<Resultaat 1215 van 1419

>

Karel, laat me eens weten of gij nog altijd op uw oud adres woont. Morgen heb ik hier voor thuis een dringende zaak af te doen, waar ik tot mijn spijt het bijwonen der redactiezitting moet voor laten. 'k Had verwacht dat het voor a.s. week zou zijn. 't Bericht komt ook zoo laat.[1] Aan Vermeylen heb ik voorgesteld de zittingen voortaan als volgt te schikken: 2 maal te Brussel en dan ééns te Antwerpen, en zoo voort. Dit is dunkt mij een billijke verdeeling. 't Spijt me te meer niet te kunnen komen, daar ik gaarne over een en ander met de heeren gesproken had, wat mij, als ik 't per brief moet afdoen, te omslachtig voorkomt.
't Beste aan Mariette & den jongen. Nora hoest weer veel met dit ellendige weêr — maar 't zal beteren, kwam de zon maar[2]
Manuel

Annotations

[1] De uitnodiging van Van de Woestijne voor die vergadering van zaterdag 4 mei 1907 is niet bewaard.
[2] De laatste vier woorden van de slotzin en de ondertekening met 'Manuel' zijn zeer moeilijk leesbaar. Kennelijk is onderaan, tussen 'maar' en 'Manuel', ook nog een woord (wellicht een slotgroet) verloren gegaan.

Register

Naam - persoon

Bom-Aulit, Eleonora (Nora) de (° 1879 - ✝ 1955)

Na een kortstondige relatie met Lode Ontrop huwde ze op 24 augustus 1901 met Emmanuel de Bom. Door haar permanent wankele gezondheid en de hoge mate waarin ze beïnvloed was door de (waan-)ideeën van 'waterdokter' Alwyn van Son, bleef het huwelijk echter 'in alle betekenissen van het woord onvruchtbaar'.

Vermeylen, August (° 1872 - ✝ 1945)

Aanvankelijk sterk anarchistisch geïnspireerde en non-conformistische schrijver die het vooral moest hebben van zijn essays. Tot zijn voornaamste bijdragen aan Van Nu en Straks (waarvan hij in een aantal opzichten de geestelijke leider was) behoren behalve zijn literaire kronieken ook zijn opstellen Kritiek der Vlaamsche Beweging en Kunst in de vrije gemeenschap. Van de Woestijne had een ambigue relatie met hem. Hij noemde Vermeylen in een brief aan Lode Ontrop een 'groot dilettant, die zich veel vergist maar toch steeds verstandelijk-interessant blijft'. Vermeylen wordt vaak verweten dat hij zich na de eeuwwisseling steeds meer conformeerde. Na de Eerste Wereldoorlog koos hij voor een carrière in de politiek en werd hij een boegbeeld van de socialisten.

Woestijne, Paul van de (° 1905 - ✝ 1963)

Zoon van Karel van de Woestijne, die na zijn proefschrift als specialist in middeleeuws Latijn aan de universiteit van Gent verbonden was.

Woestijne-Van Hende, Maria (Mariette) van de (° 1884 - ✝ 1968)

Echtgenote van Karel van de Woestijne. Ze trouwden op 13 februari 1904 en kregen samen een zoon (Paul) en een dochter (Lily). Dochter van een echtpaar dat in het centrum van Gent een zaak had waar spiegels werden gemaakt en verkocht.