<Resultaat 987 van 1419

>

Eene heel moeilijke vrage. — En 't spijt me stijf ze niet te kunnen beantwoorden — 't is bijna ongelooflijk nietwaar? — En toch zóó! Ik ga U zeggen: 't is nu al jaren dat ik jacht maak naar oude volksliederen[1] (wat kan er belangrijker zijn?) en weet ge wat ik tot nog toe gevonden heb? — niets, niets, niets, dan Romantieken zeever: heel sentimenteele rimram — : Een meisje dat zijn woord houdt aan zijn vermomden minnaar en er voor beloond wordt met een kusje,... enz. enz..... — dan, soms heel pittige scherts, en (maar dat komt U hier niet te pas) in mijn deursnuister in die lange reken geel geworden blaren die den liedjeszanger te kermisse aan eenen blinden muur hangt, — En 's winters als ik dikwijls heel verre ga om in een klein herbergje of op eene boerenfeest een heelen avond te hooren "zingen" heb ik soms uuren zitten luisteren naar eindelooze liedjes (114 couplets somtijd) didactische of epieke sagen voorgedregen op een eentonige zangwijze met soms heel hooggeschreeuwde toonen, gedeeld in altijd gelijk weerkeerende toonopvolging, 't is om er van te droomen,....
en toch ben ik vast overtuigd dat er iets, in den goeste waar gij naar vraagt, moet bestaan bij ons volk (ofwel bestaan hebben) 't is kwestie van het eruit te halen —
Beziet eens die oneindige vlakke, triestige stoppelvelden onder dien looden hemel (van Buysse) en peinst op die lange lange schemerige dagen in de dorschschuur of aan den kafmeulen 's winters en zeg mij of er zóo iets niet moet uit komen uit een diepvoelend stil volk,... en voor gedregen worden 's avonds als heel de bende rond den heerd zit??!!! —
Neen 'k en heb niets, niets die U zou kunnen dienen! K peins dat beste zal zijn eens ons oude Poëten te deursnuffelen of wel naar 't noorden, waar 't overloopt van zulke dingen b.v. bij Björnson of nog 't allerbeste uit Uw eigen gevoelen scheppen en op eene naïeve manier berijmelen.
Een hand van
Uw Stijn Streuvels

Annotations

[1] Streuvels heeft altijd een buitengewone belangstelling gehad voor het traditionele en oorspronkelijke. Hij vond dat alleen het oeroude voor echtheid stond en dat ongekunsteldheid bescherming kon bieden tegen de onzekerheid die de vooruitgang met zich meebracht. Streuvels speurde daarom voortdurend naar oude volksliederen. Al uit zijn vroegste brieven merken we ook zijn interesse voor sagen en mythen. O.m. aan De Bom en Vermeylen had hij gevraagd hoe hij dergelijke literatuur in handen kon krijgen. Uit zijn correspondentie met Victor de Meyere uit deze periode blijkt dat Van de Woestijne eveneens op zoek was naar volksverzen, maar het is onduidelijk wat hij er precies mee van plan was.

Register

Naam - persoon

de Bom, Emmanuel (° 1868 - ✝ 1953)

Bibliothecaris in Antwerpen, prozaschrijver en journalist. Tussen hem en Streuvels ontspinde zich vanaf medio 1896 een hartelijke en levenslange vriendschap. De briefwisseling tussen hen beiden was vooral in de eerste jaren heel intensief, en werpt een belangrijk licht op Streuvels' evolutie als schrijver. Gebaseerd op deze correspondentie heeft Kathryn Smits een duiding van Streuvels' aanvangswerk gegeven in: Een nieuwe kijk op de jonge Streuvels (1993). Later verscheen dan nog Kathryn Smits, 'Een aardig bundeltje brieven'. De briefwisseling van de jaren 1900-1914 (Kapellen, Pelckmans, 2005).

De correspondentie tussen De Bom en Karel van de Woestijne, die ook erg goed bevriend waren, is eveneens uitgegeven. Zie Bert Van Raemdonck, Niks geniaal vandaag. De briefwisseling tussen Karel van de Woestijne en Emmanuel de Bom (Kapellen, Pelckmans, 2010).

Vermeylen, August (° 1872 - ✝ 1945)

Letterkundige, kunsthistoricus en essayist. Bezieler van Van Nu en Straks.

Martinius Bjørnson, Bjørnstjerne (° 1832 - ✝ 1920)

Noorse proza- en toneelschrijver. Streuvels vertaalde in 1910 diens Kleine verhalen (1860) en in 1911 Het bruidslied (1872) en Een vrolijke knaap (1860). Hij voelde zich tot Bjørnson aangetrokken vanwege diens grote hang naar oorspronkelijkheid en persoonlijkheid. Net als het werk van Streuvels wordt het werk van Bjørnson getypeerd door natuurlijkheid en ongekunsteldheid.

Buysse, Cyriel (° 1859 - ✝ 1932)

Oost-Vlaamse proza- en toneelschrijver, en essayist. Hij was de meest vooraanstaande romancier van de eerste generatie van Van Nu en Straks en de eerste vertegenwoordiger van het zuivere naturalisme in Vlaanderen.

de Meyere, Victor (° 1873 - ✝ 1938)

Dichter, romanschrijver en volkskundige. Hij debuteerde als dichter in Van Nu en Straks (reeks 1, nr. 2) en introduceerde in dat tijdschrift ook andere jonge auteurs, zoals Karel van de Woestijne. Zelf was hij 'ontdekt' door Emmanuel de Bom, die later met een schimpende opmerking over zijn poëzie ook weer de aanleiding zou zijn van zijn vertrek uit Van Nu en Straks. Uit zijn verhalen, novellen en romans blijkt zijn grote belangstelling voor volkskunde. De Meyere speelde een grote rol als geestelijke mentor van de generatie die na Van Nu en Straks aan het woord kwam.