<Resultaat 1003 van 1419

>

Aan Karel-van-de-Woestenije!
Waarde Vriend! Dat is goed nieuws. Natuurlijk zullen wij gaarne een art[ikel] over het getijdenboek van Turijn opnemen, maar waar haalt gij het dat wij 5-6 platen kunnen geven?[1] Als ge wist hoe krenterig de uitgever over "zulke dingen" denkt![2] Laat mij in elk geval uw kopij geworden. Is die vertaling van 't werk des h[ere]n. P[aul Bergmans] af?[3] Zie Gaz[ette] des Beaux-Arts laatste nr.[4] Tracht dien heer over te halen om het door ons te laten opnemen. A.s. Zaterdag kom ik, met den Hr. D[e la Montagne], naar Gent.[5] Kan ik U 's morgens zien, en zouden we dan niet samen bij B[ergmans] een poging wagen? Ik doe mijn best in 't boeken­stof-gewarrel koppeke-boven te houden, maar... morgen trek ik toch de bosschen in, zulle!! Tot spoedig?
Uw E[mmanuel ]d[e ]B[om].
Het adres van J[ulius] de Praetere a.u.b.?[6]

Annotations

[2] De Bom bedoelt de Nederlandsche Boekhandel.
[4] De zin die hier eindigt, staat als toevoeging in de rechtermarge. Hij moet waarschijnlijk op deze plaats in de brief worden verwerkt.
[5] De eerstvolgende zaterdag was 7 februari 1904.
[6] Deze vraag staat genoteerd in de linkermarge van de brief en is wellicht bedoeld als postscriptum.

Register

Naam - persoon

Bergmans, Paul (° 1868 - ✝ 1935)

Kort na de eeuwwisseling was hij tweede onderbibliothecaris van de Gentse universiteitsbibliotheek. In 1919 werd hij er hoofdbibliothecaris. Bergmans, doctor in de wijsbegeerte en de letteren en kandidaat in de rechten, was ook decennialang betrokken bij de uitgave van de Biographie Nationale en was een tijdje secretaris van de Cercle Artistique et Littéraire in Gent.

Montagne, Victor dela (° 1854 - ✝ 1915)

Bibliofiel, dichter en vriend van Emmanuel de Bom, die in 1907 zijn twee dichtbundels heeft heruitgegeven. Medestichter van het Tijdschrift voor Boek- en bibliotheekwezen. Hij vervulde verscheidene functies binnen het Ministerie van Justitie, waarvan hij uiteindelijk directeur werd.

Praetere, Julius de (° 1879 - ✝ 1947)

Typograaf, schilder en sierkunstenaar. Hij behoorde tot de eerste groep kunstenaars die zich in Latem vestigden, waar hij op zijn handpers eerste drukken van Guido Gezelle, Karel van de Woestijne, Stijn Streuvels en Herman Teirlinck vervaardigde. Van 1905 tot 1912 was hij directeur van de kunstnijverheidsschool in Zürich, van 1915 tot 1917 vervulde hij die functie in de hogere kunstnijverheidsschool van Basel.

Naam - uitgever