<Resultaat 1254 van 1419

>

BOITSFORT 2 AVRIL 09 16-17
CALMPTHOUT 3 AVRIL 1909 5-6
aan Manuël de Bom
Huize ten Heuvele.
te
Calmpthout
 
Beste Manuël. Ik heb den winterschen mormeldommel nog niet kunnen afschudden. Ruim twee maanden acute neurasthenie, verergerd door de aanwezigheid alhier van den Vlaamschen Balzac (ge weet wien ik bedoel),[1] en die me nog steeds, al ben ik beter, terneergedrukt houdt. Neem me dus niet kwalijk dat ik uwe autografen... met goud betaald heb, liever dan met zilver.[2]
Hoerrah voor dat koen besluit: Paaschavond vereenigt ons, om van het Paaschbeest der Vlaamsche toneelliteratuur te proeven.[3] Hegen[scheidt] gaat ook. Vermeylen twijfelt nog. Den dië van Boelaere helaas niet: hij gaat, hij. Dela Montagne ziet tegen vernachten te Gent op. Gebruik al uw invloed op Streuvels; ik zie hem waarschijnlijk zondag, en zal ook op zijn geweten wegen. Mariette zal ook wel meêgaan. Nora? Aldus wordt het daar een danig pertig partijtje. En wist ge hoe blij en hoe dankbaar de jongens gaan zijn!... 't Belooft overigens goed te worden, en in elk geval beschaafd: 't zijn allemaal dokteurs en professors en advokaten en letterkundigen. En Hilde krijgt van haar papa honderdduizend frank meê als ze trouwt, en haren menonkel is sénateur.[4]
Waarmede wij op onderscheiden wijze groeten.
Uw Karel.

Annotations

[1] Het valt niet te achterhalen wie met de 'Vlaamschen Balzac' bedoeld wordt. Van de Woestijne onderhield in deze periode nauwe contacten met Paul Gustave van Hecke, maar het is een raadsel waarom hij met Balzac zou worden vergeleken. Een andere mogelijkheid is dat eigenlijk Prosper van Langendonck wordt bedoeld. Diens naam staat overigens ook bovenaan in de linkermarge van de brief (met potlood) genoteerd, gevolgd door een vraagteken. Dat laatste wijst erop dat het dus zeker niet Van de Woestijne zelf geweest kan zijn die de toevoeging heeft aangebracht. Of De Bom er als geadresseerde voor verantwoordelijk is, blijft echter onzeker.
[2] Van de Woestijne verwijst naar de uitdrukking 'spreken is zilver, zwijgen is goud': hij heeft met andere woorden niet op de brieven van De Bom gereageerd.
[3] Op 10 april 1909 werd Alfred Hegenscheidts toneelstuk Starkadd opgevoerd door de Vlaamsche Vereeniging voor Tooneel en Voordrachtkunst (VVTV), met Oscar de Gruyter in de hoofdrol. In sommige bronnen (o.m. Frank Peeters in Coigneau, Van Gaal en Erestein (ed.), Een theatergeschiedenis der Nederlanden, 1996, p. 570) wordt in verband met die voorstelling verkeerdelijk beweerd dat ze plaatsvond op 19 april. Dat komt onder meer doordat Luc van de Putte, secretaris van de VVTV, jaren later (in 1949) in een herdenkingstekst over Oscar de Gruyter zelf die verkeerde datum heeft vermeld. Een andere reden is dat Van de Woestijne pas op 19 april een bespreking van de opvoering heeft geschreven, die drie dagen later in de NRC is verschenen. De eerste zin van dat artikel wijst er er evenwel op dat dat verslag zeker niet op de dag zelf is geschreven: 'Ik had er u vóor enkele dagen al moeten over schrijven.' Andere bewijzen dat Starkadd niet op 19 maar op 10 april 1909 werd opgevoerd, werden niet alleen in deze brief — 10 april was inderdaad de avond voor Pasen — maar onder meer ook in de correspondentie tussen De Bom en Stijn Streuvels gevonden. Ten slotte heeft Luc van de Putte zich in zijn jaarverslag over de VVTV van 1909 (opgesteld op 1 oktober van dat jaar) niet vergist; daar wordt de juiste datum expliciet vermeld.
[4] Hilde is een personage uit Starkadd. Ze is de geliefde van Ingel, de zoon van koning Froth. De rol werd gespeeld door Sidonie Verhulst. August Vermeylen loofde haar acteerprestatie in een recensie over het stuk (Verzameld werk, deel 4, p. 732): 'Wat spreekt uit het zwijgen van Hilde een stille schoonheid, wanneer Hilde aldus gespeeld wordt!' De oom van Sidonie Verhulst die senator was, kon niet worden geïdentificeerd.

Register

Naam - persoon

Balzac, Honoré de (° 1799 - ✝ 1850)

Franse roman- en toneelschrijver. Met zijn colossale oeuvre, dat o.m. bestaat uit de meer dan honderddelige romanreeks La Comédie humaine, wordt hij beschouwd als een grondlegger van het Europese realisme in de literatuur.

