<Resultaat 253 van 1419

>

Wil-je gelooven, kerel, dat ge sterk zijt als fantasist? Gij verandert in veertien dagen een viermaal van plan, ontwerpt er nieuwe, grootschere, breekt ze weer af om eindelijk, met jubelende geestdrift, op een nieuw ideaal te vallen — dat vanzelf invalt. Uw aardrijkskundige kennis vervult me met ontzag en uw moed om Baedekers uit te pluizen met bewondering. Ik kan dien leelijken vent maar niet doorlezen, die bederft me bij voorbaat mijn genot. Laat me eens zien, uw nieuw geniaal idee.
Zaterd[ag] 8 Aug[ustus]. Ik kàn niet, daar ik mijn congé pas twee dagen geleden (officiëel) veranderd heb [met het oog op uw voorlaatste geniaal idee] van 8 tot 26 in van 16 of 15 1/2 tot 31. Ik kan dat onmogelijk weer opnieuw omgooien, mijn arme Gust, en ten tweede ik zal eerst bezit nemen van mijn schatten in den loop der a[anstaande] week.
Eindelijk, hoe gaarne ik ook uw financiëel vernuft waardeer, ik vrees dat gij uzelf wat wijsmaakt. In Zwitserland zullen ons zóóveel phantasieën en invallende ideeën komen tenteeren, dat die reis eer een pijniging zal zijn dan een pleziertochtje. Met 7 fr.50 p[er] dag kunt ge in Zwitserland niks uitrichten!
Als uw phantasie nog niet uitgedroogd is als een greppeltje, zult gij wel wat anders ontdekken. Ofwel stel ik voor, mijn ontwerp van den Rijn te combineeren met het uwe. D.i. voor 20 fr. naar Bingen (onderweg 4 u. in Trier) Van Bingen gaan we naar al de plaatsen, waarvan gij in uw laatsten brief spraakt: Heidelberg, Francfurt, Assmannshausen enz., dan varen we de voorlaatsten dag dèn Rijn af tot Keulen waar we een [2] stukje dag (onafscheidbaar arm aan arm, aaneengebonden, indien ge wilt) zouden doorbrengen en zoo langs Aken Herbesthal naar Brussel. — Ziehier intusschen een feit: de 20 fr. van den trein laten toe te rijden van Brussel tot Bingen, dan zijt ge 8 dagen vrij, dan van Keulen tot Brussel, et vlà.[*] Dus moet ge berekenen dat heel 't verblijf in Duitschland met boot, trein, ezel of draak geheel uit de overblijvende marken moet opgevischt worden.
Indien de Rijn u niet meer aantrekt — mij geweldig! — dan zouden we kunnen 8 dagen de duinen afloopen, maar dat is me minder nieuw en rechtuit ik heb trek naar landschappen met bobbels en knobbels in: 'k heb 'nen polder op mijn maag liggen en mijn geest ligt plat als een pannekoek in mijn kop van al 't platte dat mijn vensters zien rond me.
Intusschen gij hebt me de moed benomen nog mijn Baedeker te bezien. Ik twijfel nu aan 't heel boeltje.
Och, als we maar wegzijn, dat is me genoeg.
Of willen we eens over endweer naar Parijs gaan?
Of...
Hoor eens — om te sluiten — van 16 Aug[u]s[tus] af ben ik uw man. Intusschen verveel ik me erg, ofwel ik lees Là-Bas[1] (heb er reeds 13 hoof[d]st[ukken] van gelezen, dierf gisteren bijna niet gaan slapen, heb een half uur in mijn bed gevochten tegen duivelen en bezeten wijven — Kolossaal! kolossaal!) en vertaal de Volksvijand.[2] Dat konijn van een v.d. Velde antwoordde me nog niet op een brief, dien ik hem vóor meer dan een week schreef over zijn Assosjoesje![*] Ik kan dus nog geen nieuws geven daarover.
Wees niet boos op me!
Leeft Jacques Dw[elshauvers] nog? Pol.
Mane.
P.S. Wilt ge ons een dienst bewijzen, als ge kunt? Bijg[aand] mandaat is te ontvangen op de chaussée d'Ixelles, 186. Er is alleen den datum in te vullen. Met uw antwoord op dezen brief verwacht ik dan 't mandaat. — Laat ons bidden dat er wat voor mij zal afvallen. — Dankje op voorhand!

Annotations

[*] 'Et vlà': verbastering van 'et voilà'.
[1] J.-K. Huysmans, Là-bas (Parijs, Tresse et Stock, 1891).
[*] 'Assosjoesje': (gew.) 'associatie'. Emmanuel de Bom bedoelt de Association pour l'Art, waarvan Henry van de Velde de voornaamste gangmaker was.

Register

Naam - persoon

Bom, Emmanuel Karel De (° Antwerpen, 1868-11-09 - ✝ Kalmthout, 1953-04-14)

Bibliothecaris, journalist en schrijver. Medeoprichter van Van Nu en Straks. Gehuwd met Nora Aulit op 24/08/1901 in Antwerpen.

