<Resultaat 343 van 1419

>

Vriend De Bom
'T is misschien wel een bitje schand voor eenen geboren vlaming dat ik U vragen moet van verduldig te zijn aangaande mijne pijramidale groote onwetendheid der Vlaamsche taal. Ik zou wel tot mijne verdediging kunnen inbrengen dat ik, op de scholen waar ik zoo wat van alles half geleerd heb er bitter weinig eer heb van zien maken maar dat belet niet dat ik met eene weinig moeite het mijzelve wel had kunnen wijsmaken en dat zal er toch nog eens van moeten komen hoop ik alhoewel ik in goede voornemens bijzonder sterk ben (ze uitvoeren dat is wat anders)[.] Enfin nu ben ik gerust [[xxx]] zult van geen klein gerucht meer verschieten[.] Onze vriend Briët heeft mij de Vlaamsche school overhandigd[1] en ik stond zoo maar niet weinig te gapen over alles wat ge daar zoo al zegt bijzonder omdat het zoo zelden voorkomt dat iemand zijne opinie zoo maar vlak af durft te schrijven[.] 't is precies de weg niet dit weet u zoo goed als ik, om vele aanhangers of halve vrienden mede te winnen, maar 't is voor mij de rechte weg op kunst gebied en zoo maar recht vooruit zonder omzien tusschen haakjes moet ik u zeggen dat ge met mijn persoontje misschien wel wat hoog oploopt voor 't oogenblik maar in massa genomen vind ik den artikel over Als ik kan weerdig van er den hoed voor af te nemen en doe het ook voor den kerel die zulks schreef en ik zeg het nog eens[:] [']t is niet om de vleiende woorden over mijne werk maar om de rechtschapenheid (franchise) die er in doorstraalt en hebt g' er wat zuur gezichten voor, g' hebt ook de satisfactie van uwe plicht gedaan te hebben en Wat heb ik al lang moeten wroeten en krabben eer ik in staat was iets voor de pinnen [2] te brengen daar ik mij niet voor schaamde. jongen lief wat heb ik van me leven al smeerlapperij moeten maken om den strijd vol te houden. als ik den tijd over denk die ik verloren heb met banale stinkende portretten te moeten schilderen dan komt men haar nog recht op mijnen kop want denkt maar goed dat ik nog nooit ne liefhebber gevonden heb om een portret in den aard van 't Müllers of mijne zuster.[2] Vriend müller (nen beste jongen) bracht me wel hier en daar in kennis met heeren die hun wilden laten portraiteren ze wilden natuurlijk eerst een staaltje zien van mijne wijze van zoo iets te doen en telkens als ze stalen gezien hadden ontviel hun den lust als bij tooverkracht en daarom verdom ik het van nog ooit een portret te schilderen als voor eigen satisfactie om duiten te verdienen vind ik dan nog niets beter dan kleine nimmendalletjes te maken die men intusschen dan toch kwijt geraakt[.] maar nu genoeg hierover[,] ik geloof dat er zijn die er nog beter weten van te spreken als ik zoals bijvoorb[eeld]: Luijten, en meer andere met wat meer gezondheid zullen w[']er toch ook wel komen[.]
nu nog iets[.] Ik weet niet of er al iemand de eer gehad heeft om de impressie die ge op hem maakte in kleuren te brengen zoo niet dan vraag ik ze indien ge'r niets tegen hebt[.]
[1]Ik vroeg ook naar eenige exemplaren van dit nummer van De Vlaamsch Sch[ool][3] aan den H[eer][.] Briët zegde dat men er gewoonlijk geene van overdrukte[.] zou het niet mogelijk zijn er eenige van te doen drukken, zouden die kosten zooveel meer beloopen dan de gewoon nummers? gelief eens te informeeren[.]
Het abonnement dat ik genomen heb wou ik graag in Antwerpen bij mijne moeder Guelincx str[aat] 5 ontvangen[.] ik weet niet of ik het den Heer [Buschmann] geschreven heb[.] de beste groeten van den Heer Briët en een warmen handdruk van
Evert Larock
[2]

Annotations

[1] het kan wel eens te pas komen om aan sommige wijsneuzen voor te leggen
[1] Het gaat hier om de eerste aflevering van 1892, met daarin het artikel van Emmanuel de Bom, 'XXVe tentoonstelling Als Ik Kan', in: De Vlaamsche School, nr. V (1892), p. 1-13. Zie ook brief 31.
[2] Het portret van Müller staat afgebeeld ter illustratie bij het bovengeciteerde artikel van Emmanuel de Bom over de tentoonstelling van Als Ik Kan, op p.5. In het artikel wordt het portret beschreven op p. 8, dat van zijn zus op p. 9. Zie ook Emmanuel de Bom, 'Herinneringen aan eenige schilders te Antwerpen', in: Elsevier's geïllustreerd maandschrift, XLIV (april 1934), p. 250.
[3] Larock bedoelt het eerste nummer van de vijfde jaargang van 1892.

