal er dan wel van geen Staat meer sprake zijn) aan de individualiteit haar vrije ontwikkeling zal toelaten. In het tegenovergestelde geval ben ik volstrekt tegen staatssocialisme, en meer bijzonder tegen utopieën in den aard van Bellamy's "in 't jaar 2000".[2] Ik vind dat die Bellamy aan niets anders dan aan een soort politie-agent der maatschappij kan vergeleken worden.
Mijn meewerking aan uw blad? Ik gaf gister-avond een voordracht over Henrik Ibsen.[3] Ik zou daarvan de quintessence in uw blad kunnen laten opnemen.
Ik wil ook een artikel schrijven over de stelling door Tarde verdedigd op het Anthropologisch Congres te Brussel:[4] Les Crimes des Foules.[5] Daarover, geloof ik, zijn interessante dingen te zeggen.
Maar nog eens, ik herhaal het u, mijn standpunt zal er steeds naar streven louter individueel te zijn. De rol van propagandist trekt mij niet aan.
Ik zend U hierbij, tot nadere kennismaking, een ex[emplaar] van een prospectus[5] dat gisteren 't licht gezien heeft. Misschien zal U dààruit ook eenigszins kunnen afleiden met wie U te doen hebt. Ik houd van afgeteekende, nette posities.
Nogmaals dankend voor uw zeer vereerend aanbod, — een antwoordje te gemoet ziende — noem ik me met hoogachting
Uw d[ienstwillige]
E[mmanuel de Bom]
Dahliastr. 21

Annotations

[2] Edward Bellamy, Looking Backward: 2000-1887 (Londen, Frederick Warne and Co., [1888]). Zie ook de tweede druk van de Nederlandse vertaling: Edward Bellamy, In 't jaar 2000, vertaald door Frank van der Goes, in: Het Volksbelang, XXV, 50 (12 dec. 1891), p. 3.
[4] Het derde congres voor criminele anthropologie werd in Brussel gehouden van 7 tot en met 13 augustus 1892. Zie La Chronique van 9 en 14 augustus 1892.
[5] Gabriel Tarde, Les Crimes des Foules: zie brief 184, noot 3.
[11] Versie D, die op 12 november 1892 van de pers kwam.

Register

Naam - persoon

Bellamy, Edward (° Chicopee Falls (Mass.), 1850 - ✝ Chicopee Falls (Mass., 1898)

Schrijver.

Bom, Emmanuel Karel De (° Antwerpen, 1868-11-09 - ✝ Kalmthout, 1953-04-14)

Bibliothecaris, journalist en schrijver. Medeoprichter van Van Nu en Straks. Gehuwd met Nora Aulit op 24/08/1901 in Antwerpen.

Goes, Frank Van Der (° Amsterdam, 1859-02-13 - ✝ Laren, 1939-06-05)

Essayist.

Titel - krant/tijdschrift

Chronique, La (° 1914-1868 - ✝ 1918 - °)

Brussels dagblad.

Verscheen eerst als weekblad (1864 - 1868). Werd gesticht door Victor de la Hesbaye die ook jarenlang als hoofdredacteur optrad. Was aanvankelijk neutraal van opzet; evolueerde naar een in de jaren negentig duidelijke liberale strekking met antiklerikale en antiflamingantische stellingnamen. Cesuur tijdens de Eerste Wereldoorlog: het blad verscheen opnieuw als weekblad, evenwel uitsluitend te Parijs; na de oorlog werd het opnieuw dagblad met als ondertitel "Journal d'Union belge". De hoofdredactie berustte toen bij Jean d'Ardenne en Léon Souguenet. Directeur was Fréderic Rotiers.

Oprechte Haarlemsche Courant, De (° 1847 - ✝ 1941)

Nederlands dagblad met zeer oude traditie. Werd in 1656 gesticht door Abraham Casteleyn als Weeckelijke Courante van Europa. Werd twee jaar later Haarlemsche Courant, waaraan in 1664 het woord Opregte werd toegevoegd. Pas vanaf de 19de eeuw (1847) verscheen het als dagblad. Omstreeks 1890 behoorde het tot de meest gelezen kranten van Nederland, grotendeels omwille van de rubriek familieadvertenties, wat de krant ook de naam "dameskrant" opleverde. Smolt in 1941 samen met Haarlems dagblad onder de naam Haarlemsche courant.

Sociaal Weekblad (° 1887 - ✝ –, 1911)

Nederlands tijdschrift.

De eerste drie redacteurs tussen 1887 en oktober 1900 waren achtereenvolgens Kerdijk, Pekelharing en Treub. Het blad trachtte de vrijzinnig-demokratische denkbeelden op sociaal-economisch gebied te verspreiden en door regelmatige en stelselmatige voorlichting de publieke opinie "te winnen voor de opvatting dat naast aanmoediging en steun der vrije maatschappelijke krachten ook door directe staatsinmenging in het economisch en maatschappelijk leven tot wegneming van misstanden een ruime plaats moest worden ingenomen". Diezelfde opvatting werd - door meestal dezelfde mensen - ook verdedigd binnen een politieke formatie: de Vrijzinnig-Democratische Bond (VDB), de staatkundige organisatie van de "radikaal" liberale geestesstroming in Nederland, die tot een afsplitsingsproces van de liberale partij had geleid. De groep - Kerdijk trad in 1901 uit de leiding van de Liberale Unie nadat daar op 26 januari 1901 een urgentiemotie voor grondwetsherziening met het oog op algemeen kiesrecht, was verworpen. Deze hervormingsgezinden richtten op 17 maart 1901 de VDB op, waarin de reeds in 1892 gestichte en als linkervleugel van het liberalisme te beschouwen Radikale Bond, onder leiding van M.W.F. Treub, opging. De VDB bepleitte algemeen kiesrecht voor mannen en vrouwen, en een krachtige sociale wetgeving. Tijdens de tweede wereldoorlog werd de Bond door de Duitsers opgegeven. In 1946 ging een deel van de VDB op in de Partij van de Arbeid, een ander in de Partij van de Vrijheid. Zie ook WP (s.v. Liberale Partij (1. Nederland) en s.v. Vrijzinnig-Democratische Bond).

Volksbelang, Het (° 1867 - °)

Vlaams liberaal weekblad.