<Resultaat 1119 van 1419

>

DEURLE 12 DEC 1905
AMSTERDAM 13 DEC 05 12 2-V
M K.v.d.W.
Sinte Martens Laethem aan de Leie
(België)
Aan den WelEd[el Geboren] Heer
Emmanuël de Bom
Custos van de Stadsbibliotheek
van Antwerpen
Doelen-Hôtel
Doelen-straat
te Amsterdam
Nederland.
 
Manuël,
En Nora?
Zend liefst alles — uw en Sano's stukken — naar Laethem: 't is gemakkelijker voor de samenstelling van de aflevering. De aflevering: heel goed! Zuze un peu:[*] van Deyssel, Streuvels (een brok) Teirlinck (gedichten), Ontrop (góed) Sano, en uw d[ienst willige dienaar] (eene kleine ode aan C[onstant] Eeckels.)[1] Als ze dát lezen gaan de menschen meenen dat ik vuile manieren heb.[2]
Ik reken dus op u voor Vl[aamsche] Strijd, niewaar?[3] Ik heb nog niets daarvoor! "Wees welkom, baron" (zie: le Maître de Forges).[4] En 't is goed ook van de Kemp[ische Vertelsels][5] Maak een beetje bellettrie, toe!
Zeg ons eens iets van Nora; en wij zullen u onderdanig groeten. En Mariette beäamt mijne meening.
Uw
Karel.
Haast u een beetje met toezending, niewaar?

Annotations

[*] 'Zuze un peu' (< 'juge'): oordeel zelf maar even.
[1] Lodewijk Van Deyssel: 'In Vlaanderen Vlaamsch'; Stijn Streuvels: 'Het uitzicht der dingen. Veeprijskamp' [I]; Lode Ontrop: 'Lucifer en "De oorlog"'; Frits Sano: 'Wetenschappelijke en geneeskundige belangen in Vlaanderen'; Karel van de Woestijne: 'Kleine ode aan Constant Eeckels'. De gedichten van Herman Teirlinck zijn niet in het januarinummer van 1906 verschenen.
[2] In de 'Kleine ode aan Constant Eeckels', een met beeldspraak overladen lofzang op de dichter die ook geregeld in Vlaanderen publiceerde, spreekt Van de Woestijne Eeckels onder meer aan met 'o Schoone'.
[3] Van de Woestijne bedoelt waarschijnlijk De Boms bijdragen voor de Vlaanderen-rubriek 'Leven en Kunst', met de ondertitel 'Vlaamsch leven'. In februari 1906 publiceerde De Bom in die reeks een stukje over de Wereldbiliotheek, in juli 1906 berichtte hij over de tweetaligheid in België.
[4] Verwijzing naar de veelvuldig gedramatiseerde Le maître de forges van Georges Ohnet (1882).

Register

Naam - persoon

Bom-Aulit, Eleonora (Nora) de (° 1879 - ✝ 1955)

Na een kortstondige relatie met Lode Ontrop huwde ze op 24 augustus 1901 met Emmanuel de Bom. Door haar permanent wankele gezondheid en de hoge mate waarin ze beïnvloed was door de (waan-)ideeën van 'waterdokter' Alwyn van Son, bleef het huwelijk echter 'in alle betekenissen van het woord onvruchtbaar'.

Deyssel, Lodewijk van (Ps. van Karel Lodewijk Alberdingk Thijm) (° 1864 - ✝ 1952)

Psudoniem van: Karel Lodewijk Alberdingk Thijm

Nederlands criticus en prozaschrijver die een cruciale rol speelde in De Nieuwe Gids en icoon werd van het artistieke individualisme van de Tachtigers. Na een crisis in De Nieuwe Gids richtte hij samen met Albert Verwey het Tweemaandelijksch Tijdschrift op, dat later als De XXe Eeuw werd voortgezet. In 1905 brak hij met Verwey en was hij medeoprichter en eerste voorzitter van de Vereniging van Letterkundigen.

Eeckels, Constant (° 1879 - ✝ 1955)

Antwerpse dichter en kunstcriticus. Oprichter en redacteur van het tijdschrift Vlaamsche arbeid.

Ontrop, Lode (° 1875 - ✝ 1941)

Dichter en musicus. Gedurende enkele jaren – kort voor de eeuwwisseling tot enkele jaren daarna – was hij de intiemste vriend van Van de Woestijne. Hij werd omstreeks 1903 in die rol 'vervangen' door Emmanuel de Bom. De neerslag van zijn vriendschapsrelatie met Van de Woestijne is bewaard in de editie Brieven aan Lode Ontrop. Uitgegeven met een inleiding en aantekeningen voorzien door Anne Marie Musschoot, Gent, Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde, 1985. Over die correspondentie schreef Albert Westerlinck het boek De eerste rijpe jaren van Karel van de Woestijne, beschouwingen rond zijn brieven aan Louis Ontrop (1896-1909), Orbis, Beveren, 1982. Ontrop had in 1899 een zeer kortstondige relatie met Nora Aulit, die later met Emmanuel de Bom zou trouwen.

Sano, Frits (° 1871 - ✝ 1946)

Psychiater en neuroloog. Hij was een vriend van Emmanuel de Bom.

Streuvels, Stijn (° 1871 - ✝ 1969)

Pseudoniem van: Frank Lateur.

Bakker van opleiding, maar als prozaschrijver bekend geworden in tijdschriften als Van Nu en Straks, De Gids en De Nieuwe Gids. Hij was een vriend van Van de Woestijne en (vooral) van De Bom. Samen met hen stichtte hij het tijdschrift Vlaanderen (1903-1907). De vlaschaard (1907) en De teleurgang van den waterhoek (1927) zijn twee van zijn bekendste romans.

Teirlinck, Herman (° 1879 - ✝ 1967)

Auteur van romans, poëzie en theater. Heeft zowel aan Van Nu en Straks, Vlaanderen als aan het Nieuw Vlaams Tijdschrift meegewerkt, waardoor hij als het ware een halve eeuw de literatuur en de geest van de Van Nu en Straks'ers heeft voortgezet. Samen met Van de Woestijne publiceerde hij in 1928 de brievenroman De leemen torens.

Woestijne-Van Hende, Maria (Mariette) van de (° 1884 - ✝ 1968)

Echtgenote van Karel van de Woestijne. Ze trouwden op 13 februari 1904 en kregen samen een zoon (Paul) en een dochter (Lily). Dochter van een echtpaar dat in het centrum van Gent een zaak had waar spiegels werden gemaakt en verkocht.