<Hit 1264 of 1419

>

Manuël-beste,
Kaart ontvangen van Louis-en-u; met dank aanbod aanvaard; komen dus 3,7 in Antwerpen aan;[1] vinden u even-later, niewaar? (en Streuvels?); gaan samen de Keezen afhalen;[2] lachen gelijk zotjes; eten, natuurlijk, tsamen een broksken; en... laten het overige aan 't nood-lot over.... En hopen, in allereerste plaats, Nora te zien, te spreken, en een treffelijke gezondheid te ontmoeten. Jammer dat nu juist de temperatuur verkoeld is!... Maar wie weet, wie weet? Zondag zitten we misschien in onze hemdemouwen naar Titia te luisteren![3] — Wat wij voor Nora hopen...
Waarmede wij bij deze sluiten; u dit in der haast gemeld hebbende; verblijvende, overigens, o achtbare vrienden, uw beider Edelheid
de verkleefde Mariettes en Karels.

Annotations

[3] Titia van Looy-van Gelder. Zie ook brief 237, noot 4.

Register

Name - person

Bom-Aulit, Eleonora (Nora) de (° 1879 - ✝ 1955)

Na een kortstondige relatie met Lode Ontrop huwde ze op 24 augustus 1901 met Emmanuel de Bom. Door haar permanent wankele gezondheid en de hoge mate waarin ze beïnvloed was door de (waan-)ideeën van 'waterdokter' Alwyn van Son, bleef het huwelijk echter 'in alle betekenissen van het woord onvruchtbaar'.

Looy-van Gelder, Titia van (° 1860 - ✝ 1940)

Nederlandse voordrachtkunstenares die in 1892 met Jacobus van Looy in het huwelijk trad.

Ontrop, Lode (° 1875 - ✝ 1941)

Dichter en musicus. Gedurende enkele jaren – kort voor de eeuwwisseling tot enkele jaren daarna – was hij de intiemste vriend van Van de Woestijne. Hij werd omstreeks 1903 in die rol 'vervangen' door Emmanuel de Bom. De neerslag van zijn vriendschapsrelatie met Van de Woestijne is bewaard in de editie Brieven aan Lode Ontrop. Uitgegeven met een inleiding en aantekeningen voorzien door Anne Marie Musschoot, Gent, Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde, 1985. Over die correspondentie schreef Albert Westerlinck het boek De eerste rijpe jaren van Karel van de Woestijne, beschouwingen rond zijn brieven aan Louis Ontrop (1896-1909), Orbis, Beveren, 1982. Ontrop had in 1899 een zeer kortstondige relatie met Nora Aulit, die later met Emmanuel de Bom zou trouwen.

Streuvels, Stijn (° 1871 - ✝ 1969)

Pseudoniem van: Frank Lateur.

Bakker van opleiding, maar als prozaschrijver bekend geworden in tijdschriften als Van Nu en Straks, De Gids en De Nieuwe Gids. Hij was een vriend van Van de Woestijne en (vooral) van De Bom. Samen met hen stichtte hij het tijdschrift Vlaanderen (1903-1907). De vlaschaard (1907) en De teleurgang van den waterhoek (1927) zijn twee van zijn bekendste romans.

Woestijne-Van Hende, Maria (Mariette) van de (° 1884 - ✝ 1968)

Echtgenote van Karel van de Woestijne. Ze trouwden op 13 februari 1904 en kregen samen een zoon (Paul) en een dochter (Lily). Dochter van een echtpaar dat in het centrum van Gent een zaak had waar spiegels werden gemaakt en verkocht.