<Resultaat 1255 van 1419

>

BOITSFORT 9 AVRIL 1909
BOITSFORT 9 AVRIL 1909
BOITSFORT 9 AVRIL 1909
CALMPTHOUT 9 AVRI 09 11
Manuël de Bom,
Huize ten Heuvel
Calmpthout
 
Manuël, reyn maecxele![*]
Wij weten nog niet hoe laat we hier zullen kunnen vertrekken, maar zullen jedenfalls[*] in Gent zijn tegen 5 uur namiddag.[1] Wilt ge komen in het koffiehuis Ganda (Brabantdam, voortzetting Vlaanderenstraat)?[2] Gij zult er ons vinden om 5.15 u. Hopen Streuvels met u te zien.[3] Ik geef u den wijzen raad, gratis: logeer niet, eet niet in Gambrinus,[4] maar in Ganda: 't is er niet duurder, en beter. Daarenboven: Herckenrath heeft er kamers laten voorbehouden, zoodat ge u om niets bekommeren moet. We kunnen er ook samen souperen vóor we naar het theater gaan. En na afloop hebben we er gezellige bijeenkomst in een afzonderlijk, keurig bovenzaaltje.[5]
De vertooning zal heel, heel goed zijn, hoor ik.
Jammer dat Nora niet meêgaat...
Tot morgen dan, niewaar?
Hartelijk, wij beiden, aan
u getweeën

Annotations

[*] 'Reyn maecxele': zie brief 176, noot 1.
[*] 'Jedenfalls': zie brief 257, noot 4.
[1] Van de Woestijne en De Bom zullen elkaar ontmoeten naar aanleiding van de opvoering van Alfred Hegenscheidts toneelstuk Starkadd. Zie brief 279, noot 3.
[2] 'Ganda' was de naam van een hotel en restaurant in de Vlaanderenstraat in Gent. Zie ook brief 286 en brief 299.
[3] Streuvels heeft de voorstelling inderdaad bijgewoond.
[4] Vijf jaar eerder leken de de Van de Woestijnes nog erg tevreden over Gambrinus (zie brief 77 en brief 78).
[5] Hoe keurig het zaaltje ook was, het feestje na de opvoering ging er bijzonder liederlijk aan toe. Nogal wat prominenten van de Vlaamse letterkunde waren aanwezig: Naast de Van de Woestijnes, De Bom, Streuvels en Hegenscheidt waren ook August Vermeylen, Victor Dela Montagne, Maurits Sabbe, Victor de Meyere, Ary Delen, Toussaint van Boelaere, Gustaaf d'Hondt, Adolf Herckenrath en Firmin en P.G. van Hecke aanwezig. Op die laatste zou mevrouw Van de Woestijne tijdens deze gelegenheid een oogje hebben laten vallen (zie brief 288, noot 7), wat later tot een breuk tussen haar man en Van Hecke zou leiden (zie brief 291 en brief 292). Tijdens het nachtelijke feestje deed het gezelschap zich rijkelijk te goed aan 'Maitrank'. Aangespoord door Stijn Streuvels eindigde een deel van het gezelschap nog in Sint-Martens-Latem om er de zonsopgang te gaan bekijken. Zie ook Peter Theunynck, 'Cherchez la femme. Karel van de Woestijne en de valse start van De Boomgaard', in: ZL, jrg. 2, afl. 1 (oktober 2002), p. 3-27.

Register

Naam - persoon

Bom-Aulit, Eleonora (Nora) de (° 1879 - ✝ 1955)

Na een kortstondige relatie met Lode Ontrop huwde ze op 24 augustus 1901 met Emmanuel de Bom. Door haar permanent wankele gezondheid en de hoge mate waarin ze beïnvloed was door de (waan-)ideeën van 'waterdokter' Alwyn van Son, bleef het huwelijk echter 'in alle betekenissen van het woord onvruchtbaar'.

Delen, Ary (° 1883 - ✝ 1960)

Antwerpse kunsthistoricus en schrijver, die deel uitmaakte van het anarchistisch geïnspireerde genootschap dat vergaderde in 'De Kapel' op de Falconrui in Antwerpen.

D'Hondt, Gustaaf (° 1865 - ✝ 1938)

Oost-Vlaamse schrijver van enkele romans en theaterstukken.

