<Resultaat 1242 van 1419

>

Karel van de Woestyne,
Correspondent der "Nieuwe Rotterdamsche Courant."[1]
wenscht U van harte geluk met uw ridderpromotie,[2] en 't beste, voor u en voor uw gezin, met het nieuwe jaar.
Brussel.

Annotations

[1] Op 3 november 1906 ruilde het gezin Van de Woestijne Sint-Martens-Latem voor Elsene, waar het introk in de Em. van Drieschestraat 135. Van 26 mei 1906 tot 5 januari 1929 was Van de Woestijne bijna zonder onderbrekingen als Brusselse correspondent verbonden aan de Nieuwe Rotterdamsche Courant, een opdracht waaraan Emmanuel de Bom — die zelf vanuit Antwerpen ook correspondent was voor die krant — hem had geholpen. Vanaf 1920 tot aan zijn overlijden in 1929 zou hij dit correspondentschap waarnemen vanuit Oostende en Zwijnaarde, waar hij op het einde van zijn leven woonde.
In de NRC verschenen van hem meer dan 2.000 brieven en berichten, in een frequentie die in het begin drie stukken per week bedroeg, even later daalde tot twee en na de oorlog tot één per week. Er was alleen een onderbreking in 1917 en de eerste helft van 1918, o.m. omdat de schrijver toen last kreeg met de Duitse censuur. Van de Woestijne behandelde in zijn journalistieke werk alle mogelijke thema's van het culturele, politieke, sociaal-economische en volks-dagelijkse leven van zijn tijd.
[2] Op 28 december 1907 werd Streuvels benoemd tot Ridder in de Leopoldsorde.

Register

Naam - persoon

de Bom, Emmanuel (° 1868 - ✝ 1953)

Bibliothecaris in Antwerpen, prozaschrijver en journalist. Tussen hem en Streuvels ontspinde zich vanaf medio 1896 een hartelijke en levenslange vriendschap. De briefwisseling tussen hen beiden was vooral in de eerste jaren heel intensief, en werpt een belangrijk licht op Streuvels' evolutie als schrijver. Gebaseerd op deze correspondentie heeft Kathryn Smits een duiding van Streuvels' aanvangswerk gegeven in: Een nieuwe kijk op de jonge Streuvels (1993). Later verscheen dan nog Kathryn Smits, 'Een aardig bundeltje brieven'. De briefwisseling van de jaren 1900-1914 (Kapellen, Pelckmans, 2005).

De correspondentie tussen De Bom en Karel van de Woestijne, die ook erg goed bevriend waren, is eveneens uitgegeven. Zie Bert Van Raemdonck, Niks geniaal vandaag. De briefwisseling tussen Karel van de Woestijne en Emmanuel de Bom (Kapellen, Pelckmans, 2010).

Titel - krant/tijdschrift