<Resultaat 234 van 1419

>

[1]
Nog-altijd-onvergelijkbare Houwe,
Uw brief is er weer in gelukt mijn verdord pessimisten hart (geen pose, hoor!) een beetje op te fleuren. 'k Verwachtte al zóo lang een woord van u dat me wat kwam opmonteren. Nu, 'k heb dan ook 14 dagen lang niet anders gedaan dan over u gepraat met van Aken, die u bemint als een mooi visioen... (hm-hm) zonder u ooit gezien te hebben. Uw bakkes ja, dat kent hij niet; 'k heb hem uw satanieke physionomie niet afgemaald, maar uw plezierige gebildete-ketjesziel, waar ik verrückt van ben, bevalt hem. Die kerel kan soms met zoo'n gul breeden lach luisteren naar uw theorieën over de vrouw (die hij ten volle deelt, en hij weet er wat van!), hij denkt zoo flink, zoo echt modern en artistiek over kunst; is, als wij, zoo'n zielshater van ons banaal onschuldig Vlaamsch letterbentje — kortom ge moet hem zoo gauw mogelijk kennen. —
Waarom ik u niet schreef, Gust?
  • 1° bezit soms gedurende, tien dagen geen knop!
    (Heb al mijn geld, 35 fr., in een paar dagen dùrchgebracht!!) Dus: geen postzegels.
  • 2° ben nog niet van Cl[ara] af, ongelukkiger dan gij; maar... 'k voel dat komen. (Lach niet, smeerlap!)
  • 3° heb 15 artikels geschreven over Rossi[2] in den Koophandel,[3] groote artikels van twee kolommen gaillarde, waarin ik op de gelubden der kunst gerost heb, man, — dat Franck er plezier heeft van gehad. (Hoe vindt ge dat van dien Franck?) Pol de Mont noemt me nu: Mijnheer de Bom — wat me zeer veel spijt voor hem. De Koophandel heeft [2] mijn laatste art[ikel] niet genomen: Dat was te kras tegen ons publiek en tegen de spekslagers, tegen de Antwerpsche... kunstenaars! 't Was éen lofzang op Brussel en op de Jeune Belgique! 'k Zal dat misschien in de Vl[aamsche] School zetten.[4] 'k Vind het heel plezierig in de feste Burgen[5] van de burgers de meest vooruitstrevende gedachten te verdedigen. Daarbij, gelief in aanmerking te nemen: ik loop niet meê, met mijn opinies; 'k heb me van alle invloeden, ook van bevriende zijde, losgemaakt; gansch vrij!
Laat ik dat in de toepassing nu ook eenmaal worden. Maar — 't vleesch is zoo zwak. En als men u nu vraagt om te poepen, kunt ge dat dan weigeren? Ik ben 10 dagen weggebleven: men heeft me teruggeroepen. Indien zij morgen zegt; adieu! dan is alles gedaan. Zóo ben ik thans. Ik geniet volop lichamelijk. Geloof me. 'k Heb u een en ander te vertellen, dat ik niet aan 't papier vertrouwen wil. Ik wil ook uw historie van naaldeken tot draadje hooren.
Schreef ik u al over Meyer v. Praag? 'k Zal u 'n mooien roman vertellen over hem, als ik u zie. Sinds 1 Juni moet ik een brief uit Londen van hem beantwoorden: geen postzegels.[6]
Blok maar, kerel, 't zou me spijt doen, indien ge den burgertjes den kaakslag niet kost toebrengen, met genie alleen een examen te kunnen doorbijten. Schrijf niet als je niet kunt.
Ik studeer Ibsen en ga een boek over hem schrijven[7] — in den aard van Dwelsh[auvers] Wagner (Bib[liothèque] Gilon)[8] — Later meer. Pol aan Jacques.
Jou Mane
Schrei niet te veel over Leo! 'k Zal u mijn indruk over de ontmoeting met haar mondeling zeggen.

