<Resultaat 801 van 1419

>

Ik had het voorzien, o beste, dat gij de eerste zoudt geweest zijn! Niettegenstaande zijn tandpijn en het slecht weêr is Adonis van Hecke in den zeventienden hemel. En ik dan! Danke dus, en uit den diepsten grond des harten...[1]
Vluchtig, en in der haast, opdat het u vóor zondag geworde, een paar antwoordjes op uw vragen.
1º Aan Vermeylen en Streuvels heb ik al geschreven, zonder echter tot op heden antwoord te krijgen. Hope dat het evengoed zij als van u![2]
2º 't Vijffrankstuk[3] komt van... de abonnenten: Schiet in geen lach: dat hangt af van flinke depôthouders, die wel te vinden zijn. Firmin is een tweede Schamelhout![4] Hij schrijft aangeteekende brieven, en flink, hoor! De overtuiging is, dat het langs dien kant gaat, want wij exploiteeren onzen Boogaard zelf, zonder uitgever: zeker het allerbeste systeem. En desnoods zijn er bankbriefjes te vinden, tot dekken van eventuëel deficit. Gaat het niet, dan staken we, tout bonnement.[*] Maar gaan zal het.
3º Wees voor géen confidenten van A[ndré] de Ridder bevreesd: deze is, grappig genoeg, de... natuurlijke vader van het tijdschrift, zoodat zijn kind hem natuurlijk verloochenen kan. Zeg dus gerust wat we van u mogen verwachten.[5]
4º Ik ga Zondag heel zeker niet naar de meeting der literkundigen. Schrijft gij daar iets over voor den Boterhamschen kalant? Als het interessant genoeg is, natuurlijk![6]
5º Eene opdracht: ik heb den tijd niet meer, De la Montagne vóor Zondag te schrijven, want ik ken zijn Antwerpsch adres niet. Een brief naar 't Ministerie zou hem eerst Maandag bereiken. Wees dus zoo vriendelijk, en los een woordeken in onzen naam aangaande onzen Boogaard. Vraag hem brutaal-weg een reeks gedichten voor Nr I.
6º Uw namen — van Gust en van u — komen natuurlijk niet te figureeren, vermits geen enkelen, ook onzen, naam en figureert.[7]
7º De portwijn is op, maar er is nog een flesch ouden Malaga.[8]
8º Adonis gaat naar Van Hall zijn gazet. Ik schreef hem heden, en dat hij den tripoli mocht sparen voor de Manchetknoopen.[9]
9º Gij krijgt een handschrift, te uwer en Rooyaerds' intentie hoogst-zelf overgeschreven, en bijzonder compleet. Wacht maar een kort weeksken![10]
10º Maak van uw invloed gebruik, bitte, bij Streuvels, Dela M[ontagne], Vermeylen en Teirlinck (wien ik straks schrijf) aangaande "Den Boomgaard", en doe bij de anderen alsof ge uit de wolken valt, als ze er u over spreken.
en
IIº Ontvang onzen herhaalden dank, geloof aan de peillooze diepte onzer groetenissen, overtuig Nora van de hartelijkheid ervan, en meen niet dat dit briefje, droog wel is waar, om met het weêr te contrasteeren, er te minder-vriendelijk om bedoeld is.
Jonder[*]
Karel.

Annotations

[1] De Bom heeft blijkbaar positief geantwoord op de vraag om aan De Boomgaard mee te werken. De brief waarin hij dat heeft gedaan, is niet bewaard.
[2] Zo een brief aan Stijn Streuvels de dato 21 juli 1909 wordt bewaard in het Letterenhuis (W 803, 95027/5a-b).
[3] Zie (het slot van) brief 288.
[4] Gustaaf Schamelhout had indertijd het secretariaatswerk en het praktische beheer van het tijdschrift Van Nu en Straks op zich genomen, en zich met glans van die taak gekweten. Het enthousiasme van Firmin Van Hecke herinnert Van de Woestijne blijkbaar aan Schamelhout.
[*] 'Tout bonnement': gewoon(-weg).
[5] André de Ridder had met Firmin van Hecke enkele gesprekken gevoerd, die zouden leiden tot de plannen om De Boomgaard op te richten. Op dit moment stond De Ridder echter nog buiten het project. Zie Peter Theunynck, 'Cherchez la femme. Karel van de Woestijne en de valse start van De Boomgaard', in: ZL, jaargang 2, nummer 1 (oktober 2002), p. 6.
[6] Welke bijeenkomst Van de Woestijne bedoelt, is niet duidelijk.
[7] De Bom had blijkbaar gevraagd of er van hem werd verwacht dat hij als redacteur van De Boomgaard zou optreden. Dat was niet de bedoeling: hij en August Vermeylen moesten vooral als autoriteit optreden wanneer er onenigheid zou ontstaan over het al dan niet opnemen van een ingezonden tekst. Ook (en zeker) nadat Van de Woestijne zich uit De Boomgaard terugtrok, was de rol van De Bom in De Boomgaard gering. Hij is ook nooit redacteur geworden.
[8] ‘Malaga’: zoete wijnsoort.
[9] Met 'de gazet' van Van Hall kan Van de Woestijne Het Volksdagblad niet bedoelen, want die krant was een jaar eerder ter ziele gegaan. Het weekblad De Controleur, dat Van Hall ook beheerde, bestond wel nog. Wellicht bedoelt Van de Woestijne dus dat blad. De betekenis van de cryptische zin in verband met 'den tripoli' en de 'Manchetknoopen' werd niet achterhaald.
[10] Van de Woestijne hoopte dat Willem Royaards zijn Adonis zou willen opvoeren. Als De Bom hem daartoe wilde overhalen, had hij de tekst natuurlijk nodig.
[*] 'Jonder’: zie brief 245, noot 15.