Dwelshauvers, (Jean) Jacques (° Brussel, 1872-07-09 - ✝ Montmaur-en-Diois (Drôme), 1940-11-14)

Kunsthistoricus en militant anarchist.

Broer van Georges Dwelshauvers en gezel van Clara Köttlitz, met wie hij in 1897 een vrij huwelijk aanging. Deed beloftevolle studies aan het Koninklijk Atheneum Brussel (afd. Latijn-Grieks), waar hij A.Vermeylen leerde kennen. Studeerde 1890-92 natuurwetenschappen aan de ULB (diploma van kandidaat in juli 1892). Met een beurs van de Jacobsstichting vatte hij in oktober 1892 studies in de medicijnen aan te Bologna, samen met de latere geneesheren Herman Köttlitz en Alfred Walravens. Hij verliet Bologna in 1897, zonder de hele cyclus te hebben beëindigd.

In hetzelfde jaar begonnen de eerste strubbelingen met Gust Vermeylen, i.v.m. diens huwelijk met Gaby Brouhon en de strekking en inhoud van Van Nu en Straks. Het jaar daarop maakte hij een nieuwe reis naar Bologna en Bergamo. In het voorjaar van 1899 trok hij met Clara naar Firenze, waar hij zich voortaan geheel aan kunsthistorisch onderzoek wijdde, geboeid door de figuur van Botticelli en de kuituur van het Quattrocento. Hij zou in Firenze ook nog de toelating hebben gevraagd zich voor de eindexamens geneeskunde aan te bieden, maar legde die nooit af. Zijn verblijf in en om Firenze (afwisselend te Calamecca en te Castello), dat tot 1906 duurde, werd regelmatig onderbroken voor reizen naar het thuisland, en naar Parijs.

In 1899 werd te Antwerpen trouwens zijn zoon Lorenzo (Jean-Jacques Erasme Laurent) geboren (op de akte tekende o.m. Emmanuel de Bom als getuige), en het gezin was er officieel ingeschreven aan de Montebellostraat 3 tot 1906. In dat jaar, verhuisden zij naar Colombes bij Parijs (Boulevard Gambetta 46, niet-geregistreerde verblijfplaats). Dwelshauvers, die zich intussen Mesnil noemde (naar twee dorpjes bij Dinant, de geboortestad van zijn vaders familie), onderhield er nauwe contacten met de anarchistische en internationalistische beweging. Hij verdiende de kost met het schrijven van reisgidsen, eerst bij Hachette (o.a. de Guide Joanne - na W.O.I Guide Bleu - over Noord-Italië), nadien bij Baedeker.

Tussen 1910 en 1914 vestigde het gezin Mesnil zich te Alfort bij Parijs, waar - gezien zijn moeilijkheden met de geheime politie - evenmin een officiële inschrijving werd genoteerd. Jacques Mesnil stierf in niet opgehelderde omstandigheden te Montmaur, waar zijn zoon toen zou hebben gewoond; hij leed toen al enkele jaren aan een hart- en nierziekte waarvoor hij o.m. door dokter Schamelhout werd behandeld. Behalve aan Van Nu en Straks werkte hij nog mee aan Mercure de France, La société nouvelle, Ontwaking, Onze kunst, Revista d'Arte, Gazette des beaux arts, Burlington Magazine, de Parijse krant L'Humanité en het Italiaanse Avanti. Een bibliografie kan men terugvinden in de geciteerde bronnen.

Velde, Henry Clemens Van De (° Antwerpen, 1863-04-02 - ✝ Zürich, 1957-10-25)

Architect, schilder, sierkunstenaar en essayist. Medeoprichter van Van Nu en Straks. In 1894 gehuwd met Maria Sèthe.

Vermeylen, August. (° Brussel, 1872-05-12 - ✝ Ukkel, 1945-01-10)

Hoogleraar, kunsthistoricus en schrijver. Medeoprichter van Van Nu en Straks. Gehuwd met Gabrielle Josephine Pauline Brouhon op 21/09/1897.

Naam - instituut/vereniging

Association Pour L'art, L' (° 1892 - ✝ 1893)

Antwerpse artistieke vereniging.

Trachtte in opvolging van L'Art Indépendant het streven van de Brusselse groep Les XX om de contemporaine kunstuitingen ingang te doen vinden, buiten de hoofdstad verder te zetten. Het inrichtend comité bestond uit Ch. Dumercy, M. Elskamp, G.Morren, G. Serigiers, H. van de Velde en, gedurende enkele maanden slechts, V. Compijn.

Er werden twee tentoonstellingen georganiseerd (één in 1892 en één in 1893), waar geheel in de geest van Les XX zowel kunst als kunstnijverheid (gleizen potten, tapijtontwerpen, plakkaten enz.) werd getoond. Tot de deelnemers aan de tentoonstellingen behoorden o.m. Th.van Rysselberghe, A. Bloch, G. Seurat, V. van Gogh, J. Toorop, W. Crane en H. van de Velde. Ook van de Japanner Hiroshighé werd werk geëxposeerd. Behalve tentoonstellingen richtte de Association, eens te meer zoals Les XX, ook voordrachten en concerten in.