Register

Naam - persoon

Bom, Emmanuel Karel De (° Antwerpen, 1868-11-09 - ✝ Kalmthout, 1953-04-14)

Bibliothecaris, journalist en schrijver. Medeoprichter van Van Nu en Straks. Gehuwd met Nora Aulit op 24/08/1901 in Antwerpen.

Brièt, Arthur (° Madioen (Java), 1867-01-25 - ✝ Nunspeet, 1939-02-23)

Schilder van de realistische school.

Leerling van J.Hoevenaar Wzn.(Utrecht). Liet zich in 1884 inschrijven aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten te Antwerpen. Werkte ook in Mechelen bij A.Struys. Behoorde tot de Vriendenkring, die geregeld in het Café des Artistes (Hofstraat, Antwerpen) bijeenkwam en waartoe ook E.de Bom behoorde. Was een bekende van V.van Gogh, die hij een "slecht schilder" vond.

Met zijn verblijf op het Noord-Brabantse platteland werd hij een gerenommeerd schilder van boereninterieurs, die echter vooral buiten Nederland (Duitsland, Frankrijk) gewaardeerd werden. Te Nunspeet organiseerde zijn vrouw, Johanna Vorsterman-Van Oijen, avonden met lezingen, waarop o.m. F. Timmermans vaak te gast was.

Buschmann Sr., Paul (° Antwerpen, 1816-01-01 - ✝ Antwerpen, 1909-11-20)

Drukker-uitgever.

Lid van de Liberale Vlaamsche Bond, waarvan hij afgevaardigde was in de Provincieraad. Nam van 1870 af samen met zijn broer Gustave de leiding waar van de drukkerij-uitgeverij van zijn vader J.-E. Buschmann († 1853). Gaf o.m. VS uit, dat hij na de dood van D.van Spilbeeck (1877) tot 1896 samen met P.de Mont ook leidde; ook de tweede reeks van Van Nu en Straks (1896 - 1901) nadat hij reeds in 1892 het prospectus voor de eerste reeks had gedrukt, werd door zijn persen verzorgd. Zijn uitgaven, vaak met bibliofiele waarde, bezorgden hem de faam op het einde van de 19de eeuw van Antwerpen een middelpunt van drukkunst te hebben gemaakt.

Larock, Evert (° Kapellen-op-den-Bos, 1865-05-12 - ✝ Kapellen-op-den-Bos, 1901-01-13)

Portret-, genre- en interieurschilder. Leerling van de tekenschool te Mechelen en van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten te Antwerpen. Volgde daglessen bij Ch.Verlat. Was lid van Als Ik Kan en van De Dertien. Schilderde in naturalistische trant. Zijn werken hebben vaak een sociale inslag. Hij overleed aan tuberculose.

Luyten, Hendrik (° Roermond, 1859-05-21 - ✝ Antwerpen, 1945-01-22)

Schilder.

Mueller, Ferdinand (° Montjoie (Monschau), 1863-01-18 - °)

Schilder.

Vriend van E. de Bom en V. Hageman. Behoorde tot de kring van het Café des Artistes in de Hofstraat. Werd door De Bom getypeerd als een "aarts-grübler" en "mopperende Schopenhaueriaan". Leerling van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten. Studiegenoot van E. Larock, O. Halle en Fr.Mortelmans.

Titel - krant/tijdschrift

Elsevier's Geillustreerd Mandschrift

Vlaamsche School, De (° 1855 - ✝ 1901)

Tijdschrift voor kunsten, wetenschappen, letteren, oudheidkunde en kunstnijverheid.

Naam - instituut/vereniging

Als Ik Kan (° 1883 - ✝ 1950)

Antwerpse kunstkring.

Werd opgericht door een aantal jonge kunstenaars, die via groepstentoonstellingen hun werk een ruimere bekendheid wilden geven. Stichters waren F. Hanno, P. de Wit, F. Adriaenssen, Ch. Bolland, L. Brunin, E. Chappel, J. Rosier, H. Rul en H. van de Velde. Onder het voorzitterschap (vanaf 1 januari 1890) van H.Luyten, die ook het grote groepsportret Een zitting van de kunstkring Als ik kan 1885 schilderde, traden nog enkele talentrijke jongeren toe (onder wie K. Mertens, R. Baseleer, E. Larock en V. Hageman). De manifestaties van de kring werden o.m. door VS, het leidinggevende kunsttijdschrift uit die tijd, met welgemeende belangstelling gevolgd. Rond de eeuwwisseling echter verloor de groep zijn élan en verschoof naar de achtergrond van het artistieke leven, om rond 1950 te verdwijnen.