Annotations

[1] Deze brief is verkeerd gedateerd. 15 juli viel immers niet op een maandag, 15 juni wel. Bovendien is De Boms schrijven blijkbaar een antwoord is op brief 93.
[2] De Bom schreef geen vijftien maar veertien artikels, die, hetzij rechtstreeks hetzij onrechtstreeks, verband houden met Rossi's optreden te Antwerpen. Zie Van Tichelen, Bibliografie van en over Emmanuel de Bom, p. 143 en 169, respectievelijk nr. 307 en 509-521.
[3] In De Koophandel van Antwerpen schreef De Bom dertien artikels over Rossi. Zie Van Tichelen, Bibliografie van en over Emmanuel de Bom, p. 107, nrs. 509-521.
[4] De Bom schreef inderdaad in De Vlaamsche School (nr. IV (1891), p. 112-113) een artikel met de titel Een nagalm der Rossi-voorstellingen. Dat brengt het aantal artikels over Rossi op veertien (zie noten [2] en [3]).
[5] Naar "Ein feste Burg ist unser Gott", eerste regel van het zogenaamde Luther-lied. Dat gedicht werd in 1527 bij de nadering van de pest ter ondersteuning van zijn soldaten. Zie A. Huizinga, Woorden en gedachten Zutphen, W.J. Thieme & Cie, 1950.
[6] Over Meyer van Praag vinden we in De Boms Aanteekeningen X, mei 1890 (bezit AMVC), p. 36 volgende mysterieuze zin: "Ik meende dat 't eens aan het licht komen zou, dat ik zijn broer was!" Wie Meyer van Praag precies was, kon ondanks wat schaarse informatie in De Boms aantekenboekjes, niet uitgemaakt worden. Zo weten we dat De Bom hem reeds voor 1885 — toen hij dus ongeveer zeventien jaar oud was — had leren kennen. Verder blijkt uit de aantekenboekjes dat Meyer van Praag zich bezig hield met muziek — hij speelde viool en gaf blijkbaar ook concerten — en dat De Bom hem regelmatig zijn dagboeken voorlas.
[7] Emmanuel de Bom, Henrik Ibsen en zijn werk Gent, Ad. Hoste, Amsterdam, Van Holkema en Warendorf, 1893. Men kan het belang van dit 109 bladzijden tellende werk van De Bom niet overschatten, omdat het de eerste grondige Ibsen-studie was in het Nederlandse taalgebied.
[8] F.V. Dwelshauvers, Richard Wagner. Etude analytique de sa vie et de ses oeuvres, contenant quelques remarques sur les exécutions de Bayreuth (Verviers, Gilon, 1889.

Register

Naam - persoon

Aken, Leo Van (° Antwerpen, 1857-11-30 - ✝ Antwerpen, 1904-01-11)

Schilder.

Portretten en volkstaferelen in naturalistische trant. Ook binnenhuistaferelen met een duidelijke invloed van A. Struys. Leerling van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten te Antwerpen, bij P. Beaufaux. Een der medeoprichters van De Dertien (Antwerpen 1891). In 1891 ook lid van Arte et Labore. Wilde met zijn kunst een sociale boodschap overbrengen. Goede vriend van E. de Bom. Zie ook Th.-B. en Bénézit.

Bom, Emmanuel Karel De (° Antwerpen, 1868-11-09 - ✝ Kalmthout, 1953-04-14)

Bibliothecaris, journalist en schrijver. Medeoprichter van Van Nu en Straks. Gehuwd met Nora Aulit op 24/08/1901 in Antwerpen.

Dwelshauvers, (Jean) Jacques (° Brussel, 1872-07-09 - ✝ Montmaur-en-Diois (Drôme), 1940-11-14)

Kunsthistoricus en militant anarchist.

Broer van Georges Dwelshauvers en gezel van Clara Köttlitz, met wie hij in 1897 een vrij huwelijk aanging. Deed beloftevolle studies aan het Koninklijk Atheneum Brussel (afd. Latijn-Grieks), waar hij A.Vermeylen leerde kennen. Studeerde 1890-92 natuurwetenschappen aan de ULB (diploma van kandidaat in juli 1892). Met een beurs van de Jacobsstichting vatte hij in oktober 1892 studies in de medicijnen aan te Bologna, samen met de latere geneesheren Herman Köttlitz en Alfred Walravens. Hij verliet Bologna in 1897, zonder de hele cyclus te hebben beëindigd.

In hetzelfde jaar begonnen de eerste strubbelingen met Gust Vermeylen, i.v.m. diens huwelijk met Gaby Brouhon en de strekking en inhoud van Van Nu en Straks. Het jaar daarop maakte hij een nieuwe reis naar Bologna en Bergamo. In het voorjaar van 1899 trok hij met Clara naar Firenze, waar hij zich voortaan geheel aan kunsthistorisch onderzoek wijdde, geboeid door de figuur van Botticelli en de kuituur van het Quattrocento. Hij zou in Firenze ook nog de toelating hebben gevraagd zich voor de eindexamens geneeskunde aan te bieden, maar legde die nooit af. Zijn verblijf in en om Firenze (afwisselend te Calamecca en te Castello), dat tot 1906 duurde, werd regelmatig onderbroken voor reizen naar het thuisland, en naar Parijs.

