<Resultaat 209 van 1419

>

Karel,
Kijk 'es hier! — De vier laatste dagen van Augustus kom ik naar Brussel. Dan is 't Intern[ationaal] Congres van bibliothecarissen en archivarissen.[1] 'k Móet daar zijn, en ben er ook lid van. Nu heb ik aan Johan d[e Meester] geschreven, en gevraagd of ze woûen dat ik dat deed. Gij hebt de handen toch al vol genoeg, hè? Ze vinden 't goed, verlangen "een paar brieven — niet meer — tegen mijn gewoon honorarium" "Ziedaar het bescheid der hoofdredactie. Wil jij het tijdig aan Woestijne zeggen of melden, dat jij er voor zorgt?"
Nu, Karel, 'k denk wel dat gij daar niks tegen zult hebben. Als gij er dan ten minste aanwezig zijt (te Brussel), is 't een occasie om samen te komen, en meteen de expositie "af te doen".[2]
Brusse, dien 'k bij onzen vriend Roosevelt aantrof,[3] vertelde mij vagelijk iets van een zending bij U te Brussel in verband met uw lollige meedeelingen over de tentoonstelling. Er is toch niets ergs aan de hand?
Dank nog voor uw kaart over den toren. Ge gaat die te lezen krijgen in de Rotte, zoo gauw Maquerooses me durft te antwoorden.[4] 'k Geloof dat ik mijn zin nog krijg.
Groet Mariette en Paul, ook van Nora, die den verstandigen hovenier dagelijks den baard afdoet en zoo bruin ziet als een... roodhuid.
Adé.[*]
Manuel
P.S. Zeg eens 'n woordje over die congreskwestie, dat we 't eens zijn.

Annotations

[1] Het Internationaal Congres voor Archivarissen en Bibliothecarissen vond plaats in Brussel tussen 28 en 31 augustus 1910.
[3] Op donderdag 28 april bracht Theodore Roosevelt een bezoek aan de Wereldtentoonstelling in Brussel. De dag nadien bracht hij een bezoek aan Antwerpen. De Bom trof er hem aan in het station en schreef er een zeer kort artikeltje over voor de NRC. Het handelde over het feit dat de (voormalige) Amerikaanse president op de trein de NRC zat te lezen.
[4] 'Den toren': de toren van de gotische Antwerpse Onze-Lieve-Vrouwkerk. 'Maquerooses': (makke) Max Rooses. Zie brief 300, noot 3. Max Rooses heeft niet (officieel) gereageerd op de artikelen die De Bom over de 'ontmanteling' van de Antwerpse kathedraal publiceerde, ook al was één daarvan (de dato 27 april) expliciet aan hem gericht. De Bom heeft vervolgens zelf ook niet meer over de kwestie in de NRC geschreven.
[*] 'Adé': adieu.

Register

Naam - persoon

Bom-Aulit, Eleonora (Nora) de (° 1879 - ✝ 1955)

Na een kortstondige relatie met Lode Ontrop huwde ze op 24 augustus 1901 met Emmanuel de Bom. Door haar permanent wankele gezondheid en de hoge mate waarin ze beïnvloed was door de (waan-)ideeën van 'waterdokter' Alwyn van Son, bleef het huwelijk echter 'in alle betekenissen van het woord onvruchtbaar'.

Brusse, M.J. (° 1873 - ✝ 1941)

Nederlandse schrijver die vanaf september 1894 voor de Nieuwe Rotterdamsche Courant schreef en vanaf 1903 'Onder de menschen' publiceerde, een 'human interest'-rubriek avant-la-lettre. Hij oogstte grote roem met een indringend journalistiek feuilleton over een knaapje dat na diefstal met het gerecht in aanraking kwam. Het feuilleton werd in boekvorm gepubliceerd onder de titel Boefje. Naar het leven verteld (1903). Het boek kende een gigantisch succes, ook na een bewerking voor toneel.

Meester, Johan de (° 1860 - ✝ 1931)

Prozaschrijver en journalist. Tussen 1886 en 1891 was hij vanuit Parijs correspondent voor het Handelsblad, om vervolgens tot 1927 als criticus te werken voor de Nieuwe Rotterdamsche Courant. Het proza van De Meester (o.m. Een huwelijk, 1890 – Zeven vertellingen, 1899 – Louise van Breedevoort, 1903 en Geertje, 1905) is vaak neerslachtig van toon.

Rooses, Max (° 1839 - ✝ 1914)

Liberale flamingant. Hij was de eerste conservator van het Museum Plantin-Moretus. Als 'eerste Vlaamse kunsthistoricus' publiceerde hij enkele belangrijke werken over Plantin en Rubens.

Roosevelt, Theodore (° 1858 - ✝ 1919)

Zesentwintigste president van de Verenigde Staten (1901-1909).

Woestijne, Paul van de (° 1905 - ✝ 1963)

Zoon van Karel van de Woestijne, die na zijn proefschrift als specialist in middeleeuws Latijn aan de universiteit van Gent verbonden was.

Woestijne-Van Hende, Maria (Mariette) van de (° 1884 - ✝ 1968)

Echtgenote van Karel van de Woestijne. Ze trouwden op 13 februari 1904 en kregen samen een zoon (Paul) en een dochter (Lily). Dochter van een echtpaar dat in het centrum van Gent een zaak had waar spiegels werden gemaakt en verkocht.

Titel - krant/tijdschrift