<Resultaat 1059 van 1419

>

Manuël, ik heb onmiddellijk gezocht of er mogelijkheid was afgietsel of foto te krijgen van de Vigne's "Beatrice".[1] In 't Museum...[2] loopt men natuurlijk met het hoofd tegen den muur, en zonder uitslag. — Zoo heb ik me dan gericht tot den vriend Jan Delvin, die me tegen Maandag inlichtingen beloofde. Hij vreest echter dat een moulage niet zal te krijgen zijn: "Beatrice" is staatseigendom. Heeft Buschmann ze niet gereproduceerd, vóor een jaar of zoo in “Onze kunst”?[3] Dáar ware misschien een cliché, en vandaar een photo te krijgen... Enfin, Maandag schrijf ik er u verder over.
Voor 't gedicht... betrouw maar op mij. Ik ben het u en dela Montagne verschuldigd.[4] En schuune dat het zijn zal!
— Wanneer víert gij Nora's feest-dag? Ik wilde gaarne weten of het op 6en of op 9en zijn zal. Wilt ge me dat melden?[5]
Ik schreef u dit naar de bibliotheek, opdat het gejein bleef tusschen ons.
Antwoord me dan maar, liefst: Limburgstr. 24, Gent[6] (althans tot op Maandag)
Intusschen, met hartelijke handen
Uw Karel

Annotations

[1] Paul de Vigne maakte tijdens een verblijf in Rome een buste van het jonge meisje Beatrice (1872). Het is niet zeker waarom De Bom aan Van de Woestijne een foto of afgietsel van dat beeld had gevraagd, maar hoogstwaarschijnlijk moest het dienen als cadeau voor de verjaardag van zijn vrouw. Dat verklaart ook de geheimhouding van deze brief. Zie ook brief 80 e.v.
[2] Het beeld met de naam 'Beatrice' (of 'Beatrijs') is in het bezit van het Gentse Museum voor Schone Kunsten.
[3] Het antwoord op deze vraag is negatief. Zie brief 81.
[4] De bundel De boom-gaard der vogelen en der vruchten (1905) sluit af met twee 'Epigrammatische gedichten'. Het eerste ('Hang gij, met uwe hande') is opgedragen aan Nora de Bom, het tweede ('Een dubbel-loot'ge beuk') aan Victor dela Montagne. De gedichten werden in december 1904 al gepubliceerd in Vlaanderen (II, 12, p. 664-665), en verschenen ook in zeer beperkte oplage op losse vellen. De exemplaren van het echtpaar De Bom, met een opdracht van Van de Woestijne, worden bewaard in het Letterenhuis.
Nora de Bom vierde op 6 oktober 1904 haar 25ste verjaardag, Dela Montagne werd op 8 oktober vijftig.
[5] Nora de Boms verjaardag viel op een donderdag, en dus een weekdag. Wellicht daarom vraagt Van de Woestijne of het feestje misschien op (zondag) 9 oktober zou plaatsvinden. Dat bleek overigens ook zo te zijn: De Bom organiseerde een verjaardagsfeest voor zijn vrouw en zijn vriend Dela Montagne. Voor die laatste werd het feest op voorhand geheim gehouden.
[*] 'Gejein': geheim.
[6] Op dit adres in de Limburgstraat stond het ouderlijke huis van Mariette van Hende. Ze verbleven daar tijdelijk vanwege de ziekte van haar zus Madeleine (zie brief 80).

Register

Naam - persoon

Bom-Aulit, Eleonora (Nora) de (° 1879 - ✝ 1955)

Na een kortstondige relatie met Lode Ontrop huwde ze op 24 augustus 1901 met Emmanuel de Bom. Door haar permanent wankele gezondheid en de hoge mate waarin ze beïnvloed was door de (waan-)ideeën van 'waterdokter' Alwyn van Son, bleef het huwelijk echter 'in alle betekenissen van het woord onvruchtbaar'.

Delvin, J(e)an (° 1853 - ✝ 1922)

Gentse schilder, directeur van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Gent. In 1896-1897 volgde Karel van de Woestijne in deze academie lessen kunstgeschiedenis bij Delvin.

Hende, Madeleine van

Zus van Mariette en dus een schoonzus van Karel van de Woestijne. Ze trouwde in 1921 met Maurice Roelants.

Montagne, Victor dela (° 1854 - ✝ 1915)

Bibliofiel, dichter en vriend van Emmanuel de Bom, die in 1907 zijn twee dichtbundels heeft heruitgegeven. Medestichter van het Tijdschrift voor Boek- en bibliotheekwezen. Hij vervulde verscheidene functies binnen het Ministerie van Justitie, waarvan hij uiteindelijk directeur werd.

Vigne, Paul de (° 1843 - ✝ 1901)

Gentse beeldhouwer.

Woestijne-Van Hende, Maria (Mariette) van de (° 1884 - ✝ 1968)

Echtgenote van Karel van de Woestijne. Ze trouwden op 13 februari 1904 en kregen samen een zoon (Paul) en een dochter (Lily). Dochter van een echtpaar dat in het centrum van Gent een zaak had waar spiegels werden gemaakt en verkocht.

Titel - krant/tijdschrift