<Resultaat 1385 van 1419

>

GENT 10 GAND 10 8 VI 1927 12-13
Afz[ender]: "La Frondaie["]
Zwijnaarde
Aan den Heer
Emm. de Bom
Huis ten Heuvel
te
Calmpthout
prov[incie] Antwerpen
 
[1]
Beste Manuel,
Italië, de Paus en Gorki hebben u niet veranderd:[2] gij zijt nog niet geheel thuis of maakt u reeds bezorgd om mijne zaken. Dat ontroert mij; ik dank u.
Op 3 Juni — ik moet u inlichten vóór uw wandelingetje naar den Haag,[3] — heb ik een brief ontvangen van den heer Goddard, als antwoord op mijn schrijven van 10 Mei. Voor iemand die gewoon is te vliegen....[4]
Nu, voor hetgeen hij mij te zeggen had kwam zijn antwoord vroeg genoeg: hij weigert mijn bundel opstellen. Stel dan op, jaren aan een stuk! Maar hij vraagt mij een bloemlezing uit mijn verhalend proza. Soit. Ik heb hem geschreven dat ik bloemen zal lezen, mits betaling.
En heb geschreven aan den heer Zijlstra. Ik hoop dat het langs dien kant "pakt".[*] Als gij naar Rotterdam... Zijlst, tra...cht hem dan even ter overtuiging op te pikken, wilt gij?
't Is allemaal een kwestie van belga's, ziet-ge![*] Ik heb u verteld van de nooden waar Paul in verkeert.[5] En ik verduik u niet dat Mariette en ik er toch ook wel eens wilden uitvliegen. Het is niet dat ik behoefte heb aan zien (ik ken heel de wereld!), of dat ik zoo gaarne ferroviëer,[*] maar het zou ons goed doen, eens elders te zijn: zaak van atmospheer, van geestelijke ontstoffing. Hoeveel Calmpthoutsche franken heeft dat Italiaansche uitstapje u gekost? (gij kunt het gerust zeggen: ik zal het aan Frans v. Cauwelaert niet voortvertellen).[6] Ik ben beramingen aan het opmaken, in afwachting van de ducatons....[*]
En rust u nu maar goed uit van al dien macaroni.
Nora, en gij Emmanuël, weest gegroet onder alle vrienden.
Van ganscher en aller harte
Uw
Karel

Annotations

[1] Volgens de katholieke heiligenkalender is 8 juni de naamdag van de Franse bisschop Medardus van Noyon.
[2] Zie brief 408, noot 1. De Bom heeft tijdens zijn verblijf in Italië zijn literaire idool Maxim Gorki bezocht. Gorki woonde in Sorrento, nabij Napels. Over dat bezoek schreef hij een verslag ('Bij Maxim Gorki') dat op 4 juni in de NRC verscheen, en dat later in Dagwerk voor Vlaanderen (1928) werd opgenomen (p. 216-220). Volgens die tekst was het bezoek aan Gorki de eigenlijke reden van De Boms reis naar Italië, en daar wordt ook een verklaring voor gegeven: 'Ik ben bij Maxim Gorki geweest. Niet uit bloote nieuwsgierigheid, (...) wel uit piëteit, en omdat het een wensch van jaar en dag van me was, den diep-bewonderden en veelgeliefden beschijver van de Russische barrevoetsloopers eenmaal te mogen zien van aanschijn tot aanschijn.'
De Bom had eerder al over Gorki geschreven in Het Vlaamsche nieuws van 5 april 1924 en 7-8 februari 1925. De laatste van die twee teksten ('Russische uren. Tolstoi – Dostojevski – Maxim Gorki') werd eveneens in Dagwerk voor Vlaanderen opgenomen (p. 210-215). Zie ook Bert Van Raemdonck, 'Vedi Gorki! Emmanuel de Bom en de goddelijke orgie bij Maxim Gorki', in: Zuurvrij, nr. 17 (dec. 2009), p. 7-14.
[3] De Bom zou op 11 juni Leo Simons opzoeken in Den Haag. Hij was daar als vertegenwoordiger van de VVL, ter gelegenheid van een viering van de collega's uit Nederland.
[*] 'Pakt' betekent hier: 'werkt', 'lukt', 'aanslaat'.
[*] 'Belga's': centen, franken, geld.
[*] 'Ferroviëren': langs de ijzeren weg (en dus: met de trein) reizen. Het woord bevat verbogen vormen van de Latijnse woorden 'ferrum' (ijzer) en 'via' (weg). Vgl. het Franse 'ferroviaire'.
[6] Als burgemeester van Antwerpen was Van Cauwelaert de overste van stadsbibliothecaris De Bom.
[*] 'Ducatons': centen, geld.

Register

Naam - persoon

Bom-Aulit, Eleonora (Nora) de (° 1879 - ✝ 1955)

Na een kortstondige relatie met Lode Ontrop huwde ze op 24 augustus 1901 met Emmanuel de Bom. Door haar permanent wankele gezondheid en de hoge mate waarin ze beïnvloed was door de (waan-)ideeën van 'waterdokter' Alwyn van Son, bleef het huwelijk echter 'in alle betekenissen van het woord onvruchtbaar'.

Cauwelaert, Frans van (° 1880 - ✝ 1961)

Katholieke flamingant die bij de verkiezingen van 22 mei 1910 voor het eerst als volksvertegenwoordiger voor Antwerpen werd verkozen. Hij bleef die functie bekleden tot aan zijn dood. Van Cauwelaert had natuur- en geneeskunde gestudeerd, alsook thomistische wijsbegeerte. Meteen na de Eerste Wereldoorlog stichtte hij de krant De Standaard. Tussen 1921 en 1931 was hij ook burgemeester van Antwerpen.

Goddard, Robert John

Haagse uitgever die onder meer werkzaam was bij 'Boek en Periodiek'.

Gorki, Maxim (° 1868 - ✝ 1938)

Pseudoniem van de Russische roman- en toneelschrijver Aleksej Maksimovitsj Pesjkov. Opgeklommen uit een erg lage maatschappelijke rang van de Russische samenleving, werd hij een van de meest vooraanstaande literaire persoonlijkheden van zijn land.

Simons, Leo (° 1862 - ✝ 1932)

Joodse Nederlander die werkte als theatercriticus en redacteur van het weekblad Hollandia (1889-1903). Oprichter van de 'Maatschappij voor Goede en Goedkoope Lectuur', beter bekend als de Wereldbibliotheek (1905). Hij gaf aan vele Vlaamse schrijvers de kans om in zijn fonds te publiceren en was zeer goed bevriend met De Bom. Zie onder meer de studie Oog voor Vlaanderen. Leo Simons en de Vlaamse ontvoogdingsstrijd van Willem van den Steene (Gent, KANTL, 2001).

Woestijne, Paul van de (° 1905 - ✝ 1963)

Zoon van Karel van de Woestijne, die na zijn proefschrift als specialist in middeleeuws Latijn aan de universiteit van Gent verbonden was.

Woestijne-Van Hende, Maria (Mariette) van de (° 1884 - ✝ 1968)

Echtgenote van Karel van de Woestijne. Ze trouwden op 13 februari 1904 en kregen samen een zoon (Paul) en een dochter (Lily). Dochter van een echtpaar dat in het centrum van Gent een zaak had waar spiegels werden gemaakt en verkocht.

Zijlstra, Doeke (° 1889 - ✝ 1940)

Uitgever. Directeur van Nijgh en Van Ditmar.

Titel - krant/tijdschrift