<Resultaat 560 van 1419

>

Eerweerde Heer Pastoor,
Ik bid u om verontschuldiging zoo ik U niet vroeger geantwoord heb. Het pakje boeken, met uwen brief, was niet terecht gekomen, of liever het Bestuur der IJzerenwegen (dienst der verzendingen par exprès) had mijn adres niet gevonden.
Gisteren morgen heb ik, tegelijkertijd als uwe bloemlezing,[1] bericht ontvangen dat een pakje boeken, door u verzonden, me in de Zuidstatie wachtte. Ik ben het in den dag gaan halen en ben zeer aangenaam verrast geweest door den inhoud van het pakje. De twee werken van J[an Frans] Willems[2] voornamelijk zijn mij uitermate welkom geweest. Reeds lang haakte ik naar die uitgave van den Reinaert de Vos, met de zóo belangrijke voorrede van Willems: Ik had hem reeds in eene boekerij gelezen, maar zulke werken moet men in zijn eigen boekenkast bezitten. Deze uitgave wordt, om hare zeldzaamheid, zeer duur verkocht in de boekverkoopingen.
Al de andere werken welke gij mij wel hebt willen sturen, kunnen mij zeer wel te pas komen. Het valt zoo wat in mijnen werkkring, de Nederlandsche schrijvers te bestudeeren. Al hunne werken kan men zich onmogelijk aanschaffen. Hoe kan men hen dan beter leeren kennen dan door bloemlezingen die gewoonlijk het meest kenschetsende van elken schrijver opgeven?
Gij zijt zoo goed me te vragen, Eerweerde Heer Pastoor, welke werken ik van u bezit; ze zijn:
  • Een reisje in Zwitserland;[3]
  • Bloemlezing (nu gezonden);[4]
  • Regeltjes;[5]
  • [2]
  • Uitspraak der gemengde en der zuivere oo.[6]
Maar gij zijt al te vriendelijk en te welwillend te mijnen opzichte. Wat ik nu gedaan heb, gebeurde èn omdat het voor een Werchteraar, oude kennis van mijn oom en van mijn vader was, én omdat het een werk geldt, buitengewoon verdienstelijk in 't opzicht onzer oude gothische kunst, en omdat ik U persoonlijk, Eerweerde Heer Pastoor, door het lezen uwer werken had leeren hoogschatten.
Immer zal ik tot uwen dienst bereid wezen en àl doen wat mogelijk is om u te helpen in het voltooien van 't werk dat gij met zooveel geest van zelfopoffering en algeheele toewijding ondernemen hebt.
Mijn vader verzoekt me, u voor de vriendelijke groeten te bedanken, en U van zijnentwege eerbiedig en hartelijk te groeten.
Aanvaard, Eerweerde Heer Pastoor, de verzekering mijner gevoelens van dankbaarheid en hoogachting.
Uw dienstw[illige]
Pr[osper] van Langendonck
Vele groeten aan den heer Cloetens.
De heer Dugenolle is over uwen brief zeer voldaan , alsook over de toezending van het fruit. Hij schijnt zeer goed gestemd voor de zaak.[7]

Annotations

[1] Het is niet duidelijk om welke uitgave het hier gaat. In 1892 verscheen een herdruk van Jan Bols en J. Muyldermans, Nederduitsche bloemlezing. Dicht- en prozastukken verzameld en voorzien met aanteekeningen, eene schets van de geschiedenis onzer letterkunde, enz. (Mechelen, Boekhandel Raym. van Velsen, 1892) 1ste deel, vierde druk.
[2] Reynaert de Vos; naer de oudste berijming door J.F.Willems (Eecloo, A.B. van Ham en Zoon, 1834) XV + 140 p. Het andere werk van J.F. Willems kon niet worden achterhaald.
[3] Jan Bols, Een reisje in Zwitserland (Mechelen, Boekhandel E.F. van Velsen, 1874) (2).
[4] Jan Bols en J. Muyldermans, Nederduitsche bloemlezing. Dicht- en prozastukken, verzameld en voorzien met aanteekeningen en eene schets van de geschiedenis onzer letterkunde, enz., 1ste deel (Mechelen, Boekhandel E.F. van Velsen, 1884, 2de deel). Deze bloemlezing beleefde herhaalde herdrukken. Zie ook [1].
[5] Jan Bols en Jan de Ruysscher, Eenige regeltjes om den Vlaamschen studenten hunne moedertaal te leeren behoorlijk schrijven en uitspreken (Mechelen, E. Janssens, 1882).
[6] Jan Bols, 'Geene hope - gene hoopen'. Verschil in uitspraak tusschen de zuivere en gemengde e en o (Leuven, Drukkerij J. Lefever, 1882, door Bols in 1883 veranderd). Exemplaar met geschreven opdracht aan P. Claessens, 'Kamerheer van zijne heiligheid den Paus.' in de SBA (C/80985).
[7] Deze 'zaak' blijft voorlopig een mysterie.

Register

Naam - persoon

Bols, Jan (° Werchter (Leuven), 1842-02-09 - ✝ Aarschot, 1921-01-15)

Pastoor, taal- en oudheidkundige.

Cloetens, Georges (°)

Pianist.

Was verzamelaar van muziekinstrumenten, die hij tentoonstelde aan de Regentiestraat in Brussel. Voorlopig geen verdere informatie.

Langendonck, Prosper Antoine Joseph Van (° Brussel, 1862-03-15 - ✝ Brussel, 1920-11-07)

Schrijver en ambtenaar. Medeoprichter van Van Nu en Straks. Op 23/12/1899 gehuwd met Adèle Wouters.