<Resultaat 595 van 1419

>

'S GRAVENHAGE 28 NOV 92 12-IV
afz. Boele v[an] Hensbroek
Den Heer Emm[anuel] de Bom
Olijftakstraat
Antwerpen
ANVERS 28 NOVE 1892 6-S
 
Amice,
Ik bleef te kort in Antw[erpen][1] om u te komen opzoeken en toch wil ik kortelings uw brief beantwoorden. Waarom gij mijne verzen-zending aan oude vriendschap toeschrijft is mij niet recht duidelijk. Al zijn de tijden van de Boekwezendag lang voorbij[2] en gij en ik zeker in vele opzichten veranderd, zoo zou het toch wel kunnen zijn, dat ik nu nader bij u sta dan toen. Wij kunnen dus recht vriendschappelijk zijn, tenzij ook het jongste Vlaamsche geslacht — even als het Nederlandsche — tot kenspreuk neemt: Nul n'aura de l'esprit que nous et nos amis! — En dat hoop ik niet.
Waarom gij twijfelt of mijn verzen zóo gevoeld waren, begrijp ik niet. Dat is eenvoudig van elk kunstwerk te beweren; en ik vraag eenvoudig wie er het recht heeft een eerlijk artiest van onoprechtheid te verdenken? En dan ziet gij er een naklank in van Verlaine's Sagesse![3]— Ik kan u verzekeren — gij zult mij nu wel een erg min mensch vinden — dat ik voor uw brief Sagesse niet kende. Maar zelfs zoo het er op geleek, vindt gij het dan zoo onmogelijk, dat ik iets doorleef dat Verlaine doorleefd heeft? — Of is dat Verlaine's monopolie even als het grogje, dat slechts Moréas ook drinkt?
En nu uw tijdschrift. Het spreekt van zelf, dat gij mij op uw lijst van inteekenaars kunt zetten, en dat ik er [2] u geluk mede wensch.
Gaarne hoor ik eens hoe het gaat. Zoo als ik u, meen ik, vroeger eens zeide, ligt het in N[oord]-Nederland niet in de gewoonte vóoraf in te teekenen. Zoo gij een eerste afl[evering] behoorlijk doet exploiteeren in het noorden, dan zult gij hier waarschijnlijk meer koopers vinden dan in Vlaanderland.
Ik kan u echter niet verhelen, dat gijl[ieden] wat te exclusief zijt geweest. Gij moogt u dat door opgeschroefde artikelen in l'Art moderne en zoo laten wijsmaken, maar Toorop, Thorne Prikker, Bauer, Roland Holst zijn hier volstrekt niet populair. Zelfs vele zeer jongen gaan niet met hen mede .
Dat ik niets tegen hen heb, bewijst b.v. mijn woord in den Spect[ator] over Toorop ongeveer een maand geleden àpropos van de tentoonst[elling] Kunstkring, een woord, dat Jan Veth in de Amsterdammer jubelend overnam.[4] Maar ...... tusschen erkenning, billijke erkenning, en te zeggen "dát alléen is ware kunst en niets anders.", ligt een klove.
Wees intusschen hartelijk gegroet
van
Uw
P[ieter Andreas Martin] Boele van Hensbroek

Annotations

[1] Het bezoek van P.A.M. Boele van Hensbroek aan Antwerpen n.a.v. het banket voor Max Rooses. Boele van Hensbroek schreef daarover een stukje in de De Nederlandsche Spectator van 12 november 1892 in de rubriek Vlugmaren. Zie ook brief 188, noot 3.
[2] De Boekwezendag vond plaats op 7, 8 en 9 augustus 1890 in Antwerpen. De Bom en Boele van Hensbroek hebben elkaar toen inderdaad getroffen. Zie o.a. zijn artikel 'Herinneringen aan Gust Vermeylen - De Boekwezendag te Antwerpen (1890)': 'Hoe die avond eindigde? Precies herinner ik 't me niet meer. Maar Pol de Mont en Boele van Hensbroek (die mijn medewerking vroeg voor de Nederlandse Spectator, waarin hij, als opvolger van Vosmaer, de Flanor-rubriek onder zich had) waren zeker van de laatsten die met ons in 't leutige Antwerpen flaneerden, van de ene Weinstube tot een of andere Bierhalle.'
[3] Paul Verlaine, Sagesse (Paris, Société générale de librairie catholique, 1881).
[4] De De Nederlandsche Spectator, 41 (8 oktober 1892), p. 327, gaf in de rubriek 'Berichten en Mededeelingen' een bespreking van de twee tentoonstellingen in de Haagse Kunstkring (opening 24 september) waarin een groot deel gewijd werd aan Jan Toorop. Het artikel is niet ondertekend. Jan Veth was dermate opgetogen over deze gunstige bespreking in de doorgaans conservatieve De Nederlandsche Spectator dat hij het blijkbaar niet kon laten om het artikel, zij het ironiserend, te vermelden in De Amsterdammer. Weekblad voor Nederland, 799 (16 okt. 1892), p. 3, onder de rubriek 'Aanteekeningen Schilderkunst', ondertekend 'V'.: 'De Nederlandsche Spectator, die tot heden niet de verdenking op zich kon laden van met de jonge kunst in deze gewesten ongeproportioneerd ingenomen te zijn, die integendeel, — wij spreken van schilderkunst — nogaleens vlijtig meedeed om het den jongeren, en ook wel den ouderen van kracht, lastig te maken; de oude Spectator schijnt tot inkeer te willen komen. Het blad heeft verleden week een goedgehumeurd stukje over de tentoonstelling van teekeningen in den Haagschen Kunstkring [gepleegd]'.

