<Resultaat 626 van 1419

>

Mane!
Je afzending Vlaamsche School met het Briët[-]artikel heb ik ontvangen.[1] 'k Vind het heel sympathiek van je. Briët verdient ten volle de achting die hij van de meesten geniet. Hoe mijn gevoelen is over het stuk proza dat je leverde zal je niet interesseren[,] daarbij ben ik den laatsten tijd zoo bourgeois gelijk den grooten hoop en zeg niet meer wat ik denk. Wij hebben volgens zeker iemand de taal, om te verzwijgen hetgeen we denken. Velen van de vroegere kennissen schijnen niet van oprechtheid te houden en ook dit zelf als valsche ironie te beschouwen. Wellicht vind je deze inleiding gewoon weg niet frisch. Je zult zeggen ik vraag je naar niets. Misschien is er in de afzending eene vraag[,] misschien ook niet. het Misschien ziehier het interessantste raadsel, een woord van veel omvang. Zou Briët al getrouwd zijn?[2] Weet jij hiervan iets. Hij behoort ook tot het Misschien gelukkig hoewel hij het heelemaal verdient.
Mijn dank voor de mij bewezen attentie. In den geest passeerde nog eens de hofstraat-revue[3] van 5 mijl — Wat kunnen de dingen veranderen. Hetgeen toen samenkwam is ver van mekaar verslingerd[,] het enthusiasme vermindert met de jaren. Het kalm doorleven van de vreemdste gewaarwordingen zonder hiervan aan iemand te spreken[,] ziehier perioden waarin velen leven. Lezen doe ik weinig of eigenlijk heelemaal niet. Kunst maken ook niet[,] suffen wel. Van Vermeylen heb ik gehoord dat je in Holland zijt geweest.[4] Van Nu en Straks zal je ook al wat meer werk bezorgen. Bij mijn zijn in Antwerpen [2] heb ik je nergens kunnen zien. Wat is dat Nieuwe Café Schepers triestig. vind je niet. Je wordt er binnen kelderkoud. De vroegere bezoekers blijven dan ook den een na den ander zachtjes aan geheel weg geloof ik. Zoo je Hageman en Theunissen ziet[,] doet ze mijne groeten. Ik profiteer van deze gelegenheid om je een gelukkig Nieuwjaar te wenschen. Ik hoop [dat] je ons veel mooi proza zult laten lezen. door Van Nu en Straks. Zal dit dan ook tot mij door kunnen dringen. Ik leef in heel treurige omgeving. Mijne moeder zooals je weet is steeds ziek en thans is Mijne Zus ook heel ernstig ziek. De Dokter gelooft zelfs dat zij de tering heeft. 't Is wellicht aan deze omstandigheden te wijten, dat ik je zoo'n desolanten brief schrijf. 't Is heusch zonder eenige bijbedoeling. Nogmaals mijn dank voor je attenties en een handdruk van
H
Toon v[an Welie]
Afferden (Gelderland) 30 Dec[ember] 1892

Annotations

[1] Emmanuel de Bom, 'Arthur Briët', in: De Vlaamsche School, nr. V (1892), p. 181-183.
[2] De datum van het huwelijk van Arthur Briët met Johanna S.A. Vorsterman van Oijen kon niet achterhaald worden.
[4] De Bom verbleef in Amsterdam van 10 tot 12 september. Zie brief 141, noot 1bis.

Register

Naam - persoon

Bom, Emmanuel Karel De (° Antwerpen, 1868-11-09 - ✝ Kalmthout, 1953-04-14)

Bibliothecaris, journalist en schrijver. Medeoprichter van Van Nu en Straks. Gehuwd met Nora Aulit op 24/08/1901 in Antwerpen.

Brièt, Arthur (° Madioen (Java), 1867-01-25 - ✝ Nunspeet, 1939-02-23)

Schilder van de realistische school.

Leerling van J.Hoevenaar Wzn.(Utrecht). Liet zich in 1884 inschrijven aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten te Antwerpen. Werkte ook in Mechelen bij A.Struys. Behoorde tot de Vriendenkring, die geregeld in het Café des Artistes (Hofstraat, Antwerpen) bijeenkwam en waartoe ook E.de Bom behoorde. Was een bekende van V.van Gogh, die hij een "slecht schilder" vond.

Met zijn verblijf op het Noord-Brabantse platteland werd hij een gerenommeerd schilder van boereninterieurs, die echter vooral buiten Nederland (Duitsland, Frankrijk) gewaardeerd werden. Te Nunspeet organiseerde zijn vrouw, Johanna Vorsterman-Van Oijen, avonden met lezingen, waarop o.m. F. Timmermans vaak te gast was.

Hageman, Victor (° Antwerpen, 1868-12-05 - ✝ Ukkel, 1938-10-24)

Schilder.

Scheepers, Malvina (° Antwerpen, 1870-11-02 - °)

Kunstschilderes.

Uitbaatster van het schilderscafé in de Hofstraat 4 te Antwerpen. Haar vader, aannemer, was ook eigenaar van een café op de Begijnenvest. Ze huwde met de schilder Frederik Simpson Coburn (°Melbourne 18/03/1871) en werd met hem bij collegiaal besluit geschrapt uit de registers van Antwerpen op 17/06/1927, nadat bleek dat beiden zonder opgave van bestemming de stad hadden verlaten.

Theunissen, Karel (° As (Limburg), 1871-05-10 - ✝ Watermaal-Bosvoorde,)

Schilder van genre- en figuurstukken, portretten en landschappen. Van 1888 tot 1889 leerling aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen. Werkte in As, Luik, Veurne, Neder-Okkerzeel en tenslotte Bosvoorde aan het Zoniënwoud. Bewonderaar van Rembrandt, wat zich uit in zijn voorliefde voor het clair-obscur. Onderging invloed van het werk van P.J. van der Ouderaa, wiens leerling hij was. Gehuwd met de zuster van Hilda Ram. Behoorde tot de kring van pastoor A.Cuppens.

Vermeylen, August. (° Brussel, 1872-05-12 - ✝ Ukkel, 1945-01-10)

Hoogleraar, kunsthistoricus en schrijver. Medeoprichter van Van Nu en Straks. Gehuwd met Gabrielle Josephine Pauline Brouhon op 21/09/1897.

Welie, Antoon Van (° Afferden, 1866-12-18 - ✝ Den Haag, 1957-09-25)

Schilder.

Titel - krant/tijdschrift

Vlaamsche School, De (° 1855 - ✝ 1901)

Tijdschrift voor kunsten, wetenschappen, letteren, oudheidkunde en kunstnijverheid.