Bom-Aulit, Eleonora (Nora) de (° 1879 - ✝ 1955)

Na een kortstondige relatie met Lode Ontrop huwde ze op 24 augustus 1901 met Emmanuel de Bom. Door haar permanent wankele gezondheid en de hoge mate waarin ze beïnvloed was door de (waan-)ideeën van 'waterdokter' Alwyn van Son, bleef het huwelijk echter 'in alle betekenissen van het woord onvruchtbaar'.

Gruyter, Jan Oscar de (° 1885 - ✝ 1929)

Gentse cultuurflamingant die na een korte academische carrière als dialectoloog in 1908 de 'Vlaamsche Vereeniging voor Toneel en Voordrachtkunst' stichtte. Hij was de bezieler van de 'Gentsche Tooneelschool' (1911) en medestichter van het 'Fronttoneel' (1917). Na de oorlog stichtte hij het rondreizende 'Vlaamsche Volkstooneel', dat een nadrukkelijk volks-emanicperende functie vervulde.

Hecke, Paul-Gustave van (° 1887 - ✝ 1967)

Gentse prozaschrijver en dichter die ook als journalist en criticus werkte. Hij was redacteur van de tijdschriften De boomgaard en Het roode zeil, maar ook van de Franstalige avant-garde tijdschriften Sélection en Variété.

Hegenscheidt, Alfred (° 1866 - ✝ 1964)

Bioloog, aardrijkskundige, musicus, dichter en filosoof. Hij werkte als hoogleraar aan de ulb. Zijn voornaamste bijdragen aan Van Nu en Straks waren het opstel 'Rythmus' en het lyrische drama Starkadd.

Langendonck, Prosper van (° 1862 - ✝ 1920)

Medestichter van Van Nu en Straks die jarenlang als ambtenaar in Brussel heeft gewerkt. In de redactie van dat tijdschrift was hij de enige katholieke redacteur. Hij was ook ouder dan de anderen. Daardoor fungeerde hij min of meer als hun mentor. Als overgangsfiguur stimuleerde hij hun literaire vernieuwingsdrang, maar vestigde hij ook hun aandacht op het grote talent van enkele voorgangers, zoals Guido Gezelle. Hij publiceerde slechts één bundel romantische gedichten, Verzen (1900). De Bom en vooral Van de Woestijne koesterden een grote bewondering voor hem. Die bewondering nam niet af, ook niet toen Van Langendonck steeds heviger verschijnselen van (erfelijke) schizofrenie begon te vertonen.

Montagne, Victor dela (° 1854 - ✝ 1915)

Bibliofiel, dichter en vriend van Emmanuel de Bom, die in 1907 zijn twee dichtbundels heeft heruitgegeven. Medestichter van het Tijdschrift voor Boek- en bibliotheekwezen. Hij vervulde verscheidene functies binnen het Ministerie van Justitie, waarvan hij uiteindelijk directeur werd.

Streuvels, Stijn (° 1871 - ✝ 1969)

Pseudoniem van: Frank Lateur.

Bakker van opleiding, maar als prozaschrijver bekend geworden in tijdschriften als Van Nu en Straks, De Gids en De Nieuwe Gids. Hij was een vriend van Van de Woestijne en (vooral) van De Bom. Samen met hen stichtte hij het tijdschrift Vlaanderen (1903-1907). De vlaschaard (1907) en De teleurgang van den waterhoek (1927) zijn twee van zijn bekendste romans.

Toussaint van Boelaere, Fernand V. (° 1875 - ✝ 1947)

Vlaamse prozaschrijver die naam maakte in de Tweede Reeks van het tijdschrift Van Nu en Straks. In 1907 stond hij mee aan de wieg van de Vereniging van Vlaamsche Letterkundigen, waarvan hij ook een tijd secretaris was.

Vermeylen, August (° 1872 - ✝ 1945)

Aanvankelijk sterk anarchistisch geïnspireerde en non-conformistische schrijver die het vooral moest hebben van zijn essays. Tot zijn voornaamste bijdragen aan Van Nu en Straks (waarvan hij in een aantal opzichten de geestelijke leider was) behoren behalve zijn literaire kronieken ook zijn opstellen Kritiek der Vlaamsche Beweging en Kunst in de vrije gemeenschap. Van de Woestijne had een ambigue relatie met hem. Hij noemde Vermeylen in een brief aan Lode Ontrop een 'groot dilettant, die zich veel vergist maar toch steeds verstandelijk-interessant blijft'. Vermeylen wordt vaak verweten dat hij zich na de eeuwwisseling steeds meer conformeerde. Na de Eerste Wereldoorlog koos hij voor een carrière in de politiek en werd hij een boegbeeld van de socialisten.

Woestijne-Van Hende, Maria (Mariette) van de (° 1884 - ✝ 1968)

Echtgenote van Karel van de Woestijne. Ze trouwden op 13 februari 1904 en kregen samen een zoon (Paul) en een dochter (Lily). Dochter van een echtpaar dat in het centrum van Gent een zaak had waar spiegels werden gemaakt en verkocht.

Titel - krant/tijdschrift