<Hit 1370 of 1419

>

GENT 1R GAND 1R 22 VI 1925 14-15
Afz[ender]: "la Frondaie", Zwijnaarde-Gent.
Den Heer M. en Mevr. N. de Bom
Huyze ten Heuvel
te
Calmpthout
 
Zwijnaarde (wel ja!)

Beste Heuvel-vrienden,
Wij hechten onze volmondige goedkeuring aan de ontwerpen die gij zijt komen te formeeren. Het is met open armen dat de geheele "Frondaie" u beiden op gestelden dag en uur verwachten zal, alsook op gevulde tomaten en het traditioneele kieken dat ook wij zeer lief hebben.[1]
Jammer dat wij u niet zullen kunnen logeeren, gezien de aanwezigheid van Maurice Roelants nebst Frau[*] en gezin, die alle beschikbare ruimte zullen innemen. Maar hier dichtbij vindt gij gemakkelijk slaapgelegenheid.
Want wij permitteeren ons het als van zelf sprekend te beschouwen dat gij, zonder dat het iets als eene overwintering op Nova-Zembla hoeft te worden,[2] ons de gunst van uw bezoek voor meer dan één enkelen, en zelfs voor meer dan twee dagen bewijzen wilt.
Waarmede wij u met ons vieren allerhartelijkst staan te groeten.
P[aul]
M[ariette] + K[arel]
J[ulia][3]

Annotations

[1] Het is onduidelijk welke ontwerpen De Bom in Zwijnaarde wilden komen 'formeren', want zijn brief is niet bewaard. Zeker is dat Emmanuel en Nora de Bom tijdens de zomer van 1925 (voor 6 augustus) de Van de Woestijnes inderdaad bezocht hebben. Van dit bezoek zijn enkele foto's bewaard, waarop ook Joris Eeckhout en het gezin van Maurice Roelants figureren. Met de passage over het 'kieken dat ook wij zeer lief hebben', alludeert Van de Woestijne op een anekdote i.v.m. zijn echtgenote. Zie daarvoor brief 32, noot 4.
[*] 'Nebst Frau': zie brief 220, noot 2.
[2] Op 1 november 1597 kwamen enkele dood gewaande opvarenden van het schip van Van Heemskerck en Willem Barentsz terug aan in Amsterdam. Anderhalf jaar eerder waren ze via een noordelijke route uitgevaren met bestemming India, maar het schip was in het ijs vastgeraakt. Daardoor moesten ze de extreme winteromstandigheden van Nova Zembla trotseren. Hun relaas staat bekend als 'de overwintering op Nova Zembla', en werd beroemd dankzij het verslag van bemanningslid Gerrit de Veer (Waerachtighe Beschryvinghe van drie seylagien, ter werelt noyt soo vreemt gehoort, 1598).
[3] Van de Woestijne tekent hier met de beginletters van de vier leden van zijn gezin. De 'P' en de 'J' staan respectievelijk net boven en net onder het plus-teken geschreven, waardoor de vier intitialen samen een kruis vormen, met het plus-teken als centrum. De 'J.' verwijst naar de tweede voornaam van zijn dochter, Maria Julia.

Register

Name - person

Bom-Aulit, Eleonora (Nora) de (° 1879 - ✝ 1955)

Na een kortstondige relatie met Lode Ontrop huwde ze op 24 augustus 1901 met Emmanuel de Bom. Door haar permanent wankele gezondheid en de hoge mate waarin ze beïnvloed was door de (waan-)ideeën van 'waterdokter' Alwyn van Son, bleef het huwelijk echter 'in alle betekenissen van het woord onvruchtbaar'.

Eeckhout, Joris (° 1887 - ✝ 1951)

Oost-Vlaamse priester, schrijver en criticus. Hij was een bewonderaar van het werk van Van de Woestijne, over wie hij ook enkele beschouwingen heeft gepubliceerd, en met wie hij tijdens diens Zwijnaardse periode ook bevriend werd.

Hende, Madeleine van

Zus van Mariette en dus een schoonzus van Karel van de Woestijne. Ze trouwde in 1921 met Maurice Roelants.

Roelants, Maurice (° 1895 - ✝ 1966)

Gentse romanschrijver, dichter, journalist en criticus. Als echtgenoot van Madeleine van Hende werd hij een zwager van Karel van de Woestijne. Vooral in de Zwijnaardse periode van Van de Woestijne zagen de twee auteurs elkaar daardoor zeer geregeld.

Woestijne, Maria Julia (Lily) van de (° 1919 - ✝ 2005)

Dochter van Karel van de Woestijne.

Woestijne, Paul van de (° 1905 - ✝ 1963)

Zoon van Karel van de Woestijne, die na zijn proefschrift als specialist in middeleeuws Latijn aan de universiteit van Gent verbonden was.

Woestijne-Van Hende, Maria (Mariette) van de (° 1884 - ✝ 1968)

Echtgenote van Karel van de Woestijne. Ze trouwden op 13 februari 1904 en kregen samen een zoon (Paul) en een dochter (Lily). Dochter van een echtpaar dat in het centrum van Gent een zaak had waar spiegels werden gemaakt en verkocht.