<Resultaat 426 van 1419

>

Beste kerel.
We hebben [']t hier druk tegen het einde van het winterseizoen. — God, wat heb ik weer niet afgepend in de laatste weken! Nu is het théâtre libre hier,[1] daar heb ik al drie artikels over zitten wurmen, slierden van dingen, die je van me krijgt zoodra het laatste uit is. En deze week twee concerten, die ik ook al beoordeelen moet, terwijl ik niets van muziek weet, niet eens noten lezen kan!? Alleen heel veel gehoord! En ik schrijf er maar op los, het publiek slikt toch alles.
Hoe [']t nu eigenlijk in me is, zou ik je niet kunnen zeggen. Ik weet [']t niet. Ik leef heelemaal bij den dag, doe m'n werk, heb werkkracht als [']t druk is, maar voer toch eigenlijk weinig uit. — lees niets, en teer op m'n beetje weten en lezen van vroeger. Er uit moet ik uit deze pan, maar hoe? Dáar zit 'm de kneep. — Wat is [']t vervelend, gebonden te zijn door het geld, door den drang van het bestaan. — Ik wou haast, dat ik door zoo 'n springhistorie inéens gedag kon zeggen. Maar alleen — om hàar niet.[2] Wat zou zij beginnen! — De spons er over!
Nu eerst even over bijgaande proeven.
Ik zou graag zien dat de verschillende gedichten en gedeelten verder van elkaar afstonden; dat ziet er vrijer, artistieker uit. Marche funèbre heb ik herdoopt in Rust — Of verkiest ge: Doodezang.[3] In "Stemmen van Liefde" heb ik door tusschenvoeging van Zang en Tegenzang, keer en Tegenkeer [']t begrijpen voor den botten lezer trachten te verduidelijken.[4] Kan dit niet over twee kolommen gezet worden, aldus:
[2] Stemmen van Liefde
I
Zang Tegenzang
II
Keer Tegenkeer
III
Nocturne
IV
Steun van Liefde
V
Aanbidding
Dat zou veel mooier staan, vind ik.
Nu nog iets over de bizonderheden "Wijken gaan, dalen gaan, blinken gaan!" vind ik geoorloofde omzettingen. En veranderen doe ik niet graag, tenzij ik [']t zelf leelijk vind en ik onmiddellijk iets beters vind. Anders wordt [']t zoo gauw gezocht. Daarom had ik gloeit en bloed maar op elkaar laten rijmen, wat ik niet erg vind. Jouw wijziging "in des Allichts gloed" vind ik onzegbaar. Dan is beter [']in den Allicht-gloed!" Maar wat heb je tegen: ["]fleemend bestrijken"? "Fleemend" wil zeggen vleiend, liefkoozend, althans in ons Hollandsch spraakgebruik[.]
Krijg ik nog een 2e proef, of wil jij je daarmee belasten ter tijdbesparing.
Ik heb mijn artikel voor de Vl[aamsche] School nog niet af,[5] deels uit wezenlijk tijdgebrek, deels omdat ik nu juist a[an]s[taande] Maandag J[aco]b Maris in den Haag op zijn atelier ga bezoeken. Daarna hoop ik een artikel over hem voor de Vl[aamsche] School te schrijven.[6] Af en toe sukkel ik weer vervelend met zeruwen op de maag — het voorjaar en allerlei emoties begrijp je — en dan kan ik niets uitvoeren. Ze komen juist weer op, nu [']t wat warm is vanmiddag. Maar dat ik in de Spectator nog niets over de Vl[aamsche] School geschreven heb, is niet mijn schuld. Ik heb de 3e Aflev[ering] heelemaal niet gekregen en had je er al telkens om willen schrijven, maar dacht: ze zal nog wel komen, ze is misschien nog niet uit![7] — Allerellendigst dat je met Buschmann zoo te sukkelen hebt. Ik wou maar, dat ie wat abonnés in Holland kreeg, om het nieuwe. Stuurt [3] hij de afleveringen wel aan onze Hollandsche bladen? Stuur er ook eenige aan Jan Veth, om in het weekblad De Amsterdammer aan te kondigen.
Uit Haarlem had ik, even voor de ontvangst van je 2e artikeltje een brief dat je eerste met genoegen geplaatst werd,[8] doch zij alleen af en toe, als er iets bizonders was, iets konden opnemen. Ik heb toen toch nog je artikel gestuurd,[9] dat intusschen nog niet is opgenomen. Voor het eerste krijg je in 't begin der volgende week je honorarium F 10-
Vertel me eens gauw wat van je plan met Gust.[10] Hij zal wel boos op me zijn; ik moet hem al 2 maanden lang antwoorden. Die lakschheid van mij! Maar wat kan ik er aan doen. Er is zooveel te scharrelen in dit leven. Ik hoop hem toch gauw te helpen.
Ajuusjes nu. Met hartelijken handdruk
Leo
N[ota ]B[ene] Ik krijg zeker van de Letterkundige Aflev[ering][11] eenige ex[emplaren] meer? — Je zorgt wel dat Bergh de Leeuw bij iedereen onbekend blijft, ook zelfs bij Gust?

