<Resultaat 122 van 1419

>

Ik vind dat beest, Mane, dat Krinkels ons die smerige pert bakt![1] Wij zijn zoowel verantwoordelijk als hij. Staat het misschien geschreven in de boeken van 't blinde Schiksel[*] dat al de bladen waar m'n naam op staat, moeten verdwijnen?[2] Ik spreek ernstig, en waarlijk die zaak verveelt mij erg. Ik zie van hier den kop van de abonnenten die ik "gemaakt" heb. En de vragen: ["]He wel, uw bladje, 'k ontvang dat niet meer ..." En dan de uitleggingen (?) die 'k zal moeten geven! En de teleurstelling van die typen die hun vier frankstuk weggesmeten hebben! Ik dacht nochtans dat "O[ns ]T[ooneel]" goed verkocht werd, en veel abonnés telde. Gij hebt het mij ten minste gezegd. Enfin, schrijf me eens daarover.
Ik kom naar Antwerpen op 't einde der maand.[3] Ik kan moeilijk een toast schrijven, daar ik de Vlaamsche Kerels niet genoeg ken die met ons zullen "frette(n)". Ik zal toch iets hebben. Zend mij af wat gij gereed hebt.
En óf we ons zullen vermaken! Dàtte! Ik bezit geld — ja, men'eer! — en zal goedgezind zijn. We zullen harten ontleden, breinen opensnijden, karaktertrekken bemerken, sceptiek zijn, veel zien, veel hooren, veel poppen, en ons van tijd tot tijd "e' stuk in ons kluute" lappen. Heb je wat nieuws gevonden om me te laten zien (schipperskwartier, bakken,[*] kabberdoezen, enz[ovoort])?
Hier, weinig te vertellen. Ik laat me leven, studeer nogal, en word een echte filosoof (zeg 't aan Blockhuys). Ik heb niets meer geschreven (dan een kroniekje voor O[ns ]T[ooneel]), maar zal u een meesterstuk meêbrengen in Antwerpen.[4]
Dwelshauvers — wiens mane - langer en langer wordt - drukt u [2] de beide handen... en herinnert u den Almanak. Slaap er niet op, hé?[5]
Ik heb Maria — een "ouwe" liefde uit de Muziekschool (maand October) — in den "Bar russe" ..." "gefrekantee(r)d["], lijk men in Brussel zegt. Binnen eenige dagen zal de Maagd met de Blikken Oogen ook... gefrekantee(r)d worden: ik voel dat komen.
Ah!... wanneer komt ge naar Siegfried?[6]
Schrijf me 't een of 't ander. Ik schud uw pollen, en duik weder in de filosofie van Krause.
[[In de plaats van een handtekening staat hier een varkentje getekend, dat de woorden "Ik ben Gust" uitspreekt.]

Annotations

[1] In verband met Ons tooneel, dat sinds 4 januari 1891 niet meer verscheen.
[*] 'Schiksel': verbastering van het Duitsche "Schiksal" (Ned.: lot). Misschien gebruikt Vermeylen het woord hier onder invloed van Albrecht Rodenbach; zie diens drama Gudrun (Gent, Ad. Hoste, 1882), p. 60 en 74.
[2] Allusie op het vroeger verschenen Jong Vlaanderen (29 sept. 1889 - 23 maart 1890) en op het pas verdwenen Ons tooneel (14 sept. 1890 - 4 jan. 1891).
[3] Naar het banket van het Taalverbond (31 jan. 1891).
[*] 'Bakken': waarschijnlijk een vernederlandsing van het Franse 'boîte' (nachtcafeetje). Niet teruggevonden in dialectwoordenboeken.
[4] Waarschijnlijk Vermeylens Uit "Sint-Antonius". Zie Vermeylen, (Verzameld Werk), I, p. 461-464. Voor meer gegevens over 'Uit Sint-Antonius', zie brief 43 uit 1890, noot 12.
[5] De Bom zou de inschrijvingen op de Almanach des étudiants 1891 verzorgen te Antwerpen. Zie o.a. brief 117 (1890).

Register

Naam - persoon

Blockhuys, Jozef (° Vorselaar, 1825-05-03 - ✝ Antwerpen, 1907-01-25)

Onderwijzer, journalist, bibliothecaris en schrijver. Werd in de wandeling "vader Blockhuys" genoemd. Genoot zijn opleiding aan de Rijksnormaalschool te Lier. Was eerst hoofdonderwijzer te Schaarbeek, waar hij zich inzette voor de inrichting van het beroepsonderwijs, daarna (1863 - 1865) hoofdredacteur van het pas opgerichte Antwerpse liberale dagblad De Koophandel van Antwerpen en van 1877 af beambte aan de Antwerpse Stadsbibliotheek, waar hij het tot onderbibliothecaris bracht. Stichtte in 1857 met H.Bauduin, J.Dautzenberg, Pr.van Duysse, J.F.J.Heremans, B.Rigaux en J.F.Jacobs het tijdschrift voor onderwijzers De toekomst. Schreef liederen en gedichten met moraliserende inslag, kindertoneel, schoolboeken (o.m. met Karel Weyler) en een bekroond werk over kunstnijverheid. Behoorde tot de pioniers van het Taalverbond, waarvan hij tijdens het eerste bestaansjaar penningmeester was. Was ook een der stichters van de Algemeene Belgische Onderwijzersbond (1857), in het kader waarvan hij zich een vinnig voorvechter toonde van het officieel onderwijs.

Bom, Emmanuel Karel De (° Antwerpen, 1868-11-09 - ✝ Kalmthout, 1953-04-14)

Bibliothecaris, journalist en schrijver. Medeoprichter van Van Nu en Straks. Gehuwd met Nora Aulit op 24/08/1901 in Antwerpen.

