<Resultaat 1207 van 1419

>

Karel,
Ik kon, om velerlei redenen, de tentoonstelling te Gent niet bijwonen:[1] ik kan niet weg hier, en ik heb geen geld meer om te reizen: voeg erbij dat ik aan ver­stopping-der-inspiratie-ader voor de Rotte lijd... 'k Moet me weer hervatten.
Van geld gesproken... Vanmorgen zetten ze me uit mijn bed, om een "gerecommandeerden" --- Vermeylen af te teekenen,[*] bevattende — geen gerechtelijk exploot, of zoo iets, maar — een postwissel van 32 frs., met de laconische mededeeling dat de Staart van Geertje laat is gekomen, en 't stukje dus waarschijnlijk tot 1 Mei zal moeten wachten. Wat vervelend is.[2]
Maar Vermeylen die — quel zèle — ook zich met de centen bemoeit![*] Ik was stom van verbazing.
Wat is er "niet serieus" Mariette? Dat gij "boosaardig" zijt? Neen, maar dat ge niet begrepen hebt dat er weeral wat achter zat van Ukkelsche kant, en verder dat ik mij in dat gemengd gezelschap niet thuis kan voelen...[3]
Schwamm drüber![4] We maken 't ons noodeloos moeilijk. Proficiat, dat ge secretaris-áf zijt.[5] Uw vertaling is heerlijk, Karel, schoon bij eerste lezing lastig om vatten soms. Maar bij een elliptisch dichter als Aeschylos zeker niet te vermijden.[6]
Ik woû dat wij in één stad woonden jongen — maar dan konden we niet Rotteren!...[*] Wilt ge geloven dat Verm[eylen] er nú nog van sprak, dat hij niet gekend was geworden in uw benoeming...[7]
Enfin, komt vast dien Zaterdag, dat we malkaar nog eens polsen kunnen. Dag Duo van ons hart!
Manuel
P.S. Zal zien wat hier voor D[e Saedeleer] te doen is — heb al van hem gesproken destijds in K[unst van Heden] Maar Baseleer was er tegen.[8] Tante No[9] groet Pauleke hovesch.[10]

Annotations

[*] Een 'gerecommandeerde' brief is aangetekend verstuurd.
[2] 'Staart van Geertje': het slot van De Boms recensie over Geertje, de roman van Johan de Meester. Zie brief 139, noot 8.
[*] 'Quel zèle': wat een ijver.
[3] 'Niet serieus': zie het postscriptum van Mariette van Hende in brief 234. Ze verwees daarmee naar de passage in die brief in verband met Vermeylen, over wie De Bom hier ook spreekt wanneer hij het heeft over de 'Ukkelsche kant'. Dat Mariette 'boosaardig' zou zijn, moet wellicht gestaan hebben in een eerdere brief van De Bom, die niet is bewaard.
[4] 'Schwamm drüber': de spons erover.
[5] Na de machtsgreep van Vermeylen was Van de Woestijne geen redactiesecretaris van Vlaanderen meer.
[*] 'Rotteren': schrijven voor de Nieuwe Rotterdamsche Courant. Als Van de Woestijne en De Bom in dezelfde stad zouden wonen, zou die krant geen reden meer hebben om hen allebei als correspondent in dienst te houden.
[7] Niet alleen Herman Teirlinck had zich geërgerd aan het feit dat hij niet was gecontacteerd om correspondent van de NRC te worden, ook Vermeylen vond het jammer dat De Bom het zaakje in alle stilte met Van de Woestijne had beklonken.
[8] De Bom antwoordt hiermee op de vraag van Van de Woestijne in brief 234 om in Antwerpen het werk van zijn broer Gustave en van Valerius de Sadeleer tentoon te stellen. De Bom heeft blijkbaar ooit voorgesteld om iets dergelijks te organiseren met de kunstkring Kunst van Heden, maar hij kreeg tegenwind van Richard Baseleer.
[9] 'Tante No': Nora de Bom.
[10] Over de betrouwbaarheid van deze transcriptie, zie de editieverantwoording van de correspondentie tussen Van de Woestijne en De Bom ('Transcriptie van andere bronnen dan originelen').

