<Resultaat 1330 van 1419

>

[LAE]KEN 1C [17] X [19]13 15-16
Aan den Emmanuel de Bom
Huis ten Heuvel
te Calmpthout
in de provincie Antwerpen
CALMPTHOUT 18 X 1913 5-6
 
De profundis clamavi:[1] Manuel, beste vriend, 't en zal niet mogelijk zijn. Op 25 October hebben wij hier eene literaire Lemonnier-huldiging (sprekers: Picard, Verhaeren en Des Ombiaux), en daar moeten ze in de Rotte iets over hebben;[2] voor dewelke zelfde Rotte ik op 26 October naar Gent moet, aldaar de "Floralies d'Automne" opengaan.[3] Hoe ik het draai of keer: ik zie niet goed hoe ik daarenboven nog te Antwerpen naar de Twelfth night zou gaan luisteren.[4]
Eigenlijk embêteert het mij, ge moogt mij gelooven. Gij hebt er geen idee van hoe ik in het werk zit. Hier in het ministerie overstelpen zij mij letterlijk, en met opzet. En thuisgekomen heb ik dan de Kamer en de Schoolwet te verslagen.[5] Terwijl ik bezig ben aan allerlei literaire dingen die spoed eischen, en de stapel der te beantwoorden brief Eifeltorig wordt. God betere het!
Ik stel het gelukkig goed en zie er uit om te stelen. Mariette is veel beter, en Paul is fier omdat hij een bril heeft gekregen.
En gij beiden?
Van ganscher harte
Uw
Karel.
Ik vergat u te zeggen dat de meid weg is.

Annotations

[2] Camille Lemonnier was op 13 juni 1913 overleden. Op 25 oktober werd hij in een zaal van het Brusselse stadhuis postuum gehuldigd door 'Les amis de la Littérature'. De sprekers waren Edmond Picard, Maurice des Ombiaux en Emile Verhaeren. Doordat Van de Woestijne de huldiging bijwoonde, miste hij een opvoering van een van Cyriel Buysses toneelstukken (zie brief 356, noot 3), maar dat gold (om dezelfde reden) ook voor Buysse zelf. Over de Lemonnier-herdenking heeft Van de Woestijne een verslag geschreven voor de NRC (28 oktober).
[3] Van de Woestijne bezocht de Gentse Floraliën pas op 27 oktober. Hij publiceerde er de dag nadien in de NRC een hilarisch verslag over. Zie ook Bert Van Raemdonck, 'Tussen kleuters en bakvissen. Karel van de Woestijne als journalist', in: Zuurvrij, nr. 6 (juni 2004), p. 14-17.
[5] Half oktober 1913 was de schoolstrijd tussen katholieken en vrijzinnigen in het Belgische parlement weer helemaal losgebarsten. Van de Woestijne volgde de discussies in de Kamer van meet af aan op de voet en berichtte in de NRC wekenlang nauwelijks over iets anders.

Register

Naam - persoon

Buysse, Cyriel (° 1859 - ✝ 1932)

Vlaamse romanschrijver van wie het werk gedeeltelijk in de naturalistische (en later realistische) traditie is geschreven. Virginie Loveling was zijn tante. Hij woonde afwisselend in Afsnee en Den Haag. In 1893 behoorde hij tot de stichters van Van Nu en Straks, en in 1903 richtte hij samen met Louis Couperus en Willem van Nouhuys het maandblad Groot Nederland op, dat hij tot zijn dood zou blijven redigeren.

Lemonnier, Camille (° 1844 - ✝ 1913)

Franstalige Belgische schrijver die wel eens de 'Belgische Zola' werd genoemd.

Ombiaux, Maurice des (° 1868 - ✝ 1943)

Waalse schrijver van proza en drama.

Picard, Edmond (° 1836 - ✝ 1924)

Brusselse jurist, socialistische politicus, schrijver en stichter van het tijdschrift L'art moderne.

Verhaeren, Emile (° 1855 - ✝ 1916)

Franstalige Vlaamse dichter en criticus die internationale bekendheid genoot.

Woestijne, Paul van de (° 1905 - ✝ 1963)

Zoon van Karel van de Woestijne, die na zijn proefschrift als specialist in middeleeuws Latijn aan de universiteit van Gent verbonden was.

Woestijne-Van Hende, Maria (Mariette) van de (° 1884 - ✝ 1968)

Echtgenote van Karel van de Woestijne. Ze trouwden op 13 februari 1904 en kregen samen een zoon (Paul) en een dochter (Lily). Dochter van een echtpaar dat in het centrum van Gent een zaak had waar spiegels werden gemaakt en verkocht.

Titel - krant/tijdschrift