Hecke, Firmin van (° 1884 - ✝ 1961)

Oost-Vlaamse dichter. Hij was een van de stichters van het het tijdschrift De boomgaard, en was ook redacteur van Nieuw Leven en Het roode zeil. In 1925 kreeg hij de Staatsprijs voor Vlaamse Poëzie.

Hecke, Paul-Gustave van (° 1887 - ✝ 1967)

Gentse prozaschrijver en dichter die ook als journalist en criticus werkte. Hij was redacteur van de tijdschriften De boomgaard en Het roode zeil, maar ook van de Franstalige avant-garde tijdschriften Sélection en Variété.

Hegenscheidt, Alfred (° 1866 - ✝ 1964)

Bioloog, aardrijkskundige, musicus, dichter en filosoof. Hij werkte als hoogleraar aan de ulb. Zijn voornaamste bijdragen aan Van Nu en Straks waren het opstel 'Rythmus' en het lyrische drama Starkadd.

Herckenrath, Adolf (° 1879 - ✝ 1958)

Dichter, toneelschrijver, boekhandelaar en drukker. Hij was een klasgenoot van Van de Woestijne, en vooral tijdens hun jeugd waren ze goed bevriend. Van de Woestijnes Laethemsche brieven over de lente zijn aan hem gericht.

Meyere, Victor de (° 1873 - ✝ 1938)

Schrijver en volkskundige. Hij heeft Van de Woestijne geïntroduceerd in de groep rond Van Nu en Straks, het tijdschrift waaraan hijzelf tijdens de eerste reeks meewerkte. Van de Woestijne heeft hem eind april of begin mei 1895 voor het eerst ontmoet.

Montagne, Victor dela (° 1854 - ✝ 1915)

Bibliofiel, dichter en vriend van Emmanuel de Bom, die in 1907 zijn twee dichtbundels heeft heruitgegeven. Medestichter van het Tijdschrift voor Boek- en bibliotheekwezen. Hij vervulde verscheidene functies binnen het Ministerie van Justitie, waarvan hij uiteindelijk directeur werd.

Sabbe, Maurits (° 1873 - ✝ 1938)

Vlaamse schrijver van gezapige, intimistische, romantisch-realistische bellettrie. Hij schreef ook talloze essays en kritieken over literatuur, muziek en de Vlaamse Beweging.

Streuvels, Stijn (° 1871 - ✝ 1969)

Pseudoniem van: Frank Lateur.

Bakker van opleiding, maar als prozaschrijver bekend geworden in tijdschriften als Van Nu en Straks, De Gids en De Nieuwe Gids. Hij was een vriend van Van de Woestijne en (vooral) van De Bom. Samen met hen stichtte hij het tijdschrift Vlaanderen (1903-1907). De vlaschaard (1907) en De teleurgang van den waterhoek (1927) zijn twee van zijn bekendste romans.

Toussaint van Boelaere, Fernand V. (° 1875 - ✝ 1947)

Vlaamse prozaschrijver die naam maakte in de Tweede Reeks van het tijdschrift Van Nu en Straks. In 1907 stond hij mee aan de wieg van de Vereniging van Vlaamsche Letterkundigen, waarvan hij ook een tijd secretaris was.

Vermeylen, August (° 1872 - ✝ 1945)

Aanvankelijk sterk anarchistisch geïnspireerde en non-conformistische schrijver die het vooral moest hebben van zijn essays. Tot zijn voornaamste bijdragen aan Van Nu en Straks (waarvan hij in een aantal opzichten de geestelijke leider was) behoren behalve zijn literaire kronieken ook zijn opstellen Kritiek der Vlaamsche Beweging en Kunst in de vrije gemeenschap. Van de Woestijne had een ambigue relatie met hem. Hij noemde Vermeylen in een brief aan Lode Ontrop een 'groot dilettant, die zich veel vergist maar toch steeds verstandelijk-interessant blijft'. Vermeylen wordt vaak verweten dat hij zich na de eeuwwisseling steeds meer conformeerde. Na de Eerste Wereldoorlog koos hij voor een carrière in de politiek en werd hij een boegbeeld van de socialisten.

Woestijne-Van Hende, Maria (Mariette) van de (° 1884 - ✝ 1968)

Echtgenote van Karel van de Woestijne. Ze trouwden op 13 februari 1904 en kregen samen een zoon (Paul) en een dochter (Lily). Dochter van een echtpaar dat in het centrum van Gent een zaak had waar spiegels werden gemaakt en verkocht.