<Resultaat 328 van 1419

>

Gust,
Uw stilzwijgen kwetst me en doet me pijn.[1] Vooral na al mijn uitbundige brieven van de laatste tijden. Ik zal 't nooit meer doen, wees daar zeker van! Ik heb u door Georg Dwelshauvers een enkel woord doen zeggen. Ik had gezworen u niet te schrijven vóoraleer ik weer eens van u hooren mocht. Daar het niet komt, moet ik 't wel doen.
Gij moet mij 'n dienst bewijzen, in den aard van die welke ik u vroeger bewezen heb — meer zelfs.
Ge moet 'n brief voor mij in de post steken, hem zelf schrijven, en de plaats waar 't antwoord komen moet zelf opgeven enz. Ik ontsluier u spoedig 't geheim (dat ge toch al raadt waarschijnlijk) opdat ge niet zoudt gelooven dat ik nog kapabel ben mijn ziel aan 'n depotoir te verkoopen.
Dus, ziehier.
Gij schrijft den volgenden brief:
Omslag:
Fr[äulein Clara] Gaesch,
Flandrische strasse 10a
1e Etage Köln

Verehrtes Fraülein,
[1]
Mein Freund Mane bittet mich Ihnen ergeblenst zu versuchen die Briefe welche Sie von ihm noch immer besitzen zurücksenden zu wollen, und zwar auf weiter angegeben Adresse. Er sagt, Sie schrieben ihm den 3n November dass in spätestens 8 Tagen er "alles los sein sollte" und er wartet noch [2] immer vergebens. Er hält sehr viel daran, die Sachen zurück zu bekommen. Seit lange liegen Ihre Briefe u[nd so weiter] — fertig Ihnen zugesandt zu werden.
Seien Sie so freundlich mir mit einem einziger Wort wissen zu lassen wann Sie denken Ihr Versprechen einzulösen. Sie werden nicht übel nehmen dass ich mich mische in Anderer Sachen: ich thue es nur weil mein Freund es mich fragt, und weil er sagt keine Antwort su bekommen auf seine Briefen.[1]
Hochachtùngsvoll und im voraus dankend für umgehende Antwort
Gust
(Poste restante Br[uxelles] of zoo iets)

Ge kunt ook op mijn adres laten komen, als ge liever hebt.
Oorzaak van dezen brief: ik verzamel een heele boel nota's over het jaar mijner Onmacht.[2] 'k Heb al de brieven van Cl[ara] gecopiëerd. Later zal ik aan u ook die vragen die 'k over die geschiedenis aan u geschreven heb.[2]
Dat ik niet zelf schrijf gebeurt om 2 redens:
1º 'k wil niet meer in rechtstreeksch contact komen;
2º op mij antwoordt ze niet. Ik heb haar vóor een week of 3, 4 een halve bl[ad]zij geschreven om 't zelfde te vragen. Geen antwoord. Ik denk toch, dat ze nog in Keulen woont. In ieder geval goed ware 't dit te doen (achter op 't omslag zetten: G[ust Vermeylen] poste restante Bruxelles, voor 't geval dat 't niet terecht komt. Uw eigen adres in geen geval. Dank!
Mane

Annotations

[1] of
(Fraülein alleen, gelijk ge wilt)
[1] De laatste teruggevonden brief van De Bom aan Clara Gaesch dateert van 27 november 1891. Zie Emmanuel de Bom, Nota's XII, november 1891 (bezit AMVC), p. 48-52, waarin hij uitlegt hoe hij sinds enige tijd een veel hoogstaander en trouwere geliefde heeft gevonden, namelijk de kunst. Of hij die brief ooit heeft verzonden, is niet meer te achterhalen.
[4] In: Emmanuel de Bom, Nota's XII, november 1891 (bezit AMVC), p. 103 noemde De Bom 1891 "'t jaar der onmacht". Hij noteerde ook dat de gebeurtenissen van dat jaar verwerkt zouden worden in een roman, Zwakkelingen. Het latere Wrakken (1898) is de uiteindelijke uitwerking van dat project.
[2] Dat verklaart misschien waarom in de nalatenschap van De Bom, aanwezig in het AMVC, alleen de brieven van hemzelf aan Vermeylen uit het jaar 1891 voorhanden zijn.

Register

Naam - persoon

Bom, Emmanuel Karel De (° Antwerpen, 1868-11-09 - ✝ Kalmthout, 1953-04-14)

Bibliothecaris, journalist en schrijver. Medeoprichter van Van Nu en Straks. Gehuwd met Nora Aulit op 24/08/1901 in Antwerpen.

Dwelshauvers, Georges (° Brussel, 1866-09-06 - ✝ Parijs ?/?/, 1937)

Filosoof.

Broer van Jacques Dwelshauvers. Studeerde aan de ULB. Verbleef lange tijd in Duitsland waar hij leerling was van W. Wundt (deed o.m. filosofie aan de universiteit van Heidelberg van april 1891 tot het eind van het zomersemester). Werd in 1892 te Brussel speciaal doctor in de wijsbegeerte met zijn thesis Les principes de l'idéalisme scientifique, nadat een eerste proefschrift Psychologie de l'apperception et recherches expérimentales sur l'attention. Essai de psychologie physiologique. gebaseerd op zijn onderzoekingen in het laboratorium voor experimentele psychologie van W. Wundt, op principiële gronden was geweigerd. Was achtereenvolgens hoogleraar aan de ULB (1893-1918), aan de Catalaanse Universiteit te Barcelona (1918-?) en aan het Institut Catholique te Parijs (vanaf 1925). Publiceerde studies over J. Lagneau, H. Bergson en F. Nietzsche. Interesseerde zich ook voor het toneel wat zich uitte in studies over H. Ibsen, een vertaling van Goethes Iphigenies (1903) en een bewerking van Lessings Nathan der Weise (opgevoerd in het Théâtre du Parc te Brussel, 1904); schreef zelf ook een drama Ino (1913), geïnspireerd op Oedipus koning van Sophocles.

Gaesch, Clara Joanna Maria (° Königsberg (Pruisen; thans Kalingrad, USSR), 1866-02-23 - ✝ – Antwerpen, 1895-03-14)

Cafézangeres.

Was ongehuwd en werkte tot 1891 in The Music Hall aan het Falconplein. Op het ogenblik dat ze een relatie had met Emmanuel de Bom, verwachtteze een kind, dat in 1895 een tijdlang bij De Boms zuster Jeanne werd opgenomen. Een zuster van Clara, Augusta, werkte ook als zangeres in de Statiestraat en zou in 1895 in Kopenhagen hebben verbleven. Clara's laatste adres was Dambruggestraat 85, Antwerpen.

Vermeylen, August. (° Brussel, 1872-05-12 - ✝ Ukkel, 1945-01-10)

Hoogleraar, kunsthistoricus en schrijver. Medeoprichter van Van Nu en Straks. Gehuwd met Gabrielle Josephine Pauline Brouhon op 21/09/1897.