<Hit 847 of 1419

>

Waarde vriend,
Den 25n October wordt nog een vertooning gegeven van Driekoningenavond voor rek[e]ning[1] van Diesterweg.[2] Een bestuurslid van die Vereeniging schrijft me dat hij vernomen heeft dat ik gaarne mijn vrienden naar deze vertooning zag komen en deelt me mee dat Diesterweg zich vereerd zal achten een plaats voor te behouden voor Stijn Streuvels, Karel van de Woestijne, Herman Teirlinck. Laat mij nu spoedig weten of ge komt, liefst met Uwe Eegade. Ik breng de mijne dan ook mee.
Gehoorzaamst,
Emm de Bom

Annotations

[3] Deze brief werd ook verstuurd naar Stijn Streuvels en Herman Teirlinck.
[1] De brief is met een met tikmachine geschreven. De inkt van de tweede 'e' is uitgelopen, waardoor er eigenlijk alleen een vlek overblijft.
[2] 'Diesterwegs Hulpkas voor Behoeftige Schoolkinderen' was ontstaan in de schoot van een beroepsvereniging voor leraren, die zijn naam ontleende aan de Duitse pedagoog Friedrich Adolph Wilhelm Diesterweg (1790-1866). Sedert 1904 nam de vereniging in Heide (Kalmthout) 'Villa Diesterweg' als schoolgebouw in gebruik. Als vooraanstaande inwoner van Kalmthout was het evident dat De Bom werd uitgenodigd voor de opvoering van Driekoningenavond, het toneelstuk van Cyriel Buysse dat in de originele versie van William Shakespeare Twelfth Night heet (1600). Het stuk werd gespeeld in de Antwerpse KNS. De Bom had er op 2 oktober in de NRC al een lovend verslag over gepubliceerd. Het was op 25 oktober (in het gezelschap van Stijn Streuvels) dus niet de eerste keer dat hij ging kijken. Van de Woestijne ging niet op het aanbod van De Bom in. Zie ook brief 357, noot 2.

Register

Name - person

Bom-Aulit, Eleonora (Nora) de (° 1879 - ✝ 1955)

Na een kortstondige relatie met Lode Ontrop huwde ze op 24 augustus 1901 met Emmanuel de Bom. Door haar permanent wankele gezondheid en de hoge mate waarin ze beïnvloed was door de (waan-)ideeën van 'waterdokter' Alwyn van Son, bleef het huwelijk echter 'in alle betekenissen van het woord onvruchtbaar'.

Buysse, Cyriel (° 1859 - ✝ 1932)

Vlaamse romanschrijver van wie het werk gedeeltelijk in de naturalistische (en later realistische) traditie is geschreven. Virginie Loveling was zijn tante. Hij woonde afwisselend in Afsnee en Den Haag. In 1893 behoorde hij tot de stichters van Van Nu en Straks, en in 1903 richtte hij samen met Louis Couperus en Willem van Nouhuys het maandblad Groot Nederland op, dat hij tot zijn dood zou blijven redigeren.

Shakespeare, William (° 1564 - ✝ 1616)

Wellicht de bekendste dichter en toneelschrijver uit de literatuurgeschiedenis.

Streuvels, Stijn (° 1871 - ✝ 1969)

Pseudoniem van: Frank Lateur.

Bakker van opleiding, maar als prozaschrijver bekend geworden in tijdschriften als Van Nu en Straks, De Gids en De Nieuwe Gids. Hij was een vriend van Van de Woestijne en (vooral) van De Bom. Samen met hen stichtte hij het tijdschrift Vlaanderen (1903-1907). De vlaschaard (1907) en De teleurgang van den waterhoek (1927) zijn twee van zijn bekendste romans.

Teirlinck, Herman (° 1879 - ✝ 1967)

Auteur van romans, poëzie en theater. Heeft zowel aan Van Nu en Straks, Vlaanderen als aan het Nieuw Vlaams Tijdschrift meegewerkt, waardoor hij als het ware een halve eeuw de literatuur en de geest van de Van Nu en Straks'ers heeft voortgezet. Samen met Van de Woestijne publiceerde hij in 1928 de brievenroman De leemen torens.

Woestijne-Van Hende, Maria (Mariette) van de (° 1884 - ✝ 1968)

Echtgenote van Karel van de Woestijne. Ze trouwden op 13 februari 1904 en kregen samen een zoon (Paul) en een dochter (Lily). Dochter van een echtpaar dat in het centrum van Gent een zaak had waar spiegels werden gemaakt en verkocht.

Title - journal

Name - institute