<Resultaat 361 van 1419

>

CAPELLE-AU-BOIS 20 JANV 1892 4-S
ANVERS 20 JANV 1892 7-S
Mr. Emmanuel. de Bom
Olijftakstraat 10
Antwerpen
 
Amice. Ge zijt allen lafaards en vooroordeelde Antwerpeneers zonder wederga. Ik ben Zondag en Maandag morgen in Brussel geweest; er was o.a. een tentoonstelling van Voorwaarts te zien.[1] Ik ben bezig aan Struys' portret,[2] en zal zorgen dat het van den week afkomt. Hij is bereid om een teekening te maken, maar wil het naar de natuur en goed zien te doen, zoodat er geen tijd meer zal zijn voor dit nummer.[3] Ook aangaande de fotografie van de broodwinner komt hij waarschijnlijk Vrijdag in Antwerpen spreken. Hij verzocht mij [']t te vragen of het je den Zondag na den volgende week schikte om in Mechelen te komen.[4] Ik kom vrijdag waarschijnlijk ook in Antwerpen, om mij voorstellen voor "als ik kan".[5] Larock is nog niet aan het werk hoewel niet bedlegerig. Ik hoop dat gij het allen goed maakt, en eendrachtiglijk M[alvina] het Hof. en de Hofstraat tot het schouwtooneel van pissemannekens.[6]
Saluut
Yours truly
A[rthur ]B[riët]

Annotations

[1] De schilderskring Voorwaarts hield zijn vijfde tentoonstelling in Brussel van 6 tot 13 januari 1892. Zie ook brief 4, noot 11 en brief 11, noot 5.
[3] Van Struys zelf verscheen geen tekening of foto in De Vlaamsche School, nr. V (1892).
[4] Struys woonde in Mechelen (Koninginnegracht 72).
[5] Vrijdag 22 januari. Briët had de bedoeling zich door Richard Baseleer te laten voorstellen als lid van Als Ik Kan. Zie brief 15, noot 7.
[6] Briët bedoelt met 'Hofstraat' de vooruitstrevende schilders die in het 'Café des artistes militants' van Joannes Scheepers in de Hofstraat vergaderden en niet veel ophadden met de conventionele 'academiekers' die Briët hier 'pissemannekens' noemt. Malvina Scheepers was de dochter van de café-uitbater.

Register

Naam - persoon

Baseleer, Richard (° Antwerpen, 1867-03-30 - ✝ Genève, 1951-02-20)

Schilder.

Bom, Emmanuel Karel De (° Antwerpen, 1868-11-09 - ✝ Kalmthout, 1953-04-14)

Bibliothecaris, journalist en schrijver. Medeoprichter van Van Nu en Straks. Gehuwd met Nora Aulit op 24/08/1901 in Antwerpen.

Brièt, Arthur (° Madioen (Java), 1867-01-25 - ✝ Nunspeet, 1939-02-23)

Schilder van de realistische school.

Leerling van J.Hoevenaar Wzn.(Utrecht). Liet zich in 1884 inschrijven aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten te Antwerpen. Werkte ook in Mechelen bij A.Struys. Behoorde tot de Vriendenkring, die geregeld in het Café des Artistes (Hofstraat, Antwerpen) bijeenkwam en waartoe ook E.de Bom behoorde. Was een bekende van V.van Gogh, die hij een "slecht schilder" vond.

Met zijn verblijf op het Noord-Brabantse platteland werd hij een gerenommeerd schilder van boereninterieurs, die echter vooral buiten Nederland (Duitsland, Frankrijk) gewaardeerd werden. Te Nunspeet organiseerde zijn vrouw, Johanna Vorsterman-Van Oijen, avonden met lezingen, waarop o.m. F. Timmermans vaak te gast was.

Larock, Evert (° Kapellen-op-den-Bos, 1865-05-12 - ✝ Kapellen-op-den-Bos, 1901-01-13)

Portret-, genre- en interieurschilder. Leerling van de tekenschool te Mechelen en van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten te Antwerpen. Volgde daglessen bij Ch.Verlat. Was lid van Als Ik Kan en van De Dertien. Schilderde in naturalistische trant. Zijn werken hebben vaak een sociale inslag. Hij overleed aan tuberculose.

Scheepers, Malvina (° Antwerpen, 1870-11-02 - °)

Kunstschilderes.

Uitbaatster van het schilderscafé in de Hofstraat 4 te Antwerpen. Haar vader, aannemer, was ook eigenaar van een café op de Begijnenvest. Ze huwde met de schilder Frederik Simpson Coburn (°Melbourne 18/03/1871) en werd met hem bij collegiaal besluit geschrapt uit de registers van Antwerpen op 17/06/1927, nadat bleek dat beiden zonder opgave van bestemming de stad hadden verlaten.

Struys, Alexander (° Antwerpen, 1852-01-24 - ✝ Ukkel, 1941-03-24)

Genreschilder.

Exponent van het naturalisme in de schilderkunst. Trachtte zijn werk een sociale dimensie te geven. Leerling van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen. Volgde K.Verlat op als directeur van de Kunstschule in Weimar (1877-1882). Vestigde zich daarna in Mechelen. Zijn roem dateert van 1876 met het doek Roofvogels, waarin hij de hebberige houding van sommige Jezuïeten aan de kaak stelt.

Titel - krant/tijdschrift

Vlaamsche School, De (° 1855 - ✝ 1901)

Tijdschrift voor kunsten, wetenschappen, letteren, oudheidkunde en kunstnijverheid.

Naam - instituut/vereniging

Als Ik Kan (° 1883 - ✝ 1950)

Antwerpse kunstkring.

Werd opgericht door een aantal jonge kunstenaars, die via groepstentoonstellingen hun werk een ruimere bekendheid wilden geven. Stichters waren F. Hanno, P. de Wit, F. Adriaenssen, Ch. Bolland, L. Brunin, E. Chappel, J. Rosier, H. Rul en H. van de Velde. Onder het voorzitterschap (vanaf 1 januari 1890) van H.Luyten, die ook het grote groepsportret Een zitting van de kunstkring Als ik kan 1885 schilderde, traden nog enkele talentrijke jongeren toe (onder wie K. Mertens, R. Baseleer, E. Larock en V. Hageman). De manifestaties van de kring werden o.m. door VS, het leidinggevende kunsttijdschrift uit die tijd, met welgemeende belangstelling gevolgd. Rond de eeuwwisseling echter verloor de groep zijn élan en verschoof naar de achtergrond van het artistieke leven, om rond 1950 te verdwijnen.

Voorwaarts (° 1888 - °)

Brusselse kunstenaarskring.

Leden waren o.m. Laermans, Gilsoul en Leigh. Hadden geen programmatische binding. Aan hun jaarlijkse tentoonstellingen namen ook nietleden deel. Verder geen informatie.