Annotations

[1] Het Théâtre-Libre d'Antoine kwam vier stukken opvoeren in Nederland. Op 24 maart: L'école des Veufs en Blanchette, op 25 maart: La tante Léontine en Leurs filles, in Den Haag. Op 26 en 27 maart werden deze stukken in dezelfde volgorde gespeeld te Amsterdam in het Grand-Theater van Lier. Zie De Portefeuille, XIII, 50 (12 maart 1892), p. 1254.
[2] Mevr. Josine Mees, zijn latere echtgenote. Zie ook brief 23 en brief 49.
[3] Wordt tenslotte als 'Rust' opgenomen in De Vlaamsche School. Zie brief 23, noot 1ter.
[4] Bergh de Leeuw, 'Stemmen van Liefde (Fragment)', in: De Vlaamsche School, nr. V (1892), p. 68-69. Het stuk verscheen, zoals gevraagd, over twee kolommen.
[5] Er is geen artikel van Leo Simons in De Vlaamsche School (1892) verschenen. Wel werd een tekst van hem i.v.m. Het Goudvischje van Nouhuys geciteerd in de Kroniek (p. 88). Zie ook brief 59, noot 2.
[6] Ook van dit artikel kwam niets terecht.
[7] Vermeylen vroeg op 14 maart aan De Bom of de derde aflevering slechts in april verscheen, en op 20 maart schreef hij dat hij het nummer geslaagd vond. Zie brief 60 en brief 65, noot 1. De derde aflevering verscheen dus tussen 14 en 20 maart. Waarschijnlijk is die aflevering bij de post verloren gegaan, want op 3 april vraagt Vermeylen aan De Bom (brief 76) of Simons De Vlaamsche School heeft ontvangen.
[8] Emmanuel de Bom, 'Het Carnaval te Antwerpen'. Zie brief 59, noot 1.
[9] Niet teruggevonden.
[10] Voor plannen i.v.m. het oprichten van een tijdschrift, zie brieven van August Vermeylen aan Emmanuel de Bom uit de maand maart 1892, waarin herhaaldelijk concrete voorstellen vermeld worden.
[11] Letterkundig bijvoegsel van De Vlaamsche School, nr. V (1892), p. 65-72.

Register

Naam - persoon

Bom, Emmanuel Karel De (° Antwerpen, 1868-11-09 - ✝ Kalmthout, 1953-04-14)

Bibliothecaris, journalist en schrijver. Medeoprichter van Van Nu en Straks. Gehuwd met Nora Aulit op 24/08/1901 in Antwerpen.

Buschmann Sr., Paul (° Antwerpen, 1816-01-01 - ✝ Antwerpen, 1909-11-20)

Drukker-uitgever.

Lid van de Liberale Vlaamsche Bond, waarvan hij afgevaardigde was in de Provincieraad. Nam van 1870 af samen met zijn broer Gustave de leiding waar van de drukkerij-uitgeverij van zijn vader J.-E. Buschmann († 1853). Gaf o.m. VS uit, dat hij na de dood van D.van Spilbeeck (1877) tot 1896 samen met P.de Mont ook leidde; ook de tweede reeks van Van Nu en Straks (1896 - 1901) nadat hij reeds in 1892 het prospectus voor de eerste reeks had gedrukt, werd door zijn persen verzorgd. Zijn uitgaven, vaak met bibliofiele waarde, bezorgden hem de faam op het einde van de 19de eeuw van Antwerpen een middelpunt van drukkunst te hebben gemaakt.

