<Resultaat 1366 van 1419

>

OOSTENDE 2 OSTENDE 2 21 III 1924 19-20
Exp[éditeur]: 25, Hofstraat, te Oostende.
Den Heer
Emm. de Bom
Huize ten heuvel
te
Calmpthout
prov[incie] Antwerpen
 
Beste Manuel.
Ik heb nooit zooveel brieven ontvangen over eenzelfde onderwerp.[1] Ik verzeker u dat ik aan al die blijken van vriendschap — en ze komen niet alleen van u, al vermoed ik dat gij de eenige opstoker zijt! — dat ik, zooals ik zei, aan al die blijken zeer gevoelig ben. Zij wekken bij mij de vlijende illusie dat men mij te Antwerpen eene verrassing voorbereidt, als daar zou zijn, b.v. het aanbieden van mijn borstbeeld, bekroond met Paaschlelies.
Maar.... Manuël, ik ben een zwakke, en daarom keer ik op mijn besluit niet terug. Ik heb u de redenen opgegeven. Er komt bij dat ik ziek ben, dat mijn lijf vol rheumatismale[*] voorjaarskrankheden zit, die de minste buitensporigheid zou verergeren. En dan: ik ga nooit naar banketten, zelfs niet naar de jaarlijksche dito's van de Koninklijke Vlaamsche Academie, waar men nochtans een aantal pastoors kan zien eten; zelfs niet naar die van de Faculteit van Wijsbegeerte en Letteren, waar Pirenne-zelf de wijnen voor uitkiest....[2] Dus....
Zondag zal ik van harte met u zijn. Maar 't overige van mijn lichaam blijft te Oostende, achter mijn kachel.
Met de hartelijkste groeten van huis tot huis
Uw
Karel

Annotations

[1] Het 'onderwerp': de 'Lentefuif' (zie brief 390, noot 2). De Bom heeft het nieuws verspreid dat Van de Woestijne op 23 maart niet aanwezig zal zijn, wat enkele reacties heeft teweeggebracht.
[*] 'Rheumatismale': reumatische.
[2] Van de Woestijne bedoelt Henri Pirenne.

Register

Naam - persoon

Pirenne, Henri (° 1862 - ✝ 1935)

Historicus die in 1886 benoemd werd tot hoogleraar aan de universiteit van Gent, waar hij tot 1930 middeleeuwse geschiedenis doceerde. Tijdens de oorlog verzette hij zich tegen de vernederlandsing van zijn universiteit. Om die reden werd hij samen met Paul Fredericq naar Duitsland gedeporteerd.

Naam - instituut/vereniging