<Resultaat 1074 van 1419

>

Wat is dat met dienen lever?[1] 't Is toch zeker niet gemeend? Is dat heusch de waarheid? G'hebt zeker te veel geuzen-lambiek gedronken te Brussel?[2] Dat komt er van! — In allen gevalle, pas u maar goed op! Zijt-de niet beschaamd ons aldus ongerust te maken?
We hebben de foto's goed ontvangen:[3] pater Valerius,[4] en de geete, en 't zicht op Schilde, en, wat ons echte leute was, die snoeperige Sarelke.[5] Dat is nu eens een kind naar ons hart. ... En Mariette zou in de sierlijkste bewoordingen Nora hebben bedankt, en ware 't... dat we in de hachelijkste positie zitten: onze meid heeft ons, zonder meer, ineens verlaten!
Hoe vindt-de den bouillon!? En onder voorwendsel nogal dat ze niet te eten kreeg!... Zoodat Mariette, in haar toestand (het affaire kan ieder oogenblik gebeuren), zonder meid zit! Ge ziet hoe geestig het is. Gelukkig hebben wij de baker! Maar ge ziet van hier dat ze niet gaarne al 't werk alleén doet, en dat we ons tegen de gebeurtenis van eene andere maarte[*] moeten voorzien... En z'en liggen er niet te rapen, Madam, nu zoo tegen Nieuwjaar! Ah ja, ze blijven, niewaar, voor de parcenten!... Enfin, 't ziet er hem lekker uit!
Hebt gíj er daar niet eene te veel loopen, zoo 'n flamingantische, gelijk die Roeremondsche?[6] We zouden u een keersken branden van kontentement!
Intusschen, wie blijft er thuis van zijn kantoor? Ik. Wie braadt er 't rosbifke? Ik. Wie... Maar ik zwijg: eigen lof stinkt!
— En wat is er zoo al geschied, ô Manuël, in die redactie-vergadering van Zaturdag, waar gij zijt komen aanwezig geweest te zijn?[7] De secretaris[8] heeft vergeten mij 't verslag op te sturen; zoodat ik nieuws-loos ben
— Maar de patat-friet brandt aan!... Salû! En veel kompelmente aan Nora!... "De vrouw van den dichter spreekt tot hare vrienden:"[9]
Aan Nora de Bom:
Hang gij met uwe tanden als stoelen ter warande... enz.[10]
k' hê ten beetje vergeten,..... t' is hier wat met mij,! 'K ben zoo vet of nen das, en ten komt niet, t' duurt zuu lang! 't wordt embê.......t.[*] en 'k zitte zonder meid, t'es altijd wat! Wij hopen dat het rap komt, ik denk voor toekomende week vrijdag! Van welk geslacht zal 't zijn, mannelijk, vrouwelijk onzijdig.....? énigme! A propos merçi voor de fotos, uiterst goed gelukt!... "Vriend bast"[11] om "U", te groeten, en Karel en ik ook, van harte.
Uwe Vrienden

Annotations

[2] Wellicht een verwijzing naar de redactievergadering van Vlaanderen op zaterdag 10 december 1904 in Brussel.
[4] 'Pater Valerius': Valerius de Sadeleer.
[5] Wellicht de echtgenote van Emile Claus. Zie brief 93, noot 3.
[*] 'Maarte' (gew.): dienstmeisje.
[7] Zie [2].
[8] In 1904 was Herman Teirlinck secretaris van het tijdschrift Vlaanderen.
[9] Verwijzing naar het gedicht dat Van de Woestijne schreef voor Nora de Bom ('Hang gij, met uwe hande'), waarin 'de dichter spreekt tot zijne vrouw'.
[10] Zie [9]. De eerste regel van het gedicht luidt: 'Hang gíj, met uwe hande' als spoelen, ter warande'.
[*] 'Embê...t': (Fr.) 'embêtant', vervelend.
[11] Met de 'vriend' wordt de hond van de Van de Woestijnes bedoeld. 'Bassen' is een regionale variant voor 'blaffen'.

Register

Naam - persoon

Bom-Aulit, Eleonora (Nora) de (° 1879 - ✝ 1955)

Na een kortstondige relatie met Lode Ontrop huwde ze op 24 augustus 1901 met Emmanuel de Bom. Door haar permanent wankele gezondheid en de hoge mate waarin ze beïnvloed was door de (waan-)ideeën van 'waterdokter' Alwyn van Son, bleef het huwelijk echter 'in alle betekenissen van het woord onvruchtbaar'.

Borremans, Leonie

Meisje dat in oktober 1904 bij het gezin Van de Woestijne in dienst kwam om te helpen met huishoudelijk werk.

Claus, Emile (° 1849 - ✝ 1924)

Vlaamse impressionistische schilder die vanwege zijn luministische werken ook wel 'de zonneschilder' wordt genoemd.

Claus-Dufaux, Charlotte (° 1862 - ✝ 1952)

Echtgenote van Emile Claus. Vanaf 1905 moest ze de bijna permanente aanwezigheid van schilderes Jenny Montigny (1875-1937) in de buurt van haar man verdragen. Montigny was in 1905 in Deurle (nabij Astene) komen wonen, om zich door het werk van Claus te laten inspireren. Er ontstond een affaire tussen Claus en Montigny, die tot het einde van zijn leven bleef duren.

Saedeleer, Valerius de (° 1876 - ✝ 1941)

Socialistisch en anarchistisch geïnspireerde landschapsschilder uit de eerste groep Latemse kunstenaars.

Teirlinck, Herman (° 1879 - ✝ 1967)

Auteur van romans, poëzie en theater. Heeft zowel aan Van Nu en Straks, Vlaanderen als aan het Nieuw Vlaams Tijdschrift meegewerkt, waardoor hij als het ware een halve eeuw de literatuur en de geest van de Van Nu en Straks'ers heeft voortgezet. Samen met Van de Woestijne publiceerde hij in 1928 de brievenroman De leemen torens.

Woestijne-Van Hende, Maria (Mariette) van de (° 1884 - ✝ 1968)

Echtgenote van Karel van de Woestijne. Ze trouwden op 13 februari 1904 en kregen samen een zoon (Paul) en een dochter (Lily). Dochter van een echtpaar dat in het centrum van Gent een zaak had waar spiegels werden gemaakt en verkocht.