In 1899 werd te Antwerpen trouwens zijn zoon Lorenzo (Jean-Jacques Erasme Laurent) geboren (op de akte tekende o.m. Emmanuel de Bom als getuige), en het gezin was er officieel ingeschreven aan de Montebellostraat 3 tot 1906. In dat jaar, verhuisden zij naar Colombes bij Parijs (Boulevard Gambetta 46, niet-geregistreerde verblijfplaats). Dwelshauvers, die zich intussen Mesnil noemde (naar twee dorpjes bij Dinant, de geboortestad van zijn vaders familie), onderhield er nauwe contacten met de anarchistische en internationalistische beweging. Hij verdiende de kost met het schrijven van reisgidsen, eerst bij Hachette (o.a. de Guide Joanne - na W.O.I Guide Bleu - over Noord-Italië), nadien bij Baedeker.

Tussen 1910 en 1914 vestigde het gezin Mesnil zich te Alfort bij Parijs, waar - gezien zijn moeilijkheden met de geheime politie - evenmin een officiële inschrijving werd genoteerd. Jacques Mesnil stierf in niet opgehelderde omstandigheden te Montmaur, waar zijn zoon toen zou hebben gewoond; hij leed toen al enkele jaren aan een hart- en nierziekte waarvoor hij o.m. door dokter Schamelhout werd behandeld. Behalve aan Van Nu en Straks werkte hij nog mee aan Mercure de France, La société nouvelle, Ontwaking, Onze kunst, Revista d'Arte, Gazette des beaux arts, Burlington Magazine, de Parijse krant L'Humanité en het Italiaanse Avanti. Een bibliografie kan men terugvinden in de geciteerde bronnen.

Dwelshauvers-dery, (felix-) Victor (° Luik, 1869-02-20 - ✝ Luik, 1915-02-22)

Ingenieur, fysicus, filosoof en musicoloog.

Zoon van de Luikse hoogleraar Auguste-Ernest-Victor Dwelshauvers-Dery, neef van Jean Jacques en Georges Dwelshauvers. Begon met ingenieursstudies aan de universiteit van Luik. Liet zich daarna inschrijven aan de universiteit te Leipzig (december 1888), om verder fysica, filosofie en musicologie te studeren. Promoveerde in 1891 op het proefschrift Grundlage einer neuen Methode der Schallstärkemessung. Werd in 1900 werkleider en in 1902 repetitor aan de universiteit van Luik. Publiceerde een aantal werken over R. Wagner. Schreef verder ook een Analyse des timbres de la voix (datum ons onbekend) en, in samenwerking met de Servische consul Joé Hogge-Fort, een economische studie L'Espagne nouvelle (1903).

Franck, Louis (° Antwerpen, 1868-11-28 - ✝ Wijnegem, 1937-12-31)

Advocaat en politicus.

Gaesch, Clara Joanna Maria (° Königsberg (Pruisen; thans Kalingrad, USSR), 1866-02-23 - ✝ – Antwerpen, 1895-03-14)

Cafézangeres.

Was ongehuwd en werkte tot 1891 in The Music Hall aan het Falconplein. Op het ogenblik dat ze een relatie had met Emmanuel de Bom, verwachtteze een kind, dat in 1895 een tijdlang bij De Boms zuster Jeanne werd opgenomen. Een zuster van Clara, Augusta, werkte ook als zangeres in de Statiestraat en zou in 1895 in Kopenhagen hebben verbleven. Clara's laatste adres was Dambruggestraat 85, Antwerpen.

Mont, Maria Polydoor Karel De (gen. Pol) (° Wambeek, 1857-04-15 - ✝ Berlijn, 1931-06-29)

Schrijver, kunsthistoricus en journalist.

Rossi, Ernesto (° Livorno, 1827 - ✝ Pescara, 1896)

Vermaard Shakespearevertolker.

Gaf in 1891 enkele gastvoorstellingen in Brussel en Antwerpen.

Vermeylen, August. (° Brussel, 1872-05-12 - ✝ Ukkel, 1945-01-10)

Hoogleraar, kunsthistoricus en schrijver. Medeoprichter van Van Nu en Straks. Gehuwd met Gabrielle Josephine Pauline Brouhon op 21/09/1897.

Titel - krant/tijdschrift

Jeune Belgique, La (° 1881 - ✝ 1897)

Literair tijdschrift.

Koophandel Van Antwerpen, De. Dagblad Voor Politiek, Nijverheid, Kunst En Landbouw Van Antwerpen (° 1863 - ✝ 1897)

'Dagblad voor Politiek, Nijverheid, Kunst en Landbouw van Antwerpen'. Doctrinair-liberaal dagblad.

Vlaamsche School, De (° 1855 - ✝ 1901)

Tijdschrift voor kunsten, wetenschappen, letteren, oudheidkunde en kunstnijverheid.