<Resultaat 1097 van 1419

>

KAREL VAN DE WOESTYNE aan
Nora en Manuël de Bom
Beste Vrienden.
Ik heb u goed nieuws van allerlei aard meê te deelen, en eerst dat we sedert gisteren namiddag te Laethem zijn. Oh, het heeft niet gegaan zonder moeite. Al was de buik van ons Mariette, zooniet genezen, dan toch veel beter, de overtocht, in een schokkend rijtuig (al was het met caoutchoue-wielen, 't schokte tóch), heeft er natuurlijk geen deugd aan gedaan. Zoodat ze, ook wel van zwakte, gisteren wat ongesteld was, — 'tgeen heden, na rusten, zoo goed als over is. En morgen zal ze weêr goed zijn, tot aller groot genoegen. — Zoodat ge komen kunt!
Ander nieuws, — minder geestig voor mij, maar waar ik in berust, en dat ik beschouw als een echt, diep geluk voor wie er in betrokken is: we hebben Zaturdag onzen broêr Gustaaf definitief naar Leuven gebracht, bij de Benediktijnen, en morgen wordt hij gekleed.[1] Ik zal u niet schrijven over de olympische sereniteit van deze waarlijk-hooge mannen, waaronder er zijn die in wezen opgaan naar de Zuiveren Geest. Ik stoef niet: dat is zóo, — en 'k zou het niet gelooven had ik het niet gezien... Maar later méer daarover: thans heb ik u immers een tweede goed nieuws te melden, dat ik in Leuven uit de beste, de officiëele bron heb vernomen: de vijfjaarlijksche prijs voor Ned[erlandsche] Literatuur is van nu af aan toegekend aan Stijn Streuvels (Hou dat nog voor u, niewaar?).[2]
Derde goed nieuws,... waar ge misschien om lachen zult, maar dat eenige beteekenis heeft: een officiëel mensch gaat Prosper van Langendonck en Stijn Streuvels voorstellen als briefwisselend lid der Vlaamsche Academie. Wordt van Langendonck niet gekozen, dan wordt hij voorgesteld voor de Leopolds-orde...[3] — Ge moet dat niet belachelijk vinden, o Manuël; eerst: omdat ik de schuldige ben aan heel die combinatie (verklap me maar niet, vooral niet bij Stijn en bij Prosper: ik wil anoniem blijven), ten tweede: omdat het ons allemaal gezag bijzet en een stamp geeft aan de academische pruiken, ten derde: om plezier te doen aan den, van u als van mij, zeer beminden en zeer miskenden van Langendonck. En ge zult zien dat mijn plannetje zal lukken: ik heb ministers meê, en, wat nog beter is, de mannen die aan 't koordeken trekken dat den minister dansen doet...
Van Langendonck!.. Zaturdag had ik, voor ik naar Leuven ging, een paar uren vrij, die ik met hem heb doorgebracht. Ge moogt me gelooven: ze zijn onder de beste, de diepste van mijn leven geweest. Ik zwijg over de schoone, lang bedachte, wortel-vaste dingen die hij me zei over onze kunst; ik zwijg zelfs — want ik wil u niet flatteeren — over 't hartelijke en meêgevoelde dat hij sprak van u (want gij moogt in hem vertrouwen, Manuël), ik zal zelfs heelemaal zwijgen over 'tgeen hij vertelde van een onedel mensch en van een boef die in de redactie van "Vlaanderen" eerste viool en... eerste klarinet willen spelen,[4] — zwijgen over Prospers walg ervoor, en zijn lust (al bevroedt hij dat we ons nu nog niet mogen afscheuren) om er van onder te trekken, om zelfstandig op te treden met vrienden als gij en ik. Maar ik zal u zeggen dat hij de edelste en hoogste geest van Vlaanderen is; en die het loochent is een uil. En daarmeê basta!
Ik was in Leuven bij Scharpé. Het is een goede jongen, en, wat beter is, hij bezit nagenoeg heel de bibliotheek van Gezelle. Die bibliotheek is een schat die veel bij Gezelle en van Gezelle verklaart en ook ieder van ons, dank zij Scharpé die ze kocht, verheugen zal wanneer hij zal wíllen verheugd zijn. En ik zag bij Scharpé iets, dat me heeft blij gemaakt: een vierde, talentvolle Gezelle. Na Guido, Frank en Caesar: Seppe, die, zonder meester en zonder onderricht, een prachtigen jongen Stier en een melankolieken hengst heeft geschilderd.[5] 't Zitten er nog wel teeken-fouten in, maar 't heeft het geniaal karakter der Gezelle's: levend-doen, de gave van te doen leven. Die stier voelt laténte bronst in zich, en is kalm wel, maar inwendig-ongeduldig. En in den hengst is iets... dieper-menschelijks nog. Ge zoudt eens moeten zien. Welke familie!
We zouden eens moeten trachten hier te Laethem samen te zijn, van zomer: gij, van Langendonck, Streuvels en die twee Gezelle-jongens, Caesar en Seppe. Ik heb u allen eens samen noodig, als een moreel bad van wijsheid en gezondheid. Egoïst die ik ben! Maar ik zal u, als vergelding, goed te eten geven....
Hoe het is met ons? Ik zei u dat Mariette beter wordt. Ik ben neurastheniek, en heb sedert Vrijdag veel geleden in den rug: het vertrek van Gustaaf, ziet-de... Maar Laethem zal ons alle twee genezen. En kleine Paul is als een rijpe roos.
En schrijf gíj-lieden nu eens, na ontvangen te hebben den druk der handen van
Uw verkleefde
Mariette en Karel