Maris, Jacobus Hendricus (gen. Jacob) (° Den Haag, 1837-08-25 - ✝ Karlsbad, 1899-08-07)

Schilder, etser en lithograaf.

Broer van Mathijs Maris die zich na 1877 in Londen vestigde.

Mees, Josine Adriana (° Rotterdam, 1863-06-26 - ✝ Den Haag, 1948-03-11)

Toneelschrijfster.

Huwde in 1894 met Leo Simons.

Nouhuys, Willem Gerard Van (° Zaltbommel, 1854-07-22 - ✝ Den Haag, 1914-08-31)

Schrijver en criticus.

Simons, Leo Mz (° Den Haag, 1862-08-01 - ✝ Rotterdam, 1932-06-11)

Auteur, uitgever (Wereldbibliotheek) en Vondelkenner.

Vermeylen, August. (° Brussel, 1872-05-12 - ✝ Ukkel, 1945-01-10)

Hoogleraar, kunsthistoricus en schrijver. Medeoprichter van Van Nu en Straks. Gehuwd met Gabrielle Josephine Pauline Brouhon op 21/09/1897.

Veth, Jan Pieter (° Dordrecht, 1864-05-19 - ✝ Amsterdam, 1925-08-01)

Schilder.

Titel - krant/tijdschrift

Amsterdammer, De (° 1877 - ✝ 1907)

Weekblad.

Tussen 1880 en 1907 stond het o.l.v. de predikant J. de Koo. Het was een zaterdagavondblad met vooral politieke artikelen in grote letters en het overige van de inhoud in een zeer kleine letter. De toneelverslagen werden er o.a. besproken door Frank van der Goes; de boekbesprekingen lagen nogal aan de anekdotische kant. De rubrieken letterkunde en schilderkunst werden verzorgd door R.A. Kollewijn en J. Veth. Einde 1882 werd er naast het weekblad een dagblad uitgegeven, in dezelfde vooruitstrevend-vrijzinnige geest. Dit dagblad, in de wandeling De nieuwe Amsterdammer geheten, bestond tot 1895.

Nederlandsche Spectator, De (° 1856 - ✝ 1908)

Weekblad.

Portefeuille, De (° 1879 - ✝ 1894)

Letterkundig weekblad dat tot 1880 in Arnhem verscheen, en nadien in Amsterdam. In 1894 droeg het als ondertitel Weekblad voor tooneel en letteren; stond toen onder de redactie van T.H. de Beer.

Vlaamsche School, De (° 1855 - ✝ 1901)

Tijdschrift voor kunsten, wetenschappen, letteren, oudheidkunde en kunstnijverheid.

Naam - instituut/vereniging

Schouwburg Van Lier (° Amsterdam, 1852 - °)

Theatre-libre (° 1887 - ✝ –, 1896)

Parijs theater.

Werd opgericht door A.Antoine, die vernieuwing wou brengen in het in conventies vastgelopen Parij se schouwburgleven. Het specialiseerde zich in het brengen van niet eerder vertoonde of weinig gekende stukken hetzij van buitenlanders (b.v. Tolstoj, Toergenjev, Ibsen, Strindberg), hetzij van eigen jonge debuterende auteurs of van auteurs uit de naturalistische school, van wie het werk elders niet aan bod kwam. Behalve een afwijkend repertoire, hield Antoine er ook eigen regieopvattingen op na: zo moesten zijn acteurs alle rollen spelen (i.t.t. de officiële theaters waar men typerollen speelde) en moesten hun kostumering, spel en diktie zo natuurgetrouw mogelijk zijn. Het Théâtre-Libre kende onmiddellijk grote bijval. Zijn faam verspreidde zich snel over Europa, zodat nog voor het einde van de eeuw op verschillende plaatsen gelijkaardige theaters werden opgericht, zo o.m. te Berlijn en Zürich (Die Freie Bühne) en te Londen (The Independent Theatre). In 1896 werd het door Antoine zelf omgevormd en herdoopt in Theâtre-Antoine, dat - zij het met meer omzichtigheid en zin voor zakelijk succes - de traditie van het Théâtre-Libre voortzette.