Dwelshauvers, (Jean) Jacques (° Brussel, 1872-07-09 - ✝ Montmaur-en-Diois (Drôme), 1940-11-14)

Kunsthistoricus en militant anarchist.

Broer van Georges Dwelshauvers en gezel van Clara Köttlitz, met wie hij in 1897 een vrij huwelijk aanging. Deed beloftevolle studies aan het Koninklijk Atheneum Brussel (afd. Latijn-Grieks), waar hij A.Vermeylen leerde kennen. Studeerde 1890-92 natuurwetenschappen aan de ULB (diploma van kandidaat in juli 1892). Met een beurs van de Jacobsstichting vatte hij in oktober 1892 studies in de medicijnen aan te Bologna, samen met de latere geneesheren Herman Köttlitz en Alfred Walravens. Hij verliet Bologna in 1897, zonder de hele cyclus te hebben beëindigd.

In hetzelfde jaar begonnen de eerste strubbelingen met Gust Vermeylen, i.v.m. diens huwelijk met Gaby Brouhon en de strekking en inhoud van Van Nu en Straks. Het jaar daarop maakte hij een nieuwe reis naar Bologna en Bergamo. In het voorjaar van 1899 trok hij met Clara naar Firenze, waar hij zich voortaan geheel aan kunsthistorisch onderzoek wijdde, geboeid door de figuur van Botticelli en de kuituur van het Quattrocento. Hij zou in Firenze ook nog de toelating hebben gevraagd zich voor de eindexamens geneeskunde aan te bieden, maar legde die nooit af. Zijn verblijf in en om Firenze (afwisselend te Calamecca en te Castello), dat tot 1906 duurde, werd regelmatig onderbroken voor reizen naar het thuisland, en naar Parijs.

In 1899 werd te Antwerpen trouwens zijn zoon Lorenzo (Jean-Jacques Erasme Laurent) geboren (op de akte tekende o.m. Emmanuel de Bom als getuige), en het gezin was er officieel ingeschreven aan de Montebellostraat 3 tot 1906. In dat jaar, verhuisden zij naar Colombes bij Parijs (Boulevard Gambetta 46, niet-geregistreerde verblijfplaats). Dwelshauvers, die zich intussen Mesnil noemde (naar twee dorpjes bij Dinant, de geboortestad van zijn vaders familie), onderhield er nauwe contacten met de anarchistische en internationalistische beweging. Hij verdiende de kost met het schrijven van reisgidsen, eerst bij Hachette (o.a. de Guide Joanne - na W.O.I Guide Bleu - over Noord-Italië), nadien bij Baedeker.

Tussen 1910 en 1914 vestigde het gezin Mesnil zich te Alfort bij Parijs, waar - gezien zijn moeilijkheden met de geheime politie - evenmin een officiële inschrijving werd genoteerd. Jacques Mesnil stierf in niet opgehelderde omstandigheden te Montmaur, waar zijn zoon toen zou hebben gewoond; hij leed toen al enkele jaren aan een hart- en nierziekte waarvoor hij o.m. door dokter Schamelhout werd behandeld. Behalve aan Van Nu en Straks werkte hij nog mee aan Mercure de France, La société nouvelle, Ontwaking, Onze kunst, Revista d'Arte, Gazette des beaux arts, Burlington Magazine, de Parijse krant L'Humanité en het Italiaanse Avanti. Een bibliografie kan men terugvinden in de geciteerde bronnen.

Krause, Karl Christian Friedrich (° Eisenberg, 1781 - ✝ München, 1832)

Filosoof.

Vermeylen, August. (° Brussel, 1872-05-12 - ✝ Ukkel, 1945-01-10)

Hoogleraar, kunsthistoricus en schrijver. Medeoprichter van Van Nu en Straks. Gehuwd met Gabrielle Josephine Pauline Brouhon op 21/09/1897.

Titel - boek

Almanach Des Etudiants. Almanach De L'universite Libre De Bruxelles 1891

In Brussel uitgegeven door de Bureaux de la Revue belge illustrée. Geeft een overzicht van de in 1891 aan de ULB bestaande studentenkringen en hun leiders. Bevat naast een tweetal essayistische bijdragen (waaronder het aan A. Vermeylen toegeschreven verslag over het conflict aan de universiteit n.a.v. het door de studenten geeiste ontslag van rector M. Philippson) voornamelijk belletristisch proza en poëzie. Medewerkers waren o.a. J. en G. Dwelshauvers, G. le Roy, F. Severin, G. Garnir en (onder pseudoniem Fritz Darène en Karl-Christian-Friedrich Krause) ook A. Vermeylen. De strekking van deze almanak (waarschijnlijk alleen in 1891 verschenen) was progressief-liberaal.

Titel - krant/tijdschrift

Jong Vlaanderen (° 1881 - ✝ –, 1882)

Tijdschrift.

Ons Tooneel (° 1890 - ✝ 1891)

Antwerps weekblad onder redactie van L. Krinkels (hoofdopsteller), E. de Bom en A. Vermeylen. Bracht informatie over de toestand van het toneel in binnen- en buitenland. Naast de drie redacteurs leverden verder nog bijdragen: J. de Bom (onder pseudoniem Zors), J.T. Grein, Panurge (pseudoniem van A. Vermeylen?) en enkele onbekenden (misschien, de redacteurs zelf) die schreven onder de pseudoniemen Ariestark, R. Cavalier, Diecsar Sandor. Van het tijdschrift verschenen zeventien nummers.

Naam - instituut/vereniging

Taalverbond, Het (° 1887 - ✝ –, 1900)

Liberale vereniging.