Annotations

[1] Gustave van de Woestijne verbleef tussen 14 mei en 21 juni 1905 in de Benediktijnerabdij in Leuven. Daarna keerde hij naar Latem terug.
[2] Streuvels won twee keer na elkaar de Belgische Staatsprijs voor proza, in 1905 en 1911.
[3] Streuvels werd op voorstel van zijn vriend Hugo Verriest briefwisselend lid van de Koninklijke Vlaamsche Academie voor Taal- en Letterkunde in 1907. Vier jaar later werd hij werkend lid. Van Langendonck was nooit lid van de Academie en kreeg evenmin een titel in de Leopoldsorde. Streuvels daarentegen werd eind december 1907 benoemd tot Ridder in die orde.
[4] Waarschijnlijk bedoelt Van de Woestijne August Vermeylen en Herman Teirlinck.
[5] Met 'Frank' bedoelt Van de Woestijne Frank Lateur, alias Stijn Streuvels, die een neef was van Guido Gezelle. Seppe of Sef (eig. Jozef) Gezelle was de zoon van Romain en de neef van Guido Gezelle.

Register

Naam - persoon

Bom-Aulit, Eleonora (Nora) de (° 1879 - ✝ 1955)

Na een kortstondige relatie met Lode Ontrop huwde ze op 24 augustus 1901 met Emmanuel de Bom. Door haar permanent wankele gezondheid en de hoge mate waarin ze beïnvloed was door de (waan-)ideeën van 'waterdokter' Alwyn van Son, bleef het huwelijk echter 'in alle betekenissen van het woord onvruchtbaar'.

Gezelle, Caesar (° 1875 - ✝ 1939)

Neef van Guido, en net als hij een priester-dichter, die weliswaar ook proza schreef.

Gezelle, Guido (° 1830 - ✝ 1899)

Priester-dichter, West-Vlaamse taalparticularist. De groep rond Van Nu en Straks bewonderde hem als dichter en heeft bijgedragen tot de grote interesse die er tot vandaag nog voor zijn werk bestaat.

Gezelle, Jozef (Sef of Seppe) (° 1867 - ✝ 1938)

Broer van Caesar, zoon van Romain en neef van Guido Gezelle. Hij schilderde o.m. dieren, landschappen, bloemstukken en portretten.

