<Resultaat 988 van 1419

>

LANDEGEM, N[OR]D 29 AOUT 1896 5-S
ANV[ER]S 30 AOUT 4-M
Aan den heer
Emm. de Bom,
Dahliastr. 21,
Antwerpen
 
Waarde de Bom,
Ik verwacht u dus vast Donderdag toekomend, 3 Sept[ember][1] Schrijf me, a.u.b., zoo spoedig mogelijk met welken trein ge aankomt en vertrekt. — Mijn adres is nog altijd: te Meerendré.[2]
Ik hoop wel ook Schamelhout te zien; en, zoo hij genezen is — hetgeen ik ten meeste hoop — ook Vermeylen.
In afwachting van antwoord,
Zeer toegenegen, uw Karel v[an de Woestijne]

Annotations

[2] Zie brief 5, noot 4. Deze briefkaart is weliswaar afgestempeld in Landegem, dat vlakbij Merendree ligt en wellicht als plaatselijk hoofdkantoor fungeerde.

Register

Naam - persoon

Schamelhout, Gustaaf (° 1869 - ✝ 1944)

Arts en longspecialist. In het letterkundige genootschap De Distel was hij in contact gekomen met de (toekomstige) stichters van Van Nu en Straks. Tijdens de 'Nieuwe Reeks'- periode (1896-1901) van dat tijdschrift nam hij het secretariaat en het financiële beheer op zich.

Vermeylen, August (° 1872 - ✝ 1945)

Aanvankelijk sterk anarchistisch geïnspireerde en non-conformistische schrijver die het vooral moest hebben van zijn essays. Tot zijn voornaamste bijdragen aan Van Nu en Straks (waarvan hij in een aantal opzichten de geestelijke leider was) behoren behalve zijn literaire kronieken ook zijn opstellen Kritiek der Vlaamsche Beweging en Kunst in de vrije gemeenschap. Van de Woestijne had een ambigue relatie met hem. Hij noemde Vermeylen in een brief aan Lode Ontrop een 'groot dilettant, die zich veel vergist maar toch steeds verstandelijk-interessant blijft'. Vermeylen wordt vaak verweten dat hij zich na de eeuwwisseling steeds meer conformeerde. Na de Eerste Wereldoorlog koos hij voor een carrière in de politiek en werd hij een boegbeeld van de socialisten.