Register

Naam - persoon

Bom-Aulit, Eleonora (Nora) de (° 1879 - ✝ 1955)

Na een kortstondige relatie met Lode Ontrop huwde ze op 24 augustus 1901 met Emmanuel de Bom. Door haar permanent wankele gezondheid en de hoge mate waarin ze beïnvloed was door de (waan-)ideeën van 'waterdokter' Alwyn van Son, bleef het huwelijk echter 'in alle betekenissen van het woord onvruchtbaar'.

Hall, Floris Adriaan van (° 1838 - ✝ 1929)

Oprichter en financier van het Nederlandse tijdschrift De Controleur en de krant Het Volksdagblad.

Hecke, Firmin van (° 1884 - ✝ 1961)

Oost-Vlaamse dichter. Hij was een van de stichters van het het tijdschrift De boomgaard, en was ook redacteur van Nieuw Leven en Het roode zeil. In 1925 kreeg hij de Staatsprijs voor Vlaamse Poëzie.

Hecke, Paul-Gustave van (° 1887 - ✝ 1967)

Gentse prozaschrijver en dichter die ook als journalist en criticus werkte. Hij was redacteur van de tijdschriften De boomgaard en Het roode zeil, maar ook van de Franstalige avant-garde tijdschriften Sélection en Variété.

Montagne, Victor dela (° 1854 - ✝ 1915)

Bibliofiel, dichter en vriend van Emmanuel de Bom, die in 1907 zijn twee dichtbundels heeft heruitgegeven. Medestichter van het Tijdschrift voor Boek- en bibliotheekwezen. Hij vervulde verscheidene functies binnen het Ministerie van Justitie, waarvan hij uiteindelijk directeur werd.

Ridder, André de (° 1888 - ✝ 1961)

Auteur van een aantal literaire prozawerken, waaronder historische romans en enkele letterkundige studies, onder meer over Stijn Streuvels en Hugo Verriest. Medestichter en redacteur van De boomgaard. Hij werd op latere leeftijd ook hoogleraar economie (statistiek) in Gent.

Royaards, Willem (° 1867 - ✝ 1929)

Nederlandse acteur en regisseur, die met de N.V. Het Tooneel door heel Nederland en Vlaanderen reisde, voornamelijk om de toneelstukken van Vondel op te voeren.

Schamelhout, Gustaaf (° 1869 - ✝ 1944)

Arts en longspecialist. In het letterkundige genootschap De Distel was hij in contact gekomen met de (toekomstige) stichters van Van Nu en Straks. Tijdens de 'Nieuwe Reeks'- periode (1896-1901) van dat tijdschrift nam hij het secretariaat en het financiële beheer op zich.

Streuvels, Stijn (° 1871 - ✝ 1969)

Pseudoniem van: Frank Lateur.

Bakker van opleiding, maar als prozaschrijver bekend geworden in tijdschriften als Van Nu en Straks, De Gids en De Nieuwe Gids. Hij was een vriend van Van de Woestijne en (vooral) van De Bom. Samen met hen stichtte hij het tijdschrift Vlaanderen (1903-1907). De vlaschaard (1907) en De teleurgang van den waterhoek (1927) zijn twee van zijn bekendste romans.

Teirlinck, Herman (° 1879 - ✝ 1967)

Auteur van romans, poëzie en theater. Heeft zowel aan Van Nu en Straks, Vlaanderen als aan het Nieuw Vlaams Tijdschrift meegewerkt, waardoor hij als het ware een halve eeuw de literatuur en de geest van de Van Nu en Straks'ers heeft voortgezet. Samen met Van de Woestijne publiceerde hij in 1928 de brievenroman De leemen torens.

Vermeylen, August (° 1872 - ✝ 1945)

Aanvankelijk sterk anarchistisch geïnspireerde en non-conformistische schrijver die het vooral moest hebben van zijn essays. Tot zijn voornaamste bijdragen aan Van Nu en Straks (waarvan hij in een aantal opzichten de geestelijke leider was) behoren behalve zijn literaire kronieken ook zijn opstellen Kritiek der Vlaamsche Beweging en Kunst in de vrije gemeenschap. Van de Woestijne had een ambigue relatie met hem. Hij noemde Vermeylen in een brief aan Lode Ontrop een 'groot dilettant, die zich veel vergist maar toch steeds verstandelijk-interessant blijft'. Vermeylen wordt vaak verweten dat hij zich na de eeuwwisseling steeds meer conformeerde. Na de Eerste Wereldoorlog koos hij voor een carrière in de politiek en werd hij een boegbeeld van de socialisten.

Titel - krant/tijdschrift

Titel - toneelstuk

Hall, Floris Adriaan van (° 1838 - ✝ 1929)

Oprichter en financier van het Nederlandse tijdschrift De Controleur en de krant Het Volksdagblad.