<Resultaat 1134 van 1419

>

Beste Manuel,
Hartelijk dank, van Mariette en van mij, voor het toegezonden tweede deel van uwe verzamelde opstellen.[1] Welke herinneringen aan dat boekje! Ons portret als Arnolfini! En de nieuwe beteekenis die gij dien dag aan 't woord "Voordracht­geven" verleendet, o Manuël![2]
En kreegt ge ons Paulke zijn conterfeitsel?
— Nu dit: gij hebt me beloofd voor de Maart-aflevering een stuk "Vlaamsch Leven" over Vermeylen volgens Vlaamschen Gids en Volksbelang."[3] — Stuur me dat, sivoeplee; éen der eerstkomende dagen en wees bedankt op voorhand.
En Nora? — Onze hartelijkste groeten aan haar, zulde!
Intusschen, Uw
Karel v.d.W.
in zeven haasten!!!
Hoe vindt Nora mijne Paul? — Vele groeten aan haar en u
't is triestig bij Louis en Marie, niet waar![4]
die krabbel is van Paul[5]

Annotations

[1] Van de Woestijne bedoelt William Morris en zijn invloed op het boek, de neerslag van de gelijknamige lezing op 25 september 1904, die als afzonderlijke publicatie was verschenen. Zie brief 76, noot 2.
[2] Het Letterenhuis bewaart een foto waarop het echtpaar Van de Woestijne staat afgebeeld in een soort klederdracht en een compositie die herinnert aan het bekende 'Portret van Giovanni Arnolfini en zijn vrouw', door Jan van Eyck. Die foto is genomen na de lezing van De Bom (die in feite door Van de Woestijne zou zijn gegeven) op 25 september 1904. Zie daarover Els Durnez en Marc Somers: Latemse memoires. Herinneringen van Mevrouw Karel Van de Woestijne en Julius De Praetere, Hadewijch, Antwerpen-Baarn, 1995, p. 65. Met de 'nieuwe beteekenis' van het woord 'Voordracht-geven' verwijst Van de Woestijne naar het feit dat De Bom de tekst van de lezing had geschreven, maar dat het Van de Woestijne was die de tekst uiteindelijk heeft voorgelezen. Zie brief 76, noot 2.
[3] Dat artikel is er niet gekomen.
[4] Lode Ontrop en zijn vrouw waren in blijde verwachting van hun eerste kind, tot begin februari 1906 bleek dat het kind niet levensvatbaar was. Van de Woestijne had nog maar net het peterschap over het kind aanvaard toen hij het nieuws vernam. Zie de Brieven aan Lode Ontrop p. 170-174.
[5] Door de tekst staan krabbels van Paul van de Woestijne. Daardoor is de exactheid van deze transcriptie niet volledig te garanderen. De eerste toevoeging van Mariette staat in de linkermarge, de tweede bovenaan en de derde in de rechtermarge.

Register

Naam - persoon

Arnolfini, Giovanni di Nicolao (° 1400 - ✝)

Italiaanse handelaar uit Lucca (Italië), bekend door het portret dat Jan van Eyck van hem schilderde.

Bom-Aulit, Eleonora (Nora) de (° 1879 - ✝ 1955)

Na een kortstondige relatie met Lode Ontrop huwde ze op 24 augustus 1901 met Emmanuel de Bom. Door haar permanent wankele gezondheid en de hoge mate waarin ze beïnvloed was door de (waan-)ideeën van 'waterdokter' Alwyn van Son, bleef het huwelijk echter 'in alle betekenissen van het woord onvruchtbaar'.

Eyck, Jan van (° 1390 - ✝ 1441)

Vlaamse kunstschilder. Samen met zijn broer Hubert (ca. 1366-1426) schilderde hij onder meer 'De aanbidding van het Lam Gods'.

Ontrop, Lode (° 1875 - ✝ 1941)

Dichter en musicus. Gedurende enkele jaren – kort voor de eeuwwisseling tot enkele jaren daarna – was hij de intiemste vriend van Van de Woestijne. Hij werd omstreeks 1903 in die rol 'vervangen' door Emmanuel de Bom. De neerslag van zijn vriendschapsrelatie met Van de Woestijne is bewaard in de editie Brieven aan Lode Ontrop. Uitgegeven met een inleiding en aantekeningen voorzien door Anne Marie Musschoot, Gent, Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde, 1985. Over die correspondentie schreef Albert Westerlinck het boek De eerste rijpe jaren van Karel van de Woestijne, beschouwingen rond zijn brieven aan Louis Ontrop (1896-1909), Orbis, Beveren, 1982. Ontrop had in 1899 een zeer kortstondige relatie met Nora Aulit, die later met Emmanuel de Bom zou trouwen.

Ontrop-Breugelmans, Marie (° 1876 - ✝ 1949)

Echtgenote van Lode Ontrop, met wie ze de liefde voor muziek deelde. Ze trouwden in Antwerpen op 30 april 1904. Voor hun huwelijk was Breugelmans al zangeres in een kwartet dat door haar latere echtgenoot werd begeleid, nadien werden ze ook collega's van elkaar: in 1907 werd Breugelmans benoemd als zanglerares aan het conservatorium van Antwerpen, waar ook Ontrop lesgaf.

Vermeylen, August (° 1872 - ✝ 1945)

Aanvankelijk sterk anarchistisch geïnspireerde en non-conformistische schrijver die het vooral moest hebben van zijn essays. Tot zijn voornaamste bijdragen aan Van Nu en Straks (waarvan hij in een aantal opzichten de geestelijke leider was) behoren behalve zijn literaire kronieken ook zijn opstellen Kritiek der Vlaamsche Beweging en Kunst in de vrije gemeenschap. Van de Woestijne had een ambigue relatie met hem. Hij noemde Vermeylen in een brief aan Lode Ontrop een 'groot dilettant, die zich veel vergist maar toch steeds verstandelijk-interessant blijft'. Vermeylen wordt vaak verweten dat hij zich na de eeuwwisseling steeds meer conformeerde. Na de Eerste Wereldoorlog koos hij voor een carrière in de politiek en werd hij een boegbeeld van de socialisten.

Woestijne, Paul van de (° 1905 - ✝ 1963)

Zoon van Karel van de Woestijne, die na zijn proefschrift als specialist in middeleeuws Latijn aan de universiteit van Gent verbonden was.

Woestijne-Van Hende, Maria (Mariette) van de (° 1884 - ✝ 1968)

Echtgenote van Karel van de Woestijne. Ze trouwden op 13 februari 1904 en kregen samen een zoon (Paul) en een dochter (Lily). Dochter van een echtpaar dat in het centrum van Gent een zaak had waar spiegels werden gemaakt en verkocht.

Titel - krant/tijdschrift