Langendonck, Prosper van (° 1862 - ✝ 1920)

Medestichter van Van Nu en Straks die jarenlang als ambtenaar in Brussel heeft gewerkt. In de redactie van dat tijdschrift was hij de enige katholieke redacteur. Hij was ook ouder dan de anderen. Daardoor fungeerde hij min of meer als hun mentor. Als overgangsfiguur stimuleerde hij hun literaire vernieuwingsdrang, maar vestigde hij ook hun aandacht op het grote talent van enkele voorgangers, zoals Guido Gezelle. Hij publiceerde slechts één bundel romantische gedichten, Verzen (1900). De Bom en vooral Van de Woestijne koesterden een grote bewondering voor hem. Die bewondering nam niet af, ook niet toen Van Langendonck steeds heviger verschijnselen van (erfelijke) schizofrenie begon te vertonen.

Scharpé, Lodewijk (° 1869 - ✝ 1935)

Hoogleraar Duitse en Nederlandse filologie aan de Leuvense universiteit. Hij is vooral bekend gebleven dankzij zijn Geschiedenis der Vlaamsche Letterkunde (1910), die hij schreef samen met Th. Coopman. Van bij de start in 1900 was hij redacteur van Dietsche Warande & Belfort .

Streuvels, Stijn (° 1871 - ✝ 1969)

Pseudoniem van: Frank Lateur.

Bakker van opleiding, maar als prozaschrijver bekend geworden in tijdschriften als Van Nu en Straks, De Gids en De Nieuwe Gids. Hij was een vriend van Van de Woestijne en (vooral) van De Bom. Samen met hen stichtte hij het tijdschrift Vlaanderen (1903-1907). De vlaschaard (1907) en De teleurgang van den waterhoek (1927) zijn twee van zijn bekendste romans.

Teirlinck, Herman (° 1879 - ✝ 1967)

Auteur van romans, poëzie en theater. Heeft zowel aan Van Nu en Straks, Vlaanderen als aan het Nieuw Vlaams Tijdschrift meegewerkt, waardoor hij als het ware een halve eeuw de literatuur en de geest van de Van Nu en Straks'ers heeft voortgezet. Samen met Van de Woestijne publiceerde hij in 1928 de brievenroman De leemen torens.

Vermeylen, August (° 1872 - ✝ 1945)

Aanvankelijk sterk anarchistisch geïnspireerde en non-conformistische schrijver die het vooral moest hebben van zijn essays. Tot zijn voornaamste bijdragen aan Van Nu en Straks (waarvan hij in een aantal opzichten de geestelijke leider was) behoren behalve zijn literaire kronieken ook zijn opstellen Kritiek der Vlaamsche Beweging en Kunst in de vrije gemeenschap. Van de Woestijne had een ambigue relatie met hem. Hij noemde Vermeylen in een brief aan Lode Ontrop een 'groot dilettant, die zich veel vergist maar toch steeds verstandelijk-interessant blijft'. Vermeylen wordt vaak verweten dat hij zich na de eeuwwisseling steeds meer conformeerde. Na de Eerste Wereldoorlog koos hij voor een carrière in de politiek en werd hij een boegbeeld van de socialisten.

Verriest, Hugo (° 1840 - ✝ 1922)

Schrijver, redenaar en cultuurflamingant die tussen 1895 en 1913 in Ingooigem pastoor was.

Woestijne, Gustave van de (° 1881 - ✝ 1947)

Van zijn drie broers had Karel van de Woestijne met Gustave het beste contact, al was het maar omdat ze beiden artistieke aspiraties hadden. Na hun jeugdjaren in Gent vestigden ze zich in 1900 in Sint-Martens-Latem en werden ze spilfiguren van de eerste groep Latemse kunstenaars. Gustave groeide uit tot een van de bekendste Vlaamse schilders van de twintigste eeuw.

Woestijne, Paul van de (° 1905 - ✝ 1963)

Zoon van Karel van de Woestijne, die na zijn proefschrift als specialist in middeleeuws Latijn aan de universiteit van Gent verbonden was.

Woestijne-Van Hende, Maria (Mariette) van de (° 1884 - ✝ 1968)

Echtgenote van Karel van de Woestijne. Ze trouwden op 13 februari 1904 en kregen samen een zoon (Paul) en een dochter (Lily). Dochter van een echtpaar dat in het centrum van Gent een zaak had waar spiegels werden gemaakt en verkocht.

Naam - instituut/vereniging