<Hit 1197 of 1419

>

2e Brief
Ook vertrouwelijk
Karel, — niet alleen R[udelsheim], ook mijn vriend Leo Simons maakt zich warm voor het zaakkie "hollanto-pelche". Ik stuur u vertrouwelijk het ding dat hij naar een Eng[elsche] krant heeft gezonden; na weigering, stuurde hij 't mij, of het soms voor Vlaanderen geschikt was: mijn advies is "afwerend".[1] Die zaak moet door een der onzen, ab ovo,[1] in alle trouw en met volkomen bevoegdheid behandeld worden: door De Raet, Vermeylen, door U, of door mij. Dat denk ik er over. Wat S[imons] schrijft zijn journalistische gemeenplaatsen. Mijn advies gaf ik aan S[imons] meer dan 4 weken geleden. Hij zal er wel in berusten (we moesten het factuur nog eerst vertalen! of hier in een ander blad krijgen). Ik ben er niet voor. Officieel wordt het aan Vl[aanderen] niet aangeboden. Stuur me dus spoedig terug. Wat denkt dáár over?
Manuel
P.S. Ik heb aan S[imons] voorgesteld, den inhoud van zijn stukkie te pas te brengen per occasie in een van mijn brieven in de Rotte.[2] Tot nog toe, neen noch ja. Dus, dat kan nog gebeuren. Stuur me het in ieder geval terug.

Annotations

[1] Het artikel van Simons is niet in Vlaanderen verschenen. Het is ook niet duidelijk om welk artikel het gaat, en of het uiteindelijk elders werd geplaatst.
[*] 'Ab ovo': vanaf het begin.
[2] 'De Rotte': Nieuwe Rotterdamsche Courant.

Register

Name - person

Raet, Lodewijk de (° 1870 - ✝ 1914)

Figuur uit de Vlaamse beweging die pleitte voor een sterk economisch programma voor Vlaanderen en hamerde op het belang van het Nederlands in het onderwijs. In 1889 stichtte hij samen met August Vermeylen en Hubert Langerock het tijdschrift Jong Vlaanderen.

Rudelsheim, Marten (° 1873 - ✝ 1920)

Correspondent van De Nieuwe Courant uit Den Haag, medewerker van Den Gulden Winckel en werkzaam in de Antwerpse Stadsbibliotheek, waardoor hij dus een collega was van De Bom.

Simons, Leo (° 1862 - ✝ 1932)

Joodse Nederlander die werkte als theatercriticus en redacteur van het weekblad Hollandia (1889-1903). Oprichter van de 'Maatschappij voor Goede en Goedkoope Lectuur', beter bekend als de Wereldbibliotheek (1905). Hij gaf aan vele Vlaamse schrijvers de kans om in zijn fonds te publiceren en was zeer goed bevriend met De Bom. Zie onder meer de studie Oog voor Vlaanderen. Leo Simons en de Vlaamse ontvoogdingsstrijd van Willem van den Steene (Gent, KANTL, 2001).

Vermeylen, August (° 1872 - ✝ 1945)

Aanvankelijk sterk anarchistisch geïnspireerde en non-conformistische schrijver die het vooral moest hebben van zijn essays. Tot zijn voornaamste bijdragen aan Van Nu en Straks (waarvan hij in een aantal opzichten de geestelijke leider was) behoren behalve zijn literaire kronieken ook zijn opstellen Kritiek der Vlaamsche Beweging en Kunst in de vrije gemeenschap. Van de Woestijne had een ambigue relatie met hem. Hij noemde Vermeylen in een brief aan Lode Ontrop een 'groot dilettant, die zich veel vergist maar toch steeds verstandelijk-interessant blijft'. Vermeylen wordt vaak verweten dat hij zich na de eeuwwisseling steeds meer conformeerde. Na de Eerste Wereldoorlog koos hij voor een carrière in de politiek en werd hij een boegbeeld van de socialisten.

Title - journal