Register

Naam - persoon

Boele Van Hensbroek, Pieter Andreas Martin (° Den Haag, 1853-01-23 - ✝ Den Haag, 1912-09-26)

Boekhandelaar, uitgever en letterkundige.

Bom, Emmanuel Karel De (° Antwerpen, 1868-11-09 - ✝ Kalmthout, 1953-04-14)

Bibliothecaris, journalist en schrijver. Medeoprichter van Van Nu en Straks. Gehuwd met Nora Aulit op 24/08/1901 in Antwerpen.

Mont, Maria Polydoor Karel De (gen. Pol) (° Wambeek, 1857-04-15 - ✝ Berlijn, 1931-06-29)

Schrijver, kunsthistoricus en journalist.

Papadiamantopoulos, Yannis (° Athene, 1856 - ✝ Saint-Mande (Seine), 1910)

Eigenlijk: Yannis Papadiamantopoulos.

Schrijver.

Roland Holst, Richard Nikolaũs (° Amsterdam, 1868-12-04 - ✝ Bloemendaal, 1938-12-31)

Schilder, tekenaar, lithograaf, etser, houtsnijder, glazenier en schrijver.

Rooses, Max (° Antwerpen, 1839-02-10 - ✝ Antwerpen, 1914-07-15)

Kunsthistoricus en criticus.

Vader van Rosa Rooses.

Thorn Prikker, Johan (jan) (° Den Haag, 1869-05-06 - ✝ Keulen, 1932-03-05)

Beeldend kunstenaar.

Toorop, Jan (° Purworedjo (Java), 1858-12-20 - ✝ Den Haag, 1928-03-03)

Schilder, tekenaar, graficus, aquarellist en ontwerper.

Veth, Jan Pieter (° Dordrecht, 1864-05-19 - ✝ Amsterdam, 1925-08-01)

Schilder.

Vosmaer, Carel (° Den Haag, 1826-03-20 - ✝ Territet (Montreux), 1888-06-12)

Schrijver.

Titel - krant/tijdschrift

Amsterdammer, De (° 1877 - ✝ 1907)

Weekblad.

Tussen 1880 en 1907 stond het o.l.v. de predikant J. de Koo. Het was een zaterdagavondblad met vooral politieke artikelen in grote letters en het overige van de inhoud in een zeer kleine letter. De toneelverslagen werden er o.a. besproken door Frank van der Goes; de boekbesprekingen lagen nogal aan de anekdotische kant. De rubrieken letterkunde en schilderkunst werden verzorgd door R.A. Kollewijn en J. Veth. Einde 1882 werd er naast het weekblad een dagblad uitgegeven, in dezelfde vooruitstrevend-vrijzinnige geest. Dit dagblad, in de wandeling De nieuwe Amsterdammer geheten, bestond tot 1895.

Art Moderne, L' (° 1881 - ✝ 1914)

Brussels artistiek weekblad.

Werd, zoals ook La jeune Belgique, bij Wwe Monnom gedrukt. Opgericht door de advocaat Edmond Picard, die toen werd beschouwd als de geestelijke leider van de Brusselse progressieve jongeren. Samen met Octave Maus, de bezieler van de kunstenaarskring Les XX (1884 - 1893), verdedigde hij in l'Art moderne o.m. het impressionisme en het wagnerisme. Het tijdschrift kan in zekere zin beschouwd worden als een voorbode van Van Nu en Straks: vooral Picards uitspraak dat kunst filosofische gedachte, synthese en leven is, wijst in die richting. Medewerkers waren o.a. C.Lemonnier, E.Verhaeren (die ook in de redactie zat), G. Eekhoud, E. De Molder (later schoonzoon van Fél.Rops) en H. van de Velde.

Nederlandsche Spectator, De (° 1856 - ✝ 1908)

Weekblad.

Naam - instituut/vereniging

Haags(ch)e Kunstkring (° 1891 - °)

Nederlandse kunstenaarsvereniging.

In mei 1891 in de geest van het Wagneriaans ideaal opgericht met de bedoeling de beoefenaars van de diverse takken van de kunst bij elkaar te brengen om op die manier bij te dragen tot een onderlinge verrijking en misschien zelfs tot een eenwording van alle kunst. Net zoals bij de Van Nu en Straksbeweging was "Synthese" het kernbegrip waarrond de hele activiteit van de kring opgebouwd werd. De kring stond open voor alle modernismen, zowel in de plastische kunst als in de letterkunde (de eerste Nederlandse Dadabijeenkomst had in januari 1923 in de kunstkring plaats), de toonkunst, de architectuur, de toegepaste kunsten, de film, het toneel en de dans, en trachtte deze ook te stimuleren. Daarnaast werd de traditie niet verwaarloosd en het bevruchtend samengaan van traditie en vernieuwing bleef door de jaren heen kenschetsend voor de kring. De afdeling Fraaie Letteren ging eveneens in 1891 van start onder het voorzitterschap van M.Emants, die erg in de smaak vallende kunstavonden inrichtte, waaraan alle afdelingen hun medewerking verleenden. Vooral onder impuls van J.Toorop, die lid was van de Brusselse avant-gardegroep Les XX, werden in de loop van de jaren negentig enkele bijzonder interessante voordrachtavonden op het getouw gezet, o.m. in 1892 toen niet alleen P.Verlaine maar ook Le Sar Péladan als spreker op het programma stond. De kring, die door de jaren heen steeds een belangrijke artistiek trefpunt bleef, bestaat nog steeds.