<Resultaat 368 van 1419

>

Aan het College van
Burgemeester en Schepenen.
Achtbare Heeren,
Met dezen heb ik de eer U toelating te vragen bij tijd en gelegenheid de tijdschriften der Stadsbibliotheek te mogen ontleenen. Deze gunst werd mij tot heden, in mijn hoedanigheid van beambte der Volksbibliotheek,[1] volgens de bestaande gebruiken, niet geweigerd. De heer Bibliothecaris, die daartoe wel zeker geheime, mij onbekende redenen moet hebben, heeft mij dit, door een zijner beambten, doen meêdeelen.[2]
Tot staving mijner vraag alleen dit: dat ik, met m'n pretentie ernstig aan literatuur te doen, uit de kennismaking met de verschijnende tijdschriften, zeer nuttigen aandrang tot werken krijg, en vooral diensten kan bewijzen aan het U niet onbekende Antwerpsche kunstblad De Vlaamsche School.[3]
Ofschoon de bladen in quaestie soms maanden lang elders berusten dan waar ze voor 't publiek toegankelijk zijn, en men voor een weekblad van November op 't einde van Januari soms nog vergeefs navraag doet, geloof ik toch er dàn nog gebruik te kunnen van maken, voor 't hoogergemelde doel.
Op zeer groote inachtneming en gewetensvol zorg-dragen voor 't mij toevertrouwde hoef ik nauwelijks aan te dringen.
Ik dank U, achtbare Heeren, voor de verhoopte officiëele [2] bestempeling van een gebruik, dat thans om mijnentwille en om raadselachtige oorzaken schijnt te moeten afgeschaft worden.
Met verplichten eerbied
Uw onderdanige dienaar
Emm[anuel] de Bom
Olijftakstraat 10.

Vriend De Bom,[4]
Regelmaat vergt dat allezulke aanvragen voor advies naar den bibliothecaris verzonden worden en uw schrijven is niet van aard om hem onder de oogen te kunnen gelegd worden. Wilt ge eene eenvoudige vraag doen? Ik zal er dan verder mijn werk van maken
Uw
J[an ]v[an ]R[ijswijck]
Heer Schepen,[5]
Ik onderwerp mij, vermits U 't goed vindt, aan Uw wijs oordeel. Maar is er dan toch geen mogelijkheid, den bestaanden toestand, die voor 't publiek onhoudbaar is, door een serieus onderzoek te doen eindigen?[6]
Steeds uw verkleefde en dankbare
Emm[anuel]de Bom
[3]
aan het College van Burg[emeester] en Schepenen.[7]
achtbare Heeren,
Met dezen heb ik de eer U toelating te vragen om bij tijd en gelegenheid de tijdschriften der Stadsbibliotheek te mogen ontleenen — wel te verstaan, voor zooverre zij beschikbaar zijn. Deze gunst werd tot heden altijd, door een gevestigd gebruik, "als stilzwijgende conditie" aan de beambten der beide bibliotheken toegestaan.[8]
Met verschuldigden eerbied
Emm[anuel] de Bom
beambte der
Volksbibliotheek.

Annotations

[2] Emmanuel de Bom bedoelde waarschijnlijk dat hem voortaan het ontlenen van tijdschriften in de stadsbibliotheek verboden werd.
[3] Emmanuel de Bom werkte hier regelmatig aan mee, zoals duidelijk blijkt uit zijn briefwisseling met Vermeylen.
[4] Op de voorkant van de brief van Emmanuel de Bom aan het College van Burgemeester en Schepenen van 25 januari staat bovenaan het antwoord van Jan van Rijswijck in blauw potlood. Dat antwoord valt te dateren tussen 25 en 28 januari 1892.
[5] Jan van Rijswijck. Waarschijnlijk is dit een kladbrief op de keerzijde van zijn brief A met antwoord B.
[6] Bedoeld wordt de passus in brief A, waar De Bom het heeft over werkbladen die van november tot januari niet ter inzage zijn voor het publiek.
[7] Waarschijnlijk een kladbrief.
[8] In brief 33 (van 4 februari 1892) zal C.J. Hansen er de aandacht van De Bom op vestigen dat dit feitelijk verboden is.

Register

Naam - persoon

Bom, Emmanuel Karel De (° Antwerpen, 1868-11-09 - ✝ Kalmthout, 1953-04-14)

Bibliothecaris, journalist en schrijver. Medeoprichter van Van Nu en Straks. Gehuwd met Nora Aulit op 24/08/1901 in Antwerpen.

Hansen, Constant Jacob (° Vlissingen, 1833-10-04 - ✝ Brasschaat, 1910-04-14)

Letterkundige en bibliothecaris.

Rijswijck, Jan Van (° Antwerpen, 1853-02-14 - ✝ Testelt, 1906-09-23)

Advocaat en burgemeester van Antwerpen.

Vermeylen, August. (° Brussel, 1872-05-12 - ✝ Ukkel, 1945-01-10)

Hoogleraar, kunsthistoricus en schrijver. Medeoprichter van Van Nu en Straks. Gehuwd met Gabrielle Josephine Pauline Brouhon op 21/09/1897.

Titel - krant/tijdschrift

Vlaamsche School, De (° 1855 - ✝ 1901)

Tijdschrift voor kunsten, wetenschappen, letteren, oudheidkunde en kunstnijverheid.

Naam - instituut/vereniging

Stedelijke Volksbibliotheek (antwerpen)

Op 1 oktober 1866 werd in Antwerpen de "Stedelijke Volksboekerij" geopend om "naast de groote publieke bibliotheek" (d.i. de Stadsbibliotheek) ter beschikking te staan. Ze was voorlopig gevestigd in de "militiezaal", op de eerste verdieping van het stadhuis. In 1868 kwamen de twee bibliotheken én het Stadsarchief onder één leiding toen archivaris Pieter Genard ook in de functie van de overleden bibliothecaris F.H.Mertens aangesteld werd. In 1880 werd de "Sodaliteit" door de stad aangekocht en kreeg de Volksbibliotheek naast de Stadsbibliotheek haar eigen hoekje "in den rechter vleugel der gebouwen, tegen de Jezuietenbrug, met een bij zonderen ingang aan den gebroken hoek van de Jezuietenbrug en Wijngaardstraat". De nieuwe lokalen van de Volksbibliotheek in de Blindestraat werden ingehuldigd op 12 augustus 1895. In 1902 werd de Volksbibliotheek bestuurlijk van de Stadsbibliotheek gescheiden.