<Resultaat 980 van 1419

>

[1]
Waarde Heer v.d. Woestijne,
Ik had er ook wel van gehoord, maar wist niet dat er zulke bepaalde afspraak was om eens allen naar Gent te gaan;[2] ik had zelf het denkbeeld opgeworpen, als 'k me niet bedrieg. 'k Ben daar straks bij Scham[elhout] op informatie geweest. Ik verneem nu dat er vóor begin Augustus toch moeilijk iets zou kunnen van komen. Vóor dien tijd kan Sch[amelhout] niet, Hegensch[eidt] mag zich niet verplaatsen voor 't oogenblik, & Vermeylen zit druk in 't werk; 't zelfde is met mij 't geval. Nu had ik gedacht dat 't nochtans goed ware niet zóo lang te wachten om nader met u, en, kon 't zijn, terzelfdertijd met St[ijn Streuvels] kennis te maken. Indien gij kunt verkrijgen dat de laatste naar Gent kome op een Zondag of op een Zaterdag namiddag, ik zou dan b.v. a.s. week of later eens afgeteend komen. Doe zooals u best bevalt. Op zoo'n "algemeene" bijeenkomst maakt men zeer moeilijk kennis. Men spreekt weinig, of allen te gelijk; en au fond verbergt men zich aan elkaar. Ik had liever eens ernstig met u beiden wat gekout over toestand, toekomst, ons werk enz. Stel zelf een datum, na u met St[reuvels] verstaan te hebben.
('t Is wel verstaan dat ik mij niet opdringen wil, en dat, zoo de lust bij Str[euvels] er niet is — enz.)[3]
Verontschuldig papier (en stijl) — ik heb er voor 't oogenblik geen fatsoenlijker.
Uw toegenegen Emm de Bom

Annotations

[1] Van deze brief is ook een (door De Bom) handgeschreven kopie bewaard, die nagenoeg identiek is aan deze versie die naar Van de Woestijne werd verstuurd (Letterenhuis 83154/13).
[3] De laatste twee zinnen staan op de linkerkant van de brief, die De Bom daarvoor een kwartdraai naar links heeft gedraaid.

Register

Naam - persoon

Hegenscheidt, Alfred (° 1866 - ✝ 1964)

Bioloog, aardrijkskundige, musicus, dichter en filosoof. Hij werkte als hoogleraar aan de ulb. Zijn voornaamste bijdragen aan Van Nu en Straks waren het opstel 'Rythmus' en het lyrische drama Starkadd.

Schamelhout, Gustaaf (° 1869 - ✝ 1944)

Arts en longspecialist. In het letterkundige genootschap De Distel was hij in contact gekomen met de (toekomstige) stichters van Van Nu en Straks. Tijdens de 'Nieuwe Reeks'- periode (1896-1901) van dat tijdschrift nam hij het secretariaat en het financiële beheer op zich.

Streuvels, Stijn (° 1871 - ✝ 1969)

Pseudoniem van: Frank Lateur.

Bakker van opleiding, maar als prozaschrijver bekend geworden in tijdschriften als Van Nu en Straks, De Gids en De Nieuwe Gids. Hij was een vriend van Van de Woestijne en (vooral) van De Bom. Samen met hen stichtte hij het tijdschrift Vlaanderen (1903-1907). De vlaschaard (1907) en De teleurgang van den waterhoek (1927) zijn twee van zijn bekendste romans.

Vermeylen, August (° 1872 - ✝ 1945)

Aanvankelijk sterk anarchistisch geïnspireerde en non-conformistische schrijver die het vooral moest hebben van zijn essays. Tot zijn voornaamste bijdragen aan Van Nu en Straks (waarvan hij in een aantal opzichten de geestelijke leider was) behoren behalve zijn literaire kronieken ook zijn opstellen Kritiek der Vlaamsche Beweging en Kunst in de vrije gemeenschap. Van de Woestijne had een ambigue relatie met hem. Hij noemde Vermeylen in een brief aan Lode Ontrop een 'groot dilettant, die zich veel vergist maar toch steeds verstandelijk-interessant blijft'. Vermeylen wordt vaak verweten dat hij zich na de eeuwwisseling steeds meer conformeerde. Na de Eerste Wereldoorlog koos hij voor een carrière in de politiek en werd hij een boegbeeld van de socialisten.