<Hit 1118 of 1419

>

Karel, De trein voor Brussel-Zuid was te Antw[erpen] nog niet daar, en de voorige nog niet weg. 'k Heb den laatsten genomen, 1/2 uur vertraging 6 1/4 in Terminus, geen mensch aanwezig... Zou dit een les moeten zijn voor de toekomst?
Ik heb art[ikel] Ontrop,[1] morgen stuurt mij naar Amst[erda]m Fritz Sano zijn art[ikel] over Wetensch[appelijke beweging],[2] en ik zal in de eerste dagen te Amst[erda]m het stukje over Wereldbibl[iotheek][3] en een ander over V[an den] Oever's Kempische vertellingen klaar hebben.[4] Alles zal ik rechtstreeks naar Van Dishoeck sturen. Schrijf Amsterdam, Doelen Hotel, Doelenstraat waar ik morgen namiddag tot Vrijdag avond wegens veiling van Havre verblijven moet.[5]
Nora stelt het betrekkelijk wel — Dijnsdag komt een meid, denzelfden dag definitief vertrek naar Capellen. —
Later meer.
Uw
Manuel
Groeten aan Mariette

Annotations

[4] De Bom heeft zich aan dit voornemen niet gehouden: hij heeft voor Vlaanderen nooit een artikel over de Kempische vertelsels van Karel van den Oever (1905) geschreven.
[5] De Bom ging als vertegenwoordiger van de Antwerpse bibliotheek een week naar Amsterdam om daar de veiling van de bibliofiele collectie van 'ridder' Gust. Van Havre bij te wonen. Die veiling (door Frederik Muller en Co) vond plaats van 11 tot 15 december 1905. Tot de collectie die de Stadsbibliotheek aankocht, behoorden talloze oude en bibliofiele drukken, o.m. van volksverhalen en -liederen. Zie o.m. Pierre Delsaerdt, Bibliofilie en publiek-private samenwerking. De veiling-Van Havre en de start van het Bestendig Dotatiefonds, 1905, s.n., Antwerpen, 2008.

Register

Name - person

Bom-Aulit, Eleonora (Nora) de (° 1879 - ✝ 1955)

Na een kortstondige relatie met Lode Ontrop huwde ze op 24 augustus 1901 met Emmanuel de Bom. Door haar permanent wankele gezondheid en de hoge mate waarin ze beïnvloed was door de (waan-)ideeën van 'waterdokter' Alwyn van Son, bleef het huwelijk echter 'in alle betekenissen van het woord onvruchtbaar'.

Havre, Ridder Gust. van (° 1817 - ✝ 1892)

Antwerpse bibliofiel. Toen een belangrijk deel van zijn erg kostbare nalatenschap in december 1905 door de Antwerpse Stadsbibliotheek (en door toedoen van Emmanuel de Bom en Max Rooses) werd aangekocht, was dat de aanleiding voor de oprichting van het Bestendig Dotatiefonds van de Antwerpse bibliotheek, dat nog altijd bestaat.

Oever, Karel van den (° 1879 - ✝ 1926)

Katholieke Vlaamse dichter en prozaschrijver. In 1905 stond hij mee aan de wieg van het tijdschrift Vlaamsche Arbeid.

Ontrop, Lode (° 1875 - ✝ 1941)

Dichter en musicus. Gedurende enkele jaren – kort voor de eeuwwisseling tot enkele jaren daarna – was hij de intiemste vriend van Van de Woestijne. Hij werd omstreeks 1903 in die rol 'vervangen' door Emmanuel de Bom. De neerslag van zijn vriendschapsrelatie met Van de Woestijne is bewaard in de editie Brieven aan Lode Ontrop. Uitgegeven met een inleiding en aantekeningen voorzien door Anne Marie Musschoot, Gent, Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde, 1985. Over die correspondentie schreef Albert Westerlinck het boek De eerste rijpe jaren van Karel van de Woestijne, beschouwingen rond zijn brieven aan Louis Ontrop (1896-1909), Orbis, Beveren, 1982. Ontrop had in 1899 een zeer kortstondige relatie met Nora Aulit, die later met Emmanuel de Bom zou trouwen.

Sano, Frits (° 1871 - ✝ 1946)

Psychiater en neuroloog. Hij was een vriend van Emmanuel de Bom.

Woestijne-Van Hende, Maria (Mariette) van de (° 1884 - ✝ 1968)

Echtgenote van Karel van de Woestijne. Ze trouwden op 13 februari 1904 en kregen samen een zoon (Paul) en een dochter (Lily). Dochter van een echtpaar dat in het centrum van Gent een zaak had waar spiegels werden gemaakt en verkocht.