<Hit 1219 of 1419

>

LINKEBEEK -8 FEVR 19-7 17-18
Aan den heer
Emm. de Bom
70 Antwerpsche Steenweg
Cappellen-Antwerpen
Expres
 
Beste Manuël. — Ik zit hier met Herman Teirlinck, te spreken over het geval-Vermeylen.[1] Wij zouden heel gaarne hebben dat gij morgen (Zaterdag) namiddag naar Brussel kwaamt om samen over de zaak te redekavelen. Wij hopen u te zien om 4 uur ten mijnent, in de Emmanuëlstraat. Wij convoqueeren tegen Zondag 4 uur de andere redacteuren alsook den held van den dag om van hem uitleggingen te erlangen over zijn gedrag. Gij zoudt dus kunnen bij ons overnachten. Is het goed? Wij verwachten u morgen in elk geval.
Hartelijk
Uw
Karel v.d.w.
Nora, wij groeten U; en wees niet kwaad op de redactie van "Vlaanderen" [die] u voor een uur of 36 uw Manuël ontneemt!
dag Mane!
dag Nora[2]

Annotations

[2] De toevoeging in het handschrift van Mariette van Hende staat links door de tekst van haar man — er is geen marge.

Register

Name - person

Bom-Aulit, Eleonora (Nora) de (° 1879 - ✝ 1955)

Na een kortstondige relatie met Lode Ontrop huwde ze op 24 augustus 1901 met Emmanuel de Bom. Door haar permanent wankele gezondheid en de hoge mate waarin ze beïnvloed was door de (waan-)ideeën van 'waterdokter' Alwyn van Son, bleef het huwelijk echter 'in alle betekenissen van het woord onvruchtbaar'.

Teirlinck, Herman (° 1879 - ✝ 1967)

Auteur van romans, poëzie en theater. Heeft zowel aan Van Nu en Straks, Vlaanderen als aan het Nieuw Vlaams Tijdschrift meegewerkt, waardoor hij als het ware een halve eeuw de literatuur en de geest van de Van Nu en Straks'ers heeft voortgezet. Samen met Van de Woestijne publiceerde hij in 1928 de brievenroman De leemen torens.

Vermeylen, August (° 1872 - ✝ 1945)

Aanvankelijk sterk anarchistisch geïnspireerde en non-conformistische schrijver die het vooral moest hebben van zijn essays. Tot zijn voornaamste bijdragen aan Van Nu en Straks (waarvan hij in een aantal opzichten de geestelijke leider was) behoren behalve zijn literaire kronieken ook zijn opstellen Kritiek der Vlaamsche Beweging en Kunst in de vrije gemeenschap. Van de Woestijne had een ambigue relatie met hem. Hij noemde Vermeylen in een brief aan Lode Ontrop een 'groot dilettant, die zich veel vergist maar toch steeds verstandelijk-interessant blijft'. Vermeylen wordt vaak verweten dat hij zich na de eeuwwisseling steeds meer conformeerde. Na de Eerste Wereldoorlog koos hij voor een carrière in de politiek en werd hij een boegbeeld van de socialisten.

Woestijne-Van Hende, Maria (Mariette) van de (° 1884 - ✝ 1968)

Echtgenote van Karel van de Woestijne. Ze trouwden op 13 februari 1904 en kregen samen een zoon (Paul) en een dochter (Lily). Dochter van een echtpaar dat in het centrum van Gent een zaak had waar spiegels werden gemaakt en verkocht.