<Hit 1261 of 1419

>

DEURLE 10 AOUT 1909 18-19
CALMPTHOUT 11 AOUT 1909 5-6
Manuël de Bom
Huyze ten Heuvele
te Calmpthout
 
Manuël,
Komt gij zondag a[an]s[taande] naar den "Philoktetes" te Laethem, voor de N[ieuwe Rotterdamsche Courant]? Of moet ik erover schrijven?[1] Er is nu geen bezwaar meer dat ik het doen zou, vermits "Adonis" niet doorgaat.[2] Maar hebt gij lust, voor de vertooning over te komen, dan vind ik het natuurlijk kolossaal plezierig!
Ze zijn volop aan 't repeteeren, hier. Ik heb nog niets gezien, maar wie 't wel zagen vinden het minder dan middelmatig. Wat ben ik blij dat mijn dingetje niet gespeeld wordt!
— Ik zuip me iederen dag zat aan... bosch- en Leie-lucht, maak verzen, en veeg mijn botten aan allerlei dingen.[*]
Niets meer van u gehoord aangaande "De Boomgaard." Spraakt gij erover met Den Lammen en Stijn? Van Gust uit Ukkel een hartelijken brief, en dat hij meêdoet...[3] We zijn nu bezig het materiëele op in pooten te stellen (met Resseler als hoofdagent),[4] en dan: vooruit het galjoen!
Da-ag, Nora! Drie leesten kraken van het groeten.
Van harte, Uw
Laethemsche Karel.
Spoedig antwoord, a.u.bl.

Annotations

[1] De avant-première van Philoctetes (Sophokles) werd door Van de Woestijne zelf besproken in de NRC op 20 augustus 1909. De eigenlijke première kon of wilde hij niet recenseren, aangezien de Vereeniging voor Tooneel- en Voordrachtkunst 'vergeten' had om hem uit te nodigen. Sinds het afgelasten van hun voorstelling van Adonis (zie brief 282, noot 3 en brief 288) was de verstandhouding tussen die vereniging en Van de Woestijne niet opperbest.
[2] Van de Woestijne bedoelt dat het deontologisch niet koosjer zou zijn om een voorstelling van de VVTV te recenseren, als diezelfde vereniging ook werk van hemzelf zou opvoeren. Aangezien dat laatste niet was doorgegaan, kon hij Philoctetes gerust recenseren.
[*] 'Botten': laarzen (zie brief 31, noot 9).
[3] De brief is niet bewaard.
[4] Van de Woestijne bedoelt Victor Resseler.

Register

Name - person

Bom-Aulit, Eleonora (Nora) de (° 1879 - ✝ 1955)

Na een kortstondige relatie met Lode Ontrop huwde ze op 24 augustus 1901 met Emmanuel de Bom. Door haar permanent wankele gezondheid en de hoge mate waarin ze beïnvloed was door de (waan-)ideeën van 'waterdokter' Alwyn van Son, bleef het huwelijk echter 'in alle betekenissen van het woord onvruchtbaar'.

Montagne, Victor dela (° 1854 - ✝ 1915)

Bibliofiel, dichter en vriend van Emmanuel de Bom, die in 1907 zijn twee dichtbundels heeft heruitgegeven. Medestichter van het Tijdschrift voor Boek- en bibliotheekwezen. Hij vervulde verscheidene functies binnen het Ministerie van Justitie, waarvan hij uiteindelijk directeur werd.

Resseler, Victor (° 1877 - ✝ 1955)

Uitgever, journalist, flamingant en anarchist uit de Antwerpse groep rond De Kapel. Hij was een van de stuwende krachten achter de tijdschriften Ontwaking en Onze vlagge. Hij stond ook bekend onder het pseudoniem Segher Rabauw.

Streuvels, Stijn (° 1871 - ✝ 1969)

Pseudoniem van: Frank Lateur.

Bakker van opleiding, maar als prozaschrijver bekend geworden in tijdschriften als Van Nu en Straks, De Gids en De Nieuwe Gids. Hij was een vriend van Van de Woestijne en (vooral) van De Bom. Samen met hen stichtte hij het tijdschrift Vlaanderen (1903-1907). De vlaschaard (1907) en De teleurgang van den waterhoek (1927) zijn twee van zijn bekendste romans.

Vermeylen, August (° 1872 - ✝ 1945)

Aanvankelijk sterk anarchistisch geïnspireerde en non-conformistische schrijver die het vooral moest hebben van zijn essays. Tot zijn voornaamste bijdragen aan Van Nu en Straks (waarvan hij in een aantal opzichten de geestelijke leider was) behoren behalve zijn literaire kronieken ook zijn opstellen Kritiek der Vlaamsche Beweging en Kunst in de vrije gemeenschap. Van de Woestijne had een ambigue relatie met hem. Hij noemde Vermeylen in een brief aan Lode Ontrop een 'groot dilettant, die zich veel vergist maar toch steeds verstandelijk-interessant blijft'. Vermeylen wordt vaak verweten dat hij zich na de eeuwwisseling steeds meer conformeerde. Na de Eerste Wereldoorlog koos hij voor een carrière in de politiek en werd hij een boegbeeld van de socialisten.

Title - journal