Register

Naam - persoon

Aischylos (° -0525 - ✝ -0456)

Griekse tragedieschrijver.

Baseleer, Richard (° 1867 - ✝ 1951)

Antwerpse schilder.

Bom-Aulit, Eleonora (Nora) de (° 1879 - ✝ 1955)

Na een kortstondige relatie met Lode Ontrop huwde ze op 24 augustus 1901 met Emmanuel de Bom. Door haar permanent wankele gezondheid en de hoge mate waarin ze beïnvloed was door de (waan-)ideeën van 'waterdokter' Alwyn van Son, bleef het huwelijk echter 'in alle betekenissen van het woord onvruchtbaar'.

Meester, Johan de (° 1860 - ✝ 1931)

Prozaschrijver en journalist. Tussen 1886 en 1891 was hij vanuit Parijs correspondent voor het Handelsblad, om vervolgens tot 1927 als criticus te werken voor de Nieuwe Rotterdamsche Courant. Het proza van De Meester (o.m. Een huwelijk, 1890 – Zeven vertellingen, 1899 – Louise van Breedevoort, 1903 en Geertje, 1905) is vaak neerslachtig van toon.

Saedeleer, Valerius de (° 1876 - ✝ 1941)

Socialistisch en anarchistisch geïnspireerde landschapsschilder uit de eerste groep Latemse kunstenaars.

Teirlinck, Herman (° 1879 - ✝ 1967)

Auteur van romans, poëzie en theater. Heeft zowel aan Van Nu en Straks, Vlaanderen als aan het Nieuw Vlaams Tijdschrift meegewerkt, waardoor hij als het ware een halve eeuw de literatuur en de geest van de Van Nu en Straks'ers heeft voortgezet. Samen met Van de Woestijne publiceerde hij in 1928 de brievenroman De leemen torens.

Vermeylen, August (° 1872 - ✝ 1945)

Aanvankelijk sterk anarchistisch geïnspireerde en non-conformistische schrijver die het vooral moest hebben van zijn essays. Tot zijn voornaamste bijdragen aan Van Nu en Straks (waarvan hij in een aantal opzichten de geestelijke leider was) behoren behalve zijn literaire kronieken ook zijn opstellen Kritiek der Vlaamsche Beweging en Kunst in de vrije gemeenschap. Van de Woestijne had een ambigue relatie met hem. Hij noemde Vermeylen in een brief aan Lode Ontrop een 'groot dilettant, die zich veel vergist maar toch steeds verstandelijk-interessant blijft'. Vermeylen wordt vaak verweten dat hij zich na de eeuwwisseling steeds meer conformeerde. Na de Eerste Wereldoorlog koos hij voor een carrière in de politiek en werd hij een boegbeeld van de socialisten.

Woestijne, Gustave van de (° 1881 - ✝ 1947)

Van zijn drie broers had Karel van de Woestijne met Gustave het beste contact, al was het maar omdat ze beiden artistieke aspiraties hadden. Na hun jeugdjaren in Gent vestigden ze zich in 1900 in Sint-Martens-Latem en werden ze spilfiguren van de eerste groep Latemse kunstenaars. Gustave groeide uit tot een van de bekendste Vlaamse schilders van de twintigste eeuw.

Woestijne, Paul van de (° 1905 - ✝ 1963)

Zoon van Karel van de Woestijne, die na zijn proefschrift als specialist in middeleeuws Latijn aan de universiteit van Gent verbonden was.

Woestijne-Van Hende, Maria (Mariette) van de (° 1884 - ✝ 1968)

Echtgenote van Karel van de Woestijne. Ze trouwden op 13 februari 1904 en kregen samen een zoon (Paul) en een dochter (Lily). Dochter van een echtpaar dat in het centrum van Gent een zaak had waar spiegels werden gemaakt en verkocht.

Titel - krant/tijdschrift