<Resultaat 1379 van 1419

>

G[ENT] 10 GAND 10 IV 1927 18-19
Afz[ender]: "la Frondaie"
Zwijnaarde-Gent.
Aan den Heer
den Heere Emm. de Bom
Hoofdbibliothecaris van de
Stadsbibliotheek
Conscienceplein
te
Antwerpen
 
Manuël,
Getoetst aan de theorieën van Einstein, zijn mijne ledematen en mijne vrouw van goeden compositie; maar ik heb sedert een paar maand eene andere kwaal: er is iets dat mijne keel uithangt, en dat is de wederlandsche Beethoven-herdenking.[1] Gij weet het: ik ben geen impressionist; toch heb ik een indruk, en die is dat, zoo de arme Groote Doove dit had kunnen voorzien, hij er wel voor gezorgd zou hebben, nooit honderd jaar dood te worden!
Desalniettemin zou ik Zaturdag e[erst]k[omend] naar Antwerpen zijn gekomen om naar uw Asschewoensdag-programma te luisteren (allemaal van "bidden", en van "dood", en van "boete"!)[2] was het niet dat ik gisteren, op het oogenblik dat uw vingeren waren aan het slingeren over het blank klavier van uwe Remingtonvleugel,[*] eene afspraak aan het maken was met een paar studenten die mij op dien dag, den eerste der Paaschvacantie, eenige inlichtingen willen komen afsmeeken. Onmogelijk dus, de Mondscheinsonate te komen dansen op de Gruyter's jasband.[*]
Voor wat de Vlaamsche Academie betreft: j'oppose le démenti le plus formel.[*] Dat geleerd Lichaam ziet mij alleen, als Ontrop er aan prins Léopold komt wijsmaken hoe de stijl van Beethoven heeft geëvolueerd.[3]
Waarmede wij U allen samen groeten.
Uw trouwe
Koirle.
Wat doet Simons weêr in dat Engeland? De bouwstoffen verzamelen voor een autograaf van u?[4]

Annotations

[1] 'Wederlandsch': internationaal. In 1927 was Beethoven honderd jaar dood. Naar aanleiding daarvan werden gedurende een heel jaar opvoeringen van zijn muziek georganiseerd.
[2] Op 9 april 1927 vond er in de Antwerpse stadsbibliotheek een herdenking van Beethoven plaats. Zie ook [1].
[*] 'Remington': niet alleen een merk van piano's — waarnaar Van de Woestijne verwijst met het woord 'vleugel', vanwege de associatie met de opvoeringen van Beethoven — maar ook een merk van tikmachines. Onder meer de slotzin van brief 407 ('tik mij dan') laat vermoeden dat Van de Woestijne in dit geval de tikmachine van De Bom bedoelt.
[*] 'Jasband': jazzband. De schrijfwijze van het woord verwijst wellicht naar de Original Dixieland Jass Band uit New Orleans, aan wie de eerste jazz-opname vaak wordt toegeschreven (1917). Het programma van de Beethoven-herdenking (zie [2]) werd niet teruggevonden. Wat de rol van Jan Oscar de Gruyter juist geweest is, valt dus niet te achterhalen.
[*] 'J'oppose le démenti le plus formel': ik spreek dat op de meest formele manier tegen.
[3] Op 24 maart 1927 had Van de Woestijne in de Koninklijke Vlaamsche Academie het Beethovenfeest bijgewoond. Lode Ontrop gaf een lezing over 'De stijl van Beethoven's klaviersonaten'. Prins Leopold (de latere koning Leopold III) was een van de toehoorders.
[4] Leo Simons had medio 1926 de eerste stappen gezet om een internationale amnestieactie voor de Vlaamse activisten op touw te zetten. Om de pas in ere herstelde De Bom niet opnieuw in de problemen te brengen, was Simons tegenover hem zeer karig met informatie over deze onderneming. Simons' uitstap naar Engeland had bijna zeker iets met de amnestieactie te maken.

Register

Naam - persoon

Beethoven, Ludwig van (° 1770 - ✝ 1827)

Duitse componist, die door Van de Woestijne erg werd bewonderd.

Einstein, Albert (° 1879 - ✝ 1955)

Duits-Zwitsers-Amerikaanse natuurkundige die wereldberoemd werd vanwege zijn relativiteitstheorie, waarvoor hij in 1921 de Nobelprijs ontving.

Gruyter, Jan Oscar de (° 1885 - ✝ 1929)

Gentse cultuurflamingant die na een korte academische carrière als dialectoloog in 1908 de 'Vlaamsche Vereeniging voor Toneel en Voordrachtkunst' stichtte. Hij was de bezieler van de 'Gentsche Tooneelschool' (1911) en medestichter van het 'Fronttoneel' (1917). Na de oorlog stichtte hij het rondreizende 'Vlaamsche Volkstooneel', dat een nadrukkelijk volks-emanicperende functie vervulde.

Leopold III (° 1901 - ✝ 1983)

De vierde koning der Belgen. Hij regeerde van 1934 tot 1951.

Ontrop, Lode (° 1875 - ✝ 1941)

Dichter en musicus. Gedurende enkele jaren – kort voor de eeuwwisseling tot enkele jaren daarna – was hij de intiemste vriend van Van de Woestijne. Hij werd omstreeks 1903 in die rol 'vervangen' door Emmanuel de Bom. De neerslag van zijn vriendschapsrelatie met Van de Woestijne is bewaard in de editie Brieven aan Lode Ontrop. Uitgegeven met een inleiding en aantekeningen voorzien door Anne Marie Musschoot, Gent, Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde, 1985. Over die correspondentie schreef Albert Westerlinck het boek De eerste rijpe jaren van Karel van de Woestijne, beschouwingen rond zijn brieven aan Louis Ontrop (1896-1909), Orbis, Beveren, 1982. Ontrop had in 1899 een zeer kortstondige relatie met Nora Aulit, die later met Emmanuel de Bom zou trouwen.

Simons, Leo (° 1862 - ✝ 1932)

Joodse Nederlander die werkte als theatercriticus en redacteur van het weekblad Hollandia (1889-1903). Oprichter van de 'Maatschappij voor Goede en Goedkoope Lectuur', beter bekend als de Wereldbibliotheek (1905). Hij gaf aan vele Vlaamse schrijvers de kans om in zijn fonds te publiceren en was zeer goed bevriend met De Bom. Zie onder meer de studie Oog voor Vlaanderen. Leo Simons en de Vlaamse ontvoogdingsstrijd van Willem van den Steene (Gent, KANTL, 2001).

Woestijne-Van Hende, Maria (Mariette) van de (° 1884 - ✝ 1968)

Echtgenote van Karel van de Woestijne. Ze trouwden op 13 februari 1904 en kregen samen een zoon (Paul) en een dochter (Lily). Dochter van een echtpaar dat in het centrum van Gent een zaak had waar spiegels werden gemaakt en verkocht.

Naam - instituut/vereniging