<Resultaat 814 van 1419

>

Beste Kerel.
Wil je me een groot plezier doen? —
Ga dan naar een bloemist en zorg dat de man een mooien mand met bloemen stuurt met bijgaand adres, naar Laroche. De bloemen moeten er Zaterdag om een uur of éen zijn. Besteed tusschen 10 à 15 fr[an]cs, meer als het noodig is — Al te groot is niet noodig, maar keurig. Ik laat [']t over aan je goeden smaak. Geef me op wat je besteed hebt en ik zend je een postwissel.
— Ik las je stuk in het Soc[iaal] Weekblad.[1] Heb je nog iets van de Enschedés gehoord? En ze zelf nog geschreven?[2]
Hartelijk dank bij voorbaat. Vóor ik zelf naar Laroche ga hoor je nog van me!
In vliegende haast
Uw
Leo

Annotations

[1] Emmanuel de Bom ('E.d.B.'), 'Een gek?', in: Sociaal Weekblad, rubriek Feuilleton, VII, nr. 24 (17 juni 1893), p. 199. De inhoud ervan komt overeen met wat De Bom optekende bij brief 17. De informatie over het gedrag van mentaal gestoorden kreeg hij van Frits Sano, wiens methodische proefnemingen hij bijwoonde. Daar ontmoette hij Nicolas, een patiënt die aan "socialen waanzin" leed en openlijk ten strijde durfde te trekken tegen "de kwalen des tijds". Maar "[...] dat groote kind, dat naar de eenvoudigste middelen zocht om het maatschappelijk onrecht te herstellen [...]", werd daarvoor veroordeeld.

Register

Naam - persoon

Bom, Emmanuel Karel De (° Antwerpen, 1868-11-09 - ✝ Kalmthout, 1953-04-14)

Bibliothecaris, journalist en schrijver. Medeoprichter van Van Nu en Straks. Gehuwd met Nora Aulit op 24/08/1901 in Antwerpen.

Simons, Leo Mz (° Den Haag, 1862-08-01 - ✝ Rotterdam, 1932-06-11)

Auteur, uitgever (Wereldbibliotheek) en Vondelkenner.

Titel - krant/tijdschrift

Sociaal Weekblad (° 1887 - ✝ –, 1911)

Nederlands tijdschrift.

De eerste drie redacteurs tussen 1887 en oktober 1900 waren achtereenvolgens Kerdijk, Pekelharing en Treub. Het blad trachtte de vrijzinnig-demokratische denkbeelden op sociaal-economisch gebied te verspreiden en door regelmatige en stelselmatige voorlichting de publieke opinie "te winnen voor de opvatting dat naast aanmoediging en steun der vrije maatschappelijke krachten ook door directe staatsinmenging in het economisch en maatschappelijk leven tot wegneming van misstanden een ruime plaats moest worden ingenomen". Diezelfde opvatting werd - door meestal dezelfde mensen - ook verdedigd binnen een politieke formatie: de Vrijzinnig-Democratische Bond (VDB), de staatkundige organisatie van de "radikaal" liberale geestesstroming in Nederland, die tot een afsplitsingsproces van de liberale partij had geleid. De groep - Kerdijk trad in 1901 uit de leiding van de Liberale Unie nadat daar op 26 januari 1901 een urgentiemotie voor grondwetsherziening met het oog op algemeen kiesrecht, was verworpen. Deze hervormingsgezinden richtten op 17 maart 1901 de VDB op, waarin de reeds in 1892 gestichte en als linkervleugel van het liberalisme te beschouwen Radikale Bond, onder leiding van M.W.F. Treub, opging. De VDB bepleitte algemeen kiesrecht voor mannen en vrouwen, en een krachtige sociale wetgeving. Tijdens de tweede wereldoorlog werd de Bond door de Duitsers opgegeven. In 1946 ging een deel van de VDB op in de Partij van de Arbeid, een ander in de Partij van de Vrijheid. Zie ook WP (s.v. Liberale Partij (1. Nederland) en s.v. Vrijzinnig-Democratische Bond).

Naam - instituut/vereniging

Enschede En Zonen, Johan (° Haarlem, 1773 - °)

Drukkerij – uitgeverij

Indextermen

Naam - instituut/vereniging

Enschedé en Zonen, Johan

Naam - persoon

?, Nicolas
Bom, Emmanuel de
Sano, Frits
Simons, Leo

Naam - plaats

La Roche-en-Ardenne
Londen

Titel - artikel

Gek?, Een

Titel - krant/tijdschrift

Sociaal Weekblad

Titel